Jatkopelit käynnistyvät Seinäjoen vierailulla

Lilat eivät pääse kyllästymään mustan ja kullan sekoitukseen. Sen takasi Palloliiton maanantaina julkaisema Ykkösen runkosarjaa jatkavien jatkosarjojen otteluohjelmat. Arpakuutio vierähti lopulta sellaiseen asentoon, että PEPO ja SJK Akatemia kohtaavat toisensa lauantaina 10. syyskuuta kello 17:00 alkavassa alemman jatkosarjan ottelussa. Viime lauantaina seinäjokiset vierailivat Kimpisellä, mutta nyt on lilojen vuoro matkustaa.

Runkosarjan päättänyt kotiottelu oli PEPOn heiniä (raportti täällä). Tasaisen ensimmäisen puoliajan jälkeen lilat löysivät toiselle puoliajalle maalintekoon vaadittavat keinot, kun Jesse Huhtala iski kauden toisen maalinsa vain muutama minuutin kentälle tulonsa jälkeen. Vaikka vierasjoukkue hivotteli Craig Hillin maalia useammalla kaukolaukauksella ja kotijoukkueen Usman Salella oli tolppaan osuneen laukauksen lisäksi mahdollisuus tehdä maali rangaistuspilkulta, lisämaaleja ei lilojen 1-0 voittoon päättyneestä ottelussa nähty. 

Runkosarjan 22 pelin rupeama päättyi PEPOn osalta kahteen perättäiseen voittoon, joissa molemmissa oma pää pysyi puhtaana. Viidestä viimeisestä pelistä lilat voittivat kolme ottelua ja tuolla saaliilla ollaan koko sarjan kuntopuntarin neljännellä sijalla. Viime ottelun sankari ja VMH Productionsin kummipelaaja Huhtala kertoo lilojen pelanneen varsin vaihtelevan runkosarjan.

“Kyllä siitä pystyy aika kaksijakoisen kuvan piirtämään. Kaudessa on ollut sekä onnistumisia ja epäonnistumisia. Olemme onnistuneet voittamaan yksittäisiä pelejä ja pystyimme pakottamaan kovan TPS:n molemmista matseista tasapeliin. Mutta joukossa on myös Gnistan-vieraspelin (0-5 vierastappio) kaltaisia huonoja suorituksia. Runkosarjan aikana olisi ollut käännettävissä useampia pelejä joko tappiosta  tasapeliksi tai tasapeleistä kolmeksi pisteeksi. Päätimme runkosarjan hyvässä voittoputkessa ja olemme kyllä valmiita tulevaan viiteen peliin” Valkeakosken Hakasta aivan kauden alla Lappeenrantaan saapunut hyökkääjä sanoo.

Huhtalan oma runkosarja päättyi iloisissa merkeissä, kun hän tervehtyi loukkaantuneiden pelaajien lasaretista SJK Akatemia -peliin vaihtopenkille. Janne Muhli vaihtoi ottelun 65. minuutilla Huhtalan hyökkäyksen kärkeen ottelun aloittaneen Nikke Veikkasen tilalle. Vain muutamaa minuuttia myöhemmin maaliverkot kahisivat vierasjoukkueen päädyssä.

“Siinä haistoi heti veren, kun näin vastustajan heittävän hieman löysän sivurajaheiton alaspäin” Huhtala muistelee lauantaina röyhkeästi viimeistelemäänsä voittomaalia. “Katsoin, että nyt voi olla sauma riistää pallo. Puolustaja siinä hieman empi ja potkaisi pallon minua päin. Kauaa ei tilanteessa saanut katsella, vaan veskari tuli vastaan. Päätin nostaa pallon hänen ylitse. Sai siinä pari sekuntia jännittää, että meneekö riman yli vai uppoaako verkkoihin”

Huhtalan tehosarake näyttää 20 pelatun (joista 13 avauskokoonpanossa) runkosarjan pelin jälkeen kahta maalia ja kolmea syöttöä. Peleihin mahtuu myös muutama tolppaan kolahtanut laukaus ja omalle joukkueella hankittu rangaistuspotku. Osan peleistä pirkkalalaislähtöinen pelaaja pelasi tutun kärkimiehen paikan sijaan laidalla. Maalinteosta nauttiva kärkimies ei ole aivan tyytyväinen omaan runkosarjan suoritukseensa.

“Runkosarja meni omiin toivomuksiin nähden vähän alakanttiin. Olisin toivonut enemmän maaleja ja syöttöjä, jotta olisin sitä kautta pystynyt auttamaan enemmän joukkuetta. Omia olen kyllä pyrkinyt jeesaamaan tekemällä töitä myös puolustussuuntaan. Se harmittaa tällä kaudella, että itselle tärkeä maalinteko on jäänyt vähemmälle. Vielä on onneksi viisi matsia aikaa kasvattaa sitä saldoa!”

Lauantain Seinäjoen ottelu on molemmille joukkueille todella tärkeä. Lilojen itselleen viime lauantaina nappaamien kolmen pisteen myötä SJK Akatemian etumatka sarjataulukossa on ainoastaan yhden pisteen suuruinen. Seinäjokiset istuvat tällä hetkellä sarjataulukon yhdeksännellä sijalla. Kauden jälkeen kyseinen sijoitus tarkoittaa sitä, että pelit jatkuvat ensi kaudella Ykkösessä. Täysin varma ensi kauden sarjapaikastaan ei voi olla myöskään MP (27 pistettä). 30 pistettä kasaan haalineelle Gnistanille ensi kauden sarjapaikan varmistamiseen riittää todennäköisesti yksittäinen voitto ja tasapeli. Lilojen takaa löytyy kaksi joukkuetta tarkkailuasemista. Näistä joukkueista murheellisessa kuuden ottelun tappioputkessa kompasteleva Pargas IF (13 pistettä) jatkaa pelejään ensi kaudella Kakkosessa, elleivät paraislaiset onnistu korjaamaan kurssiaan totaalisesti. Sarjataulukon toiseksi viimeisenä olevalla PK-35:lla (22 pistettä) on sen sijaan vielä hyvä sauma uusia Ykkösen sarjapaikka ensi kaudeksi. 

Lauantain vieraspeli Seinäjoella tulee Huhtalan mukaan sopivaan saumaan. Lilojen kausi on voittoputken ansiosta hyvässä myötätuulessa Seinäjoen matkan alla. Sen sijaan seinäjokisten päädyssä tilanne on aivan toinen, sillä nuoren joukkueen tuloskunto on ollut laskeva kauden vanhetessa.

“Ehdottomasti hyvillä mielin voidaan lähteä suorittamaan Seinäjoelle. SJK Akatemia on meille mieluinen vastustaja heti alkuun. Voitimme juuri viime matsin viikko sitten ja mikäpä sen mukavampaa kuin päästä pelaamaan heitä vastaan heti uudestaan. He eivät ole voittaneet meitä vielä tällä kaudella ollenkaan. Paineet on ehdottomasti Seinäjoen päässä – mutta totta kai samalla on todettava, että myös meidän on voitettava jäljellä olevia otteluita” Huhtala linjaa.

Joukkueiden runkosarjan ensimmäinen kohtaaminen Seinäjoella päättyi 2-2 tasapeliin (raportti). Kotijoukkueen Valentin Gasc onnistui tasoittamaan pelin avokätisesti annostellun lisäajan viimeisellä hetkellä.

SJK Akatemian piiskuri Brian Page teki poikkeuksen sääntöön Lappeenrannassa, kun hän päätti ryhmittää joukkueensa Kimpisellä 3-5-2 muotoon. Tarkoituksena oli varmasti lisätä keskikentän keskustan kamppailuvoimaa vieraspeliin, sillä lilojen Rony Arguetan, Calvin N’Sombon ja Jeff Addain muodostama teräksinen kolmikko on esiintynyt erittäin vahvasti viime peleissä. Kotonaan SJK Akatemian voi olettaa palaavan tutumpaan 3-4-3 muottiin, jota joukkue on lähes poikkeuksetta käyttänyt tällä kaudella. Joukkueen on kotonaan hyökättävä, sillä mustakultaiset eiväy ole onnistuneet maalinteossa kahdessa viime ottelussa. Lappeenrannassakin joukkueella oli vaikeuksia päästä lilojen boksin sisään. Tätä ongelmaa ratkomaan hyökkäyksen kärkeen nostettaneen joko Jonathan Muzinga tai loppukesästä joukkueeseen liittynyt Weslen Júnior. Brasiliasta kotoisin oleva hyökkääjä tuli lauantaina kesken vaihdosta sisään. Vain kolmessa ottelussa esiintymään ennättänyt pelaaja avasi jo aiemmin tämän kauden maalitilinsä Pargas If:stä otetussa 4-0 kotivoitossa, kun hän viimeisteli joukkueensa toisen ja kolmannen maalin.

Edellisessä ennakossa väitettiin erheellisesti Noa Lehtosen johtavan seinäjokisten puolustusta Lappeenrannassa. Paljon kauden aikana pelannut Lehtonen oli kuitenkin loukkaantuneiden listalla ja hänen tervehtyminen lauantaiksi on arvoitus. Weslenin kanssa lähes yhtä aikaa joukkueeseen liittynyt toppari Joona Lahdenmäki paikkaa Lehtosen poissaoloa. Alkukauden pelaamatta ollut Lahdenmäki oli merkittävä palanen viime kaudella aina Veikkausliigan nousukarsintaan yltäneen Rovaniemen Palloseuran puolustusta. 

Seinäjokisten rosteria eivät pelikiellot launtaina rasita. Lilojen Samu Suoraniemi on viime viikonlopun pelikieltonsa kärsinyt, mutta hänen paikkansa katsomosta ottaa Rony Argueta. Amerikkalainen keskikenttäpelaaja nappasi kauden neljännen varoituksen runkosarjan päättäneessä ottelussa.

Ykkösessä säilymisen lisäksi lilojen joukkueen sisällä käydään tälläkin kaudella tiukkaa sisäistä taistoa veljesparien välillä. Samu Suoraniemi voittaa jo varmasti tämän kauden EIF:iä vastaan viimeistelemällään maalilla niin kutsutun Suoraniemi Cupin, sillä hänen Eetu-veljensä vaihtoi talvella PEPOn lilakeltaisen kostyymin Kotajärven Pallon ja VMH Productionsin väreihin. Juuso ja Juho Enbuskan välinen mittelö jäi kesken, kun veljesparin ensiksi mainittu osapuoli muutti opintojen perässä muutama viikko sitten Turkuun. Valmennuksessa Muhlin veljekset Janne ja Ville käyvät tiukkaa kisaa pelkästään vaihtopenkille jaetuista keltaisista korteista. Aktiivisista kisailijoista jäljelle jäävät ainoastaan Huhtalan veljekset. Tällä hetkellä keskinäistä maalintekijätilastoa johtaa jokaisen runkosarjan minuutin pelannut Roope kolmella maalillaan. Kumpi veljeksistä tulee olemaan maalintekijätilastossa korkeammalla alemman jatkosarjan viiden ottelun jälkeen?

”Kyllä tähän on ihan selkeä vastaus! Roopella on selvästi laskeva käyrä ja minulla taas maalinteko onnistunui viime pelissä. Eiköhän Roopen ”vahingot” ole tällä kaudella nähty. Kyllä minä vielä ne pari maalia teen ja lisäksi minulta löytyy joukkuepelaajana maalien vielä pari syöttöpisteitä siihen päälle. Viisi matsia aikaa aikaa tehdä maaleja ja olen voitosta satavarma siinä määrin, että voisin laittaa voittooni vaikka rahaa kiinni!” Huhtala heittää.

PEPOn mediatiimille ja varmasti myös kaikille lilakannattajille on lopulta se ja sama, kumpi Huhtala lauantaina verkkoja heiluttaa – kunhan heiluttaa! Näitä vielä tekemättä olevia maaleja pääset lauantaina seuraamaan Ruutu+:n välityksellä. Valitettavasti PEPOn twitterissä päivittyvä otteluseuranta on kokonaan poissa pelistä, sillä mediatiimin ainoa twitter-viesteihin giffien lisäämisen taitava jäsen on poissa miesvahvuudesta yhden ottelun ajan. Jotain tekstiä saatetaan kuitenkin saada taiottua twitteriin ottelun aikana. Tai sitten ei. Aika näyttää.

 

Seuraa liloja sosiaalisessa mediassa:

PEPO Facebookissa

PEPO Instagramissa

PEPO Twitterissä

Yhteistyökumppanit