Ensimmäinen nollapeli takasi tasapelin Turusta

 

Lilojen Ykkösen kampanjan 2022 ennakkoon arvioiden yksi hankalimmista vieraspeleistä pelattiin lauantaina 21. toukokuuta Turun Veritas Stadionilla, kun sarjan kärjessä ennen ottelua keikkunut liki satavuotias TPS yritti kerryttää sarjajohtoaan lappeenrantalaisvieraiden kustannuksella. Suomen entiseen pääkaupunkiin oli saapunut kuitenkin hyvällä taisteluilmeellä operoiva lilaryhmä ja täydet pisteet jäivät lopulta molemmilta joukkueilta haaveeksi. Kummankaan joukkueen peliesitys ei tällä kertaa sytytä kaupunkia liekkeihin vuoden 1827 tapaan, mutta ainakin PEPO-kopissa pisteeseen oltaneen tyytyväisiä.

Täydet minuutit alkukaudesta pelannut keskuspuolustaja Topi Pasi oli jäänyt tästä ottelusta kokoonpanon ulkopuolelle. Näin ollen Pasin tapaan täksi kaudeksi lilojen puolustukseen siirtynyt Miro Marin sai Janne Muhlilta ottelua edeltävässä palaverissa käskyn pukea nappulakengät jalkaan Ykkösen debyyttiään varten. Arttu Kotanen ja joukkueen kapteeni Calvin N’Sombo jatkavat kokoonpanon ulkopuolella, mutta joukkueen toinen maalivahti Jirko Sorsa ja kärjen kolossi Tommi Roponen ovat ilahduttavasti toipuneet pelikuntoon. Penkillä istuu myös tällä kaudella ensimmäistä kertaa viime kauden luottotoppari Nuutti Toiviainen, joka ihastuttaa ottelun katsojia Suomen Puolustuvoimien yleisen palveluohjesäännön mukaisella hiusmallillaan.

Ottelun alku on seesteinen. Isäntäjoukkue TPS ottaa vieraansa vastaan vähän ennen omaa kenttäpuoliskoaan ja PEPOn pelinavauksen prässääminen on maltillista. Turkulaisten 4-2-3-1 muodon ainoa yllätys on se, että gambialainen Demba Savage pelaa kymppipaikalla totutun laitaroolin tai hyökkäyksen piikin sijasta.

Isäntäjoukkue saa ensimmäisen tilanteen ottelun toisella minuutilla, kun Marinin varjostama Simo Roiha keskittää vasemmalta matalan keskityksen. Demba Savage pääsee vetämään hyvästä sektorista, mutta gambialainen epäonnistuu vedossaan totaalisesti.

Ottelun ensimmäinen varttitunti ei tarjoa vauhtia eikä vaarallisia tilanteita. Pelin tempo on ajoittain kuin seniorien vesijumpassa. TPS ehkä hallitsee pelitapahtumia, mutta pallo liikkuu hyvin hitaasti pelaajalta toiselle. PEPOlla on hyvää aikaa totuttautua Veritas Stadionin luonnonnurmeen.

TPS katkaisee ylöspäin pallon kanssa oikealta pyrkivän Jeannot Esuan juoksun ottelun 14. peliminuutin kohdilla. Samu Suoraniemi keskittää sivuvaparista lupaavan kierteisen pallon, jonka tiikerin lailla syöksyvä Jeff Addai puskee maalin yli. Harvinainen PEPOn tilanne liputetaan kuitenkin paitsioksi, sillä Addai sekä myös Irfan Sadik liikkuivat liian aikaisen TPS:n linjan taakse.

PEPO saa kulmapotkun ottelun 19. minuutilla. Tilanne lähtee omalta puolustusalueelta, kun Esua saa pallon jalkaan omalla oikealla laidallaan. Kamerunilainen kiihdyttää juoksuun ja leikkaa samalla keskelle kenttää. Esuan syöttö löytää vastaan tulevan Sadikin. Kärkimies levittää pelin vasempaan laitaan ulkosyrjäsyötöllään. Vasen wing back Suoraniemi on ajautuu pallon kanssa pieneen kulmaan, josta hän yrittää keskittää pallon maalille. Kalle Taimi ohjaa pallon kuitenkin kulmaksi. Suoraniemi etutolpalle antaman matalan kulmapotkun lopputulos on se, että TPS purkaa pallon helposti pois omalta alueeltaan.

Hetkeä myöhemmin TPS:lla on maalipotku. Maalivahti Jere Koponen avaa pelin lyhyellä syötöllä oikealle topparille Samba Bengalle. PEPOn Jesse Huhtala lähtee antamaan painetta Bengalle. Liki sivurajalle pallon kanssa ajautunut senegalilaistoppari yrittää jallittaa prässäämään tullutta Huhtalaa, mutta lilakärki saa jalkansa harhautuksen väliin. Benga kuitenkin korjaa tilanteen sutimalla pallon rajasta yli. Samassa senegalilaisen käsi osuu Huhtalaa kasvoihin. Ottelun erotuomari Samuli Stenman ei näe tilanteessa virhettä ja peliä jatketaan PEPOn rajaheitolla.

26. minuutin kohdalla TPS:n nuori Jasper Jalonen riistää pallon Jeannot Esualta kentän päädyssä. Pallo kiertää hänen kauttaan Anthony Annanin ja Savagen jalkojen kautta oikean laidan Linus Rönnbergille. Suoraniemen varjostama Rönnberg keskittää (tai laukoo) oikealta boksista maata pitkin pallon vasemmalta ohi. Usea TPS-pelaaja on liikkunut kohti maalia, mutta kukaan ei saa jalkaa Rönnbergin laukauksen väliin.

Puolen tunnin kohdalla TPS on lähellä saada onnekkaan osuman. Demba Savage lähettää matalan keskityksen oikeasta laidasta. Keskitys ei ole laadultaan se kaikista paras, mutta se suuntautuu ikävästi maalin ja rangaistuspilkun väliin. Sekä keskuspuolustaja Marin että maalivahti Craig Hill päättävät kumpikin liikkua katkaisemaan keskitystä. Marin liukuu palloon ja se ottaa kosketuksen hänen säärisuojastaan ja pomppii kohti maalin takatolppaa.  Simo Roiha haroo jaloillaan tyhjää ja pallo viedään kentän vasemman laidan kulmalipulle.

PEPOn hyökkäykset eivät ole kuolemassa sukupuuttoon, vaikka kovin montaa havaintoa niistä ei ensimmäisellä puoliajalla tehdä. 38. minuutin kohdilla Sadik painii keskiympyrän paikkailla pallon Zachary Sukundalle, joka syöttää pallon ensikosketuksellaan pystyyn Jesse Huhtalalle. Roope Huhtalan veli kesyttää pallon ja syöttää sen TPS:n korkealla olevan puolustuslinjan taakse juoksua tekevälle Samu Suoraniemelle. Suoraniemi koittaa palauttaa palveluksen miltei heti, mutta hänen syöttönsä keskuspuolustaja Roope Pakkasen jaloista kulmaksi. Etutolpalle pudonnut kulmapotku kimpoaa Sadikin jaloista rangaistusalueen ulkopuolelle ja Sukunda tällää pelivälineen paluupostina päätykatsomon ylimmälle riville.

Hieman ennen taukovihellystä TPS:n oikea laitapuolustaja Kalle Taimi löytää itsensä PEPO-boksin oikeasta laidasta Annanin kanssa pelaamansa simppelin seinäsyötön ansiosta. Taimen kova laukaus painuu vasemmalta  Hillin maalin ohi. Joukkueet siirtyvät hetken päästä pukukoppeihin. PEPOlla on ristinään aivan ensimmäisen puoliajan lopussa tulleet Addain ja Marinin keltaiset kortit.

Janne Muhli ei tee vaihtoja toimivaan kaavaan, mutta Jonatan Johansson on luultavasti sanonut yhden jos toisen painavan sanan tauolla pukukopissa. TPS tulee toiselle puoliajalle paljon korkeamman prässin kanssa, selvänä aikeenaan tehdä maali sarjanousijaa vastaan.

Heti 47. peliminuutilla TPS saa kulman, kun Marin blokkaa Daniel Rantasen laukauksen päätyrajasta yli. Oivan potkutekniikan omaava Rantanen roikottaa kulman aivan maalialueen rajalla. Samba Benga ponnistaa Marinia korkeammalle ja hän pukkaa pallon vain vähän PEPOn maalin vasemman tolpan ohi. 

Kotvan kuluttua tästä ja TPS:n ensimmäistä puoliaikaa aktiivisempi häirintä meinaa kantaa hedelmää. Debytantti Marinin avaus kimpoaa häntä prässäämään tulleen Savagen jaloista Roihalle. Joel Laitinen haistelee Roihan syötön oikein ja ehtii lakaisemaan pallon Savagen jaloista kulmaksi.

Lilojen lauantain alfa ja omega on tiivis puolustuspeli ja pitävän puolustusmuodostelman ylläpitäminen. Tämä tarkoittaa sitä, että kärjen kaksikko Irfan Sadik – Jesse Huhtala jäävät toisen puoliajan kuluessa enemmän ja enemmän kahdestaan kärkeen, kun muu joukkue ei enää ehdi heidän tuekseen. Suunnitelma on kuitenkin toimiva, sillä TPS:lla on vaikeuksia päästä PEPOn muodon sisään. Ykköspalloja voitetaan hyvällä prosentilla lilojen toimesta ja etenkin hyvin puolustuslinjan edessä sijoittuva Addai on haukkana keräämässä kakkospallot jalkoihinsa.

Kalle Taimi yrittää tehdä sen, mihin joukkueen hyökkääjät eivät ole pystyneet. Kymppitaskuun liikkunut laitapuolustaja ampuu vihaisesti 20 metristä, mutta veto painuu nyt oikealta Hillin maalin ohi. Tilanteen jälkeen maalipotkua antamaan asettanut Hill on erotuomari Stenmanin mielestä liikkeissään liian verkkainen ja hän päättää varoittaa hölmistynyttä amerikkalaista pelin viivyttämisestä.

Maalipotku seuranneesta tilanteesta TPS saa taas puskupaikan PEPO-boksin sisältä. Daniel Rantanen keskittää boksin oikealta rajalta ja Demba Savage syöksyy palloon. Pusku kuitenkin oikealta leveäksi. Tämän tilanteen jälkeen nähdään ensimmäinen PEPOn vaihto. Jeannot Esua on nautiskellut jo hetken kylmäsprayn viilentävistä ominaisuuksista kentän rajojen ulkopuolella. Legendaarinen taika-aine ei nyt tarjoa riittävää parannusta kamerunilaisen jalkavaivaan ja Muhli vaihtaa hänen tilallee ottelun toisen Ykkösen debytantin. Kentälle asteleva puolustaja Nuutti Toiviainen saa tililleen 30 arvokasta Ykkösen peliminuuttia. Joel Laitinen siirtyy PEPOn ryhmityksessä oikeaksi wing backiksi ja Toiviainen ottaa oikean keskuspuolustajan paikan.

Toiviainen pääsee näkemään kentältä käsin PEPOn toisen puoliajan ensimmäisen tilanteen ottelun 62. peliminuutilla. Samu Suoraniemi saa step overinsa ansiosta jalan vapaaksi vasemmalla TPS:n boksista. Suoraniemen kierteinen keskitys on kuitenkin liian korkea Sadikille ja peliä jatketaan TPS:n vastakkaisen laidan rajaheitolla.

Pellavapäinen Jalonen alustaa TPS:lle hyvän maalipaikan ottelun 68. minuutilla. TPS-laiturin oikealla jalalla vasemmalta laidalta lähettämä keskitys kiertää PEPO-maalin takatolpalle, jossa sekä Simo Roiha että Demba Savage yrittävät ennättää palloon liukumalla. Kummankaan heidän varpaiden kynsissä ei ole riittävää pituutta Jalosen keskityksen maalia kohti suuntaamisen kannalta. Hill pääseekin jälleen jatkamaan ottelua maalipotkulla.

Kun kerta debyyttien antamisen vauhtiin on Turussa päästy, ei hurjapää-Muhli paina enää jarrua. Tommi Roponen korvaa Jesse Huhtalan lilojen kärjessä ja kuittaa nimiinsä ensimmäiset Ykkösen peliminuuttinsa PEPOn paidassa. Kahta minuuttia ennen täyttä aikaa Laitinen tulee vaihtoon ja hänet korvaa PEPOn 18-vuotias oma kasvatti Petrus Eskelinen. Varsinaisen peliajan viimeiset minuutit sekä erotuomarin antama lisäaika ovat myös tuoreen ylioppilaan ensiaskeleet Suomen toiseksi korkeimmalle sarjatasolla.

TPS:n vaihtopenkiltä Linus Rönnbergin tilalle tullut Albijon Muzaci yrittää vielä kääntää pelin turkulaisten hyväksi, kun pelikellon viisari on miltei 90 minuutin kohdalla. Harvoin ottelussa todellisiin vaikeuksiin joutunut Hill koppaa tilastoihinsa helpon torjunnan. Stenman antaa otteluun hulppeat seitsemän minuuttia lisäaikaa. TPS:lle avautuu vielä erinomainen paikka ratkaista ottelu, kun pallo pomppii onnekkaasti Roope Huhtalan ja Samu Suoraniemen kautta PEPOn boksiin. Daniel Rantanen ryntää irtopalloon ensimmäisenä ja keskittää sen kentän pintaa nuollen maalin editse. Demba Savagen liuku on jälleen kerran lilojen onneksi hieman myöhässä. 

PEPOn lauantain puolustustaistelu päättyy lopulta onnellisesti ja Turusta kotiintuomisina on yksi piste 0-0 tasapelin myötä. PEPOn omaan päähän asettama kookospähkinä osoittautuu turkulaisille liian vaikeasti rikottavaksi. Koko joukkue tekee taas kovan työn vieraspisteen eteen. Miro Marin ja yllättävässä paikassa kentälle vaihdettu Nuutti Toiviainen pelaavat kumpainenkin lupauksia herättävät debyyttiottelut yhtä sarjan ennakkosuosikkia vastaan.

Seuraavaksi liloilla on edessä kauden toinen kotiottelu, kun maanantaina 30. toukokuuta Lappeenrantaan saapuu vieraita Keski-Pohjanmaan. PEPO pääsee isännöimään Kokkolan Pallo-Veikkoja kotikentällään, kun Kimpisen portit aukeavat ensimmäistä kertaa nurkan takana olevan kesäkuun kunniaksi. Ottelun liput maksavat 12 / 8 €. Kello 18:30 alkavan ottelun ennakkoliput voit käydä ostamassa Kauppatorin kahvikioski Laakolta tai Pitsiltä tai Kauppakatu 28 sijaitsevasta Salaatti-kahvila Pitsiltä. Jos et vielä ole lunastanut kauden 2022 kausikorttiasi, niin sen voi noutaa samoista paikoista.

 

 

Seuraa liloja sosiaalisessa mediassa:

PEPO Facebookissa

PEPO Instagramissa

PEPO Twitterissä

 

PEPO avauskokoonpano (5-3-2)

Hill

Esua

Laitinen

Marin

Huhtala R.

Suoraniemi ©

Addai

Heikkinen

Sukunda

Huhtala J.

Sadik

 

Ottelun maalit:

 

PEPO vaihdot:

60’ Toiviainen <> Esua

82’ Roponen <> Huhtala J.

88’ Eskelinen <> Laitinen

 

PEPO varoitukset:

42’ Addai

45’ Marin

59’ Hill

 

Ottelu Palloliiton tulospalvelussa

Yhteistyökumppanit