Antti Åke – Kapteeni Pohjois-Karjalasta

Kaudelle 2016 lilapaitoihin siirtynyt Antti Åke on kotiutunut hyvin Lappeenrantaan niin kentällä kuin kentän ulkopuolella. Pohjois-Karjalan Polvijärveltä kotoisin oleva puolustuksen johtohahmo joutui kuitenkin olemaan kesäkuun loppuun asti poissa pelikentiltä, kun Åke mursi jalkansa juuri ennen kauden alkua toukokuussa. Nyt kapteeni on kuitenkin taas kehissä ja PEPO viilettää tällä hetkellä neljän ottelun voittoputkessa. ”Nyt ollaan tuloksellisesti aika vahvassa myötätuulessa, mutta tällä vireellä ollaan vasta saatu huono alkukausi paikatuksi. Joukkueessa on ollut hyvä henki koko ajan, mutta tottakai olemme hitsautuneet paremmin yhteen voittojen myötä. Peräkkäisten voittojen jälkeen on helpompi nauraa jutuille, jotka eivät tappiokierteen aikoihin olleet läheskään niin hauskoja”, Åke kertoo.

 
Kenelle tahansa joukkuelajin edustajalle pitkä aika loukkaantuneena katsomossa on kova paikka. Antti Åke tunnustaa, että loukkaantuminen oli todella turhauttavaa, sillä hän oli hyvässä kunnossa ja valmiimpi aloittamaan kauden kuin koskaan aikaisemmin. ”Pelien katselu olisi ollut helpompaa, jos olisimme pärjänneet, mutta huono alkukausi teki sivusta seuraamisen aika tuskalliseksi.”, Åke purkaa tuntojaan loukkaantumisen ajalta. Loukkaantuminen tarkoittaa poikkeuksetta sitä, että jossain vaiheessa alkaa kova kuntoutus ja omatoiminen treenaaminen. Urheilijan päässä liikkuu asioita, mutta toisaalta samaan aikaan on keskityttävä fyysiseen tervehtymiseen. ”Treenasin uimahallilla ja salilla pääsääntöisesti kaksi kertaa päivässä. Varmaan treenaamiseen tuli purettua myös sitä pettymystä, että jalka oli rikki. Vaikka kyse on ”vain” futiksesta, niin oli hienoa taas muistaa loukkaantuneena miten paljon pelaaminen merkitsee.”

 
Länsisuomalaiselle ihmiselle Etelä- ja Pohjois-Karjala saattavat näyttäytyä samalle maakunnalle, mutta täälläpäin asuvat tietää, että maakuntien rajalla on iso vaikutus. Pohjoiskarjalainen Polvijärven Palloseuran kasvatti on kuitenkin kotiutunut hyvin Etelä-Karjalaan. ”Olen viihtynyt Lappeenrannassa hyvin. Aluksi ei tietenkään tuntenut täältä ihmisiä, mutta päivä päivältä löytyy enemmän tuttuja. Voin sanoa, että kesä Lappeenrannassa on ollut miellyttävä kokemus.”, Åke summaa kohteliaasti. Ihan täysin lappeenrantalaistuneeksi Antti ei kuitenkaan itseään tunnusta ja lisääkin heti: ”Hieman kotiinpäin vetäen ette te paikalliset mitään joensuulaisia ole, mutta kieltämättä aika lähelle kyllä mukavuudessa pääsette”.

 
PEPO on pelannut nyt 15 ottelua ja on sarjataulukossa viidentenä. Sarja on äärimmäisen tiukka, keskikasti on muutaman pisteen sisällä ja putoamisviiva on parin tappiollisen pelin päässä. Toisaalta lilapaitojen kauden alussa tavoitteena ollut ykköspaikka on iskuetäisyydellä, varsinkin jos tulevista kärkikamppailusta saadaan pisteitä. ”Niin pitkään kun on mahdollista tippua, on tavoitteenamme säilyttää sarjapaikka. Voittoputkessa vaikeinta on aina ottaa se seuraava voitto.”, kapteeni lyö tiskiin tämän hetkiset realiteetit.

 
Sunnuntainen peli Mikkelin urheilupuiston illassa tulee kertomaan paljon, mikä lilapaitojen kauden lopullinen tavoite tulee olemaan. Joukkueen kapteenista Antti Åkesta kuitenkin näkee, ettei joukkueella ole juurikaan paineita ja keskittyminen on juuri nyt siinä tärkeimmässä – yksittäisen pelin voittamisessa. ”Valehtelisin jos väittäisin, etten olisi huomannut meidän saavuttavan koko ajan myös sarjakärkeä. Sunnuntain vierasvoitto Mikkelistä on joukkueen tämänhetkinen tavoite tällä hetkellä. Pääsemme peliin parhaista mahdollisista lähtökohdista. ”, Åke sanoo.

 
Tällä kaudella kotipeleissä Kimpisellä ja vieraissa on nähty eteläkarjalaisittain jotain uutta kannattajakulttuurin saralla. Kimpisellä nähtiin keväällä ennätysyleisö, kun Lappeenrannan derbyä oli seuraamassa yli 1500 katsojaa. Lisäksi kauden mittaan kentän laidalle on ilmestynyt ääntä pitävä kannattajaryhmä, Boys of 850. Joukkue on Åken johdolla laittanut asian merkille. ”Ensimmäisiä askeleitaan ottava ja meille pelaajille tärkeä Boys of 850 on antanut lisää virtaa peliimme . Kiitos kannustuksesta, kuulemme kyllä jokaisen huudon kentälle ja niillä on meille paljon merkitystä.” Kimpisen stadionilla on käynyt muutenkin mukavasti katsojia jalkapallopeleissä, ja PEPO onkin yksi Kakkosen parhaiten yleisöä vetäviä seuroja tällä kaudella. ”On ollut mukava nähdä yleisöä peleissämme. Etenkin molemmat paikallisväännöt ovat osoittaneet, että Lappeenrannassa on tilausta jalkapallolle ylemmillä sarjatasoilla.”, Åke summaa loppuun nurkan takana olevan lappeenrantalaisen jalkapallobuumin.