Kaksi joukkuetta, yksi cup – osa I

Tämän Cup-finaalin otteluennakon tarjoaa OP Etelä-Karjala.

 

Lauantaina 16.10. tehdään tavalla tai toisella lilanväristä historiaa, kun PEPO kohtaa vielä hieman uudenkarhean Kakkosen Cupin finaalissa SJK Akatemian Seinäjoelta. Kolmatta kertaa auringon ympäri tapahtuvaa kierrostaan suorittava kilpailu on edennyt viimeiseen peliinsä, ja PEPO suorittaa tässä finaalipelissä ensiesiintymisensä kotimaisen cup-kilpailun finaalissa. 

Suomen Cup muutti muotoaan vuoden 2019 painokseensa, kun Palloliitto lanseerasi Suomen Cupin kanssa samaan aikaan pelattavan Kakkosen Cupin. Myös PEPO otti osaa vuosien 2019 ja 2020 painoksiin Näinä vuosina lilat jäivät kuitenkin silloin vielä pelattuun alkulohkovaiheeseen. Kaudeksi 2021 Cup uusiutui Kakkosen Cupin osalta siten, että alun lohkovaihe korvattiin yksiosaisilla otteluilla, joiden voittaja eteni perinteisen Cup-hengen mukaisesti kohti finaalia. Molemmat finaalijoukkueet pääsivät lisäksi mukaan Suomen Cupin neljännesvälierävaiheeseen.

Vuonna 2019 mestariksi kruunattiin oulunkyläläinen Gnistan. ”Kipinä” kaatoi ihka ensimmäisessä Kakkosen Cupin finaalissa oululaisen JS Herculeksen luvuin 1-0. Seuraavana vuonna Cupin palkintopyttyä vietiin Helsingistä koilliseen aina susirajalle asti. Joensuulainen JIPPO voitti kotikentällään Kaarinan Pojat. Maaleja tässäkin pelissä tehtiin vain yksi ainoa.

 

Esittelyssä SJK Akatemia

Lauantain finaaliottelu on myös SJK Akatemialle ensimmäinen laatuaan. Vuonna 2007 Sepsi-78:n ja TP-Seinäjoen fuusiosta syntyneen emoseuran akatemiajoukkue toimii pääasiassa nuorten seinäjokelaisten (ja muualta tulleiden) pelaajien ensimmäisenä askeleena ennen SJK:n Veikkausliiga-peleihin mukaan pääsemistä. Myös SJK:n pääsarjassa pelaavat pelaajat käyvät akatemiajoukkueen peleissä hiomassa pelikuntoaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei SJK Akatemia hakisi tahollaan tosissaan gloriaa Kakkosen Cupista tai sarjapeleistä. 

Kuluvan vuoden Kakkosen Cup käynnistyi seinäjokisten osalta vierasottelulla porilaista FC Jazzia vastaan tammikuussa. PEPOn Cup-taipaleen aloittaneen PeKa-ottelun tapaan Porin urheilukeskuksessa pelattu ottelu päättyi täyden ajan jälkeen numeroihin 1-1. Lopulta ratkaisua haettiin jatko-ottelun jälkeen rangaistuspotkukisasta, jonka  lopulta ratkaiis tämän kauden aikana Veikkausliigan emoseuran mukaan noussut nuori Nooa Laine. Varsinaisella peliajalla SJK Akatemian ainoasta maalista vastasi PEPOsta Seinäjoelle alkutalvesta 2020 siirtynyt Joel Laitinen. Seuraavassa kahdessa ottelussa FC Vaajakoski sekä Oulun Luistinseura kaatuivat selvin luvuin Seinäjoen Wall-Sport Areenalla. Vaajakoskelaisia vastaan pelattu neljännesvälierä päättyi 4-0 kotivoittoon, kun taas oululaiset taipuivat puolivälierässä luvuin 5-2. Kakkosen Cupin välierän kesti taas 120 minuuttia ja rangaistuspotkukilpailun verran. Tamperelaisen Ilves/2:n onnistui tasoittaa seinäjokisten 1-0 johto. Jatko-ottelussa ei maaleja nähty, ja ottelun pääsi tällä kertaa ratkaisemaan rangaistuspotkukisan viides vetäjä Georg Westerlund. Voitettu välierä mahdollisti SJK Akatemian pääsyn myös Suomen Cupin kuudentoista parhaan joukkoon. Muiden Suomen Cupissa vielä jäljellä olevien joukkueiden vastustajat arvottiin, mutta koska sekä itse SJK että sen akatemiajoukkue olivat vielä kilpailussa mukana, oli nämä joukkueet asetettu kohtaamaan toisensa jo tässä vaiheessa Cupia. Tämä isien ja poikien 6.3. pelattu välienselvittely päättyi ensin mainittujen yllätyksettömään 3-0 voittoon. Täten SJK Akatemia poistui Cupista samalla ovenavauksella oman pelinsä PK-35:lle hävinneiden lilojen kanssa.

Kaudella 2020 SJK Akatemia pelasi ensimmäistä kertaa Suomen jalkapallopuun toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Ykkösessä. Debyyttikausi oli lopulta vaikea. Vain A-lohkossa tällä hetkellä putoamista vastaan taisteleva Myllykosken Pallo oli seinäjokisia heikompi joukkue. SJK Akatemian putoaminen varmistui hyvissä ajoin ennen viimeistä kierroista. Kauden 22 pelistä saalistetut neljä voittoa, kolme tasapeliä ja 15 tappiota tarkoittivat sitä, että edessä oli paluu täksi kaudeksi Kakkosen C-lohkoon. Kuluva kausi onkin ollut jälleen peilikuva edellisestä, sillä SJK Akatemia varmisti nousunsa takaisin Ykköseen 19.9., kun FC Vaajakosi kaatui OmaSP Stadionilla luvuin 2-0. Tilastot ovat kuin peilikuva viime vuodesta: nyt joukkueella on 21 pelistä (=yksi ottelu pelaamatta) kasassa 16 voittoa, kolme tasapeliä ja vain kaksi tappiota. Maaliero 66-26 merkitsee sitä, että C-lohkon vastustajien verkko on heilunut keskimäärin 3,14 kertaa ottelussa kauden aikana.

SJK Akatemian valmennuksesta vastaa Skotlannista kotoisin oleva Brian Page. Vuonna 2016 SJK:n palvelukseen tullut valmentaja on toiminut organisaatiossa lähes kaikkialla: SJK Akatemian lisäksi skotti on valmentanut seuran U19-joukkuetta, toiminut Veikkausliiga-joukkueen päävalmentajina toimineiden Simo Valakarin, José Manuel Rocan, Tommi Kautosen ja Sixten Boströmin apuvalmentajana. Valakarin alaisuudessa seura voitti vuoden 2015 Veikkausliigan mestaruuden. Ja onpa Page toiminut myös SJK:n vastuuvalmentajana yhteensä 17 pelin ajan vuosina 2017 ja 2019. Molemmilla kerroilla seuran pääomistajan Raimo Sarajärven kärsivällisyyden tiimalasista valui viimeinenkin hiekanmurunen silloisen vastuuvalmentajan osalta, ja palomies-Page hälytettiin Veikkausliiga-joukkueen rattiin loppukaudeksi. Apunaan Pagella on tällä kaudella ollut Seinäjoen oma poika Toni Lehtinen, joka jatkaa matkaansa tämän kauden päätteeksi jyväskyläläisen JJK:n päävalmentajan tehtäviin.

Päävalmentaja Pagen pelikirjan sivuja tarkasteltaessa voidaan yleisesti todeta, että SJK Akatemia pyrkii pelaamaan pallonhallintaan pohjautuvaa jalkapalloa. Moderniin tapaan joukkue osaa kaksi eri muotoa, sillä hieman vastustajasta riippuen seinäjokisten pelaajat ovat asettuneet 4-3-3 tai 3-4-3 muodostelmaan. Maalissa aloittanee lauantaina 18-vuotias Topi Säilynoja, joka on pelannut 13 ottelua tällä kaudella. Puolustuksen vasemmassa laidassa nähdään varmuudella joukkueen kapteeni Valtteri Olsbo, joka voi hyvinkin nousta ensi kaudeksi Veikkausliigan emoseuran mukaan. Puolustuksen oikealla laidalla aloittaa lähes yhtä todennäköisesti Kaarlo Rintamäki. Olsbo ja Rintamäki noussevat ryhmityksessä wing-backeiksi, mikäli Page päättää lähteä otteluun viiden puolustajan linjalla. Keskuspuolustuksessa PEPOa seuraaville tuttu pelaaja on Joel Laitinen. Oikean topparin tontilla on pelannut myös laitapakin roolissa viihtyvä Sami Sipola, joka palasi RoPSista lainalta heinäkuussa. Viimeisimissä otteluissa vastuuta on myös saanut keskimmäisenä topparina Veeti Mustonen. Keskikentällä pallollisesta pelistä vastuuta kantaa Seinäjoelta Rovaniemen kautta Veikkausliigan AC Ouluun siirtyneen Obed Malolon pikkuveli Robbie. SJK Akatemialla on keskikentällä maalintekovoimaa vaikka muille jakaa, sillä argentiinalainen Valentin Gasc on osunut neljästi ja Oliver Günes viidesti. Hyökkäyksen oikeaa tai tarvittaessa vasenta laitaa miehittää seitsemän maalin Oskar Pihlaja. Kärjen täsmäase on ghanalainen Kingsley Ofori. 19-vuotias kärkimies jakaa Kakkosen lohkojen yhdistetyn maalikuninkuuden 15 maalillaan.

Merkittävää finaalin kannalta on se, että Veikkausliigaa pelaavan emojoukkueen riveistä ei ole mahdollista “tiputtaa” aikuisikäisiä pelaajia pelaamaan lauantain finaalia. Mehmet Hetemaj’ta, Valtteri Wiitalaa tai Joonas Lepistöä ei siis Lappeenrannassa nähdä kuin korkeintaan katsomon puolella.

 

Pre-match piinapenkissä SJK Akatemian Joel Laitinen

Eräänä lokakuun alun päivänä PEPOn mediatiimi otti Jaron toimistolle suunnatun puhelun sijaan sähköpostin kauniiseen käteensä. Sähköpostia lähettämällä ja sitä vastaanottamalla selvisi kausien 2018-19 aikana PEPOn edustusjoukkueessa yhteensä 37 ottelussa esiintyneen Joel Laitisen yhteystiedot. Kaksi viimeistä kautta SJK Akatemiaa sekä Ykkösen että Kakkosen peleissä edustanut 20-vuotias Laitinen kertoili puhelimitse PEPOn mediatiimille kuulumisiaan Kakkosen Cupin finaalin alla. Alla Joelin vastaukset kysymyksiin kursivoituna.

Kuluva kausi on loppumaisillaan ja SJK Akatemia on varmistanut nousun ensi vuoden Ykköseen. Onnittelut noususta! Lisäksi edustamasi joukkue pelaa PEPOa vastaan Kakkosen Cupin finaalissa. Joukkueen kausi on varmasti ollut onnistunut. Millaisiksi arvioit omat otteesi kentällä?

Kiitos! Henkilökohtaisesti olen onnistunut hyvin. Pelkästään tuloksista ollaan pelattu tällä kaudella. Se on myös tärkeää itselleni. Alkukaudesta pelasin vähemmän, kun SJK:n edustuksesta tuli toppareita hakemaan pelituntumaa Kakkosen peleihin. Loppukaudesta olen päässyt sitten enemmän pelaamaan. Olen saanut pelata topparina kaikki pelini, juuri sillä paikalla, jolla olen halunnut. Pre-seasonilla olin myös edustuksen harjoituksissa mukana.

Päättyvä kausi on järjestyksessään toinen Seinäjoella. Lähdit PEPOsta ja Lappeenrannasta lakeuksia kohti kauden 2019 jälkeen. Miten olet viihtynyt Pohjanmaalla?

Olen saanut keskittyä jalkapalloon Seinäjoella. Kävin lokakuusta maaliskuuhun asti kestäneen puolustusvoimien urheilukoulun, joten sain sen myös tässä samalla hoidettua pois alta. Seinäjoki on ihan mukava kaupunki.

SJK:n uudehkoa stadionia ja harjoitteluolosuhteita on ihasteltu ja ehkä myös hieman kadehdittu Suomen jalkapallopiireissä. Millaiset puitteet Seinäjoella on harrastaa jalkapalloa ammattina?

Vähän isompi seura tämä on kuin esimerkiksi PEPO. Kyllä se näkyy olosuhteissa. Meillä on OmaSp Stadion, jossa pidämme treenit ja joukkue pelaa pelit. Aivan stadionin vieressä talviharjoittelua varten halli. Hallin yhteydessä on hyvin varusteltu kuntosali, jossa pystyy harjoittelemaan voimaa. Vähän matkan päästä Seinäjoelta löytyy myös Kuortane, jossa on isompi halli. Olemme käyneet Kuortaneella harjoittelemassa talvisin. 

Olet PEPOn juniorityön helmiä. 2018 ja 2019 pelasit isoja minuutteja tuolloin vielä Mika “Miki” Heinon valmentamassa PEPOssa. Mitä on tapahtunut jalkapalloilija Joel Laitiselle näinä kahtena vuotena Seinäjoella vietetyn vuoden aikana?

Paljon ehtii kahdessa vuodessa tapahtua. Fyysisesti olen ainakin kehittynyt. Kaikkea pientä uutta oppinut matkan varrella, kyllä kehitystä on tullut.

Minkälaisia muistoja sinulla on lilapaidassa pelaamisesta?

Paljon vastuuta tuli Kakkosessa ja PEPOsta jäi hyvät muistot. PEPO on hyvä Kakkosen seura, jossa tehdään paljon oikeita asioita. Pelit menivät kaiken kaikkiaan hyvin. Nykyinen päävalmentaja Janne Muhli veti minun ollessani PEPOssa nuoremmille junioreille treenejä, mutta on hän minullekin jotkut harjoitukset vetänyt. Tuttu mies.

Seuraatko lilojen tekemisiä miten tiiviisti? Käytkö usein vielä Lappeenrannassa ja milloin viimeksi olet käynyt Kimpisessä katsomassa PEPOn edesottamuksia?

Täältä on sen verran pitkä matka Lappeenrantaan ja harjoituksia on niin paljon ohjelmassa, ettei hirveästi ole tullut käytyä Lappeenrannassa. PEPOn tuloksia olen kyllä seurannut netistä, mutta pelissä en ole päässyt käymään.

Kenen vanhan joukkuekaverisi kohtaamista odotat eniten?

Paljon tuttuja on nykyisessä PEPOn joukkueessa. Kaikkia odottaa yhtä paljon. Kotasen ja Koistisen vaarallisen vasemman laidan kanssa pitää toki olla varuillaan.

Tässäpä oli mediatiimin kysymykset. Lykkyä lauantain finaaliin. Toivottavasti parempi joukkue voittaa!

Kiitos!

 

*****

 

PEPO toivottaa SJK Akatemian tervetulleeksi Lappeenrantaan! Finaaliottelun liput ovat ostettavissa ennakkoon  Kourulan R-kioskilta ja kauppatorin kahvikioski Laakolta. Liput 15€/10€. PEPOn kausikortilla saa 5€ alennus lipunhinnasta. Ethän tule otteluun mikäli sinulla on koronaan liittyviä oireita. 

Cup-finaalin otteluennakon toisessa osassa käydään läpi lilojen päätymistä Cupin finaalin. Lue perjantaina lisää siitä, kuinka PEPO on valmistautunut lauantain suureen peliin.

 

Tämän Cup-finaalin otteluennakon tarjosi OP Etelä-Karjala.

 

Seuraa liloja sosiaalisessa mediassa:

PEPO Facebookissa

PEPO Instagramissa

PEPO Twitterissä

Yhteistyökumppanit