Kaksi joukkuetta, yksi cup – osa II

Tämän cup-finaalin otteluennakon tarjoaa OP Etelä-Karjala.

 

Enää yksi yö ja sitten se on vihdoin täällä! Odotettu Kakkosen Cupin finaali tuo keskelle pimenevää lokakuuta huumaa ja jännitystä suoraan Lappeenrannan futissydämeen, Kimpisen urheilukeskuksen nurmelle. Ainutkertainen jalkapallotapahtuma kannattaa ehdottomasti kokea paikan päällä. Lilat esiintyvät kauden viimeistä kertaa kotipyhättönsä nurmella, eikä ottelun panokset voisi enää juuri korkeammat olla.

Lauantaina 16.10. kello 16:00 alkavan finaalin otteluisäntänä toimii OP Etelä-Karjala. Otteluisäntä tarjoaa ilmaisen sisäänpääsyn kaikille OPn omistaja-asiakkaalle ja hänen perheelleen! Lisäksi etua voivat Etelä-Karjalan OPn tarjoamana hyödyntää kaikki LUT-konsernin opiskelijat! Voit todentaa OPn omistaja-asiakkuuden esittämällä jonkun seuraavista Kimpisen pääportilla:

 

  • OP pankkikortti
  • OP omistaja-asiakaskortti
  • OP mobiiliavain kännykässä
  • OP henkilökortti

 

Huomioithan, että pääportti on keskimmäinen (ja kooltaan suurin) portti Kimpisen katsomoon.

 

Lilojen matka finaaliin

Finaalissa PEPOa vastaan asettuu SJK Akatemia. Vierasjoukkueeseen voi tutustua tarkemmin otteluennakon ensimmäisessä osassa (lue osa I tästä). Finaalin näyttämöksi arvottiin lopulta Kimpinen, sillä molemmat Kakkosen Cupin voitosta taistelevat joukkueet olivat halukkaita isännöimään ottelua. Arvonnassa onni suosi tällä kertaa liloja ja Lappeenrantaa. PEPO pääseekin heti seurahistoriansa ensimmäisessä finaalissa isännöimään vastustajaansa kotikentällään! Vuosien 2019 ja 2020 Kakkosen Cupin voittaneet joukkueet ovat päässeet pelaamaan finaalin kotikentällään. 

PEPO voitti 2.10. pelatussa finaalin kenraaliharjoituksessaan Nurmijärven Palloseuran (lue raportti ottelusta tästä). Lilojen 2-1 vierasvoittoon päättynyt ottelu oli varsinkin toisen puoliajan osalta hieman nihkeä, mutta voittoisa päänahka irtosi kuitenkin lopulta mukaan Klaukkalan tekonurmelta. 

Lilojen tie Cupin finaaliin ei suinkaan ollut helppo. Kaksi otteluparia ratkesi rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Puolivälierän voittoon riitti 120 minuuttia jalkapalloa. Vain MYPA pehmeni PEPOn käsittelyssä varsinaisella peliajalla. Ohessa lista Kakkosen cupin otteluista lilojen osalta:

 

30.01. PeKa – PEPO 2-2 (0-1), 2-3 rp.kisan jälkeen / kooste

07.02. PEPO – MYPA 2-1 (2-1) / raportti / maalikooste

12.02. JäPS – PEPO 0-0 (0-0), 0-1 jo. jälkeen / maalikooste

20.02. PEPO – Pargas IF 2-2 (1-1), 3-2 rp.kisan jälkeen / raportti / maalikooste

 

Kakkosen Cupin standardeilla vastustajat eivät olleet lainkaan sarjatason kevyimmästä päästä. Tuore Kakkosen sarjanousija PeKa tarjosi lumisella Arto Tolsa Areenalla yllättävän kovan vastuksen. Peli-Karhujen jälkeen kohdattu MYPA oli niin ikään vaihtanut pari kuukautta aiemmin sarjatasoa: Ykkösen jumboksi edellisellä kaudella sijoittunut joukkue oli pudonnut Kakkosen A-lohkoon kaudeksi 2021. 

Seuraavat kaksi vastustajaa olivat sitten omien lohkojensa kermaa. JäPS varmisti vastikään sunnuntaina 3.10. A-lohkon voiton 1-3 vierasvoitolla KuFu98:sta. Cupissa tuleva sarjanousija kuitenkin taipui liloille, kun Aleksi Sainio tykitti pallon järvenpääläisten verkkoon ottelun 119. minuutilla. Välierässä vastaan asettui Pargas IF, joka varmisti myös B-lohkon voiton muutama päivä sitten nitistämällä kotikentällään TPV:n numeroin 5-1. ”Piffen” ei vuorostaan saavuttanut paikkaa Kakkosen Cupin finaalissa, sillä tämän toiveen teki tyhjäksi Cupin välierän  rangaistuspotkukilpailussa viimeisenä onnistunut lilapaitainen Roope Huhtala. Cupin neljän ensimmäisen pelin osalta PEPOn parhaan maalintekijän tittelin jakoivat kahdesti onnistuneet Aleksi Sainio ja Nikke Veikkanen.

Ja kun lilat kerran ovat vauhtiin päässeet, niin aakkosjärjestyksen mukaisesti lauantaina Lappeenrantaan saapuu Kakkosen C-lohkon tällä kaudella nimiinsä ottanut SJK Akatemia. Samaan cup-putkeen otettu voitto kolmannesta tämän kauden Kakkosen nousijasta toisi PEPOn pankkitilille 5000 € palkintoshekin. Lisäksi finaalin voittajan palkintovitriinin oven saranat kuluvat, sillä palkintona Kakkosen Cupin voitosta on tietysti komea voittopokaali. Loppuottelun hävinnyt joukkue kuittaa sekin 1000 € palkintorahan saavutuksestaan.

 

Pre-match piinapenkissä Zach Sukunda sekä Nuutti Toiviainen

PEPOn mediatiimi ei osannut päättää, ketä pelaajistosta istuttaa hetkeksi alas vastaamaan kysymyksiin ennen tärkeää cupin finaalia. Lopulta vaikeaa valintaa helpotettiin tekemällä päätös, että haastatteluun valikoituu tällä kertaa tuplasti pelaajia. Hyökkäävissä rooleissa ympäri kenttää tämän kauden ajan viihtynyt Zachary Sukunda sai vierelleen tutun vieruskaverin bussimatkoilta, kun puolustuksen luotettava luuta Nuutti Toiviainen istahti kanadalaisen seuraksi piinapenkille. Alla Zachin ja Nuutin vastaukset kysymyksiin kursivoituna.

JäPS pelasi huiman kauden ja voitti A-lohkon ansaitusti. Miten näet, että PEPOn sarjakausi on sujunut, kun jäljellä on enää Cupin finaali sekä yksi sarjapeli?

Zach: JäPS pelasi hyvän kauden ja nostan heille hattua. Heidän pelitapansa ei välttämättä ole minun mielestäni jalkapalloa, mutta he olivat tehokkaita läpi kauden. Vaikkemme täyttäneet itse itsellemme asettamaamme tavoitetta ja nousseet Ykköseen, voin silti sanoa että tämä oli hyvä kausi henkilökohtaisesti ja koko joukkueen kannalta onnistunut. Meillä oli joukkueena pitkä voittoputki sarjan toisella puoliskolla. Keskellä kautta menetimme pelaajia, joka sekoitti hieman rytmiämme. Joukkueeseen tuli sitten uusia pelaajia. Malik on tehnyt paljon maaleja ja Jeff on ollut kuin seinä keskikentällä. Olemme menneet vaikeuksien kautta voittoon. 45 pistettä tällä hetkellä pelattuina olevista 21 pelistä on hyvä tulos! Normaalisti sillä pistekeskiarvolla noustaisiin sarjatasoa ylemmäs.

Nuutti: Ei kakkossijaan voi olla täysin tyytyväinen, ja vähän kaksivaiheiset fiilikset jää. Meillä oli korkeat tavoitteet kaudelle, mutta ei todellakaan voi sanoa, että oltaisiin pelattu huonoa kautta. Ja kauden mittaan on ollut tosi hyviä jaksoja koko joukkueen osalta. Mutta peli-into jatkuu varmasti kauden viimeiseen otteluun saakka! 

Zach, olet maailmankansalainen. Urasi aikana olet pelannut jalkapalloa Kanadassa, Australiassa, Ruotsissa ja nyt toista kautta Suomessa. Niin hassulta kuin se kuulostaakin, olet 26-vuotiaana yksi PEPOn kokeneista pelaajista. Miten keskellä kautta tapahtuneet muutokset vaikuttivat joukkueeseen? Onko joukkue kypsynyt kuluvan kauden aikana?

Zach: Muutokset olivat toki vaikeita. Milošin lähtö oli nähtävissä ennalta, sillä hänen vaimonsa odotti lasta. Onnittelut Milošille perheenlisäyksestä! Leonin lähtö yllätti minut hieman enemmän. Hän oli tärkeä pelaaja hyökkäyspelimme kannalta Yhtäkkiä sekä Miloš että Leon olivat poissa. Joukkueelle se ei ollut helppo asia. Uudet värväykset auttoivat paljon ja vaihdoimme myös hieman pelityyliä heidän tulonsa myötään. Emme roikuttaneet päätämme ja voivotelleet tilannetta, vaan kaikki tekivät kovasti töitä. Moni nuori pelaaja otti isompaa roolia. Tämä auttaa varmasti myös tulevalla Kakkosen kaudella. Joten sanoisin meidän kypsyneen kauden aikana.

Nuutti, millaista on ollut olla osa PEPOn keski-iältään varsin nuorta puolustuslinjaa? A-lohkossa päästettyjä maaleja on 21 peliin vain 19 kappaletta, eli alle maali per peli. Tämä lukema kertoo linjojen pitäneen hyvin. Tarvitaanko puolustuslinjaan välttämättä lainkaan “kokenutta johtajaa”?

Nuutti: Toki Miloš oli johtajatasolla merkittävä osa joukkuetta, eikä hän ollut siis vain yksi puolustaja. Hänen lähtönsä jälkeen oli vain jatkettava eteenpäin. Sain myös itse Milošin lähdön jälkeen mahdollisuuden. Kauden mittaan puolustaminen, linjan kommunikointi ja sellaiset asiat on sujuneet hyvin, vaikka puolustuslinja on ollut nuori. Nuoruus on voinut luoda meille ehkä myös tietynlaisen kemian. 

Kertokaa hieman toisistanne. Millainen pelaaja toinen on kentällä ja millainen hän on kentän ulkopuolella?

Zach: Nuutti on hyvä kaveri. Istun aina hänen lähellään pelimatkoilla bussissa ja juttelemme paljon. Nuutti on hyvä ilmassa, hän voittaa palloja puolustus- ja hyökkäyspään kulmissa. Kutsun häntä “Magnetheadiksi” (Magneettipääksi), sillä pallo tuntuu melkein imeytyvän hänen päähänsä (nauraa). Hän on jo nyt todella hyvä, mutta jos hän vielä jatkaa työntekoa treeneissä, voi hänestä tulla todella huippu pelimies. Nuutti on yksi lupaavimmista pelaajistamme.

Nuutti: Zachista välittyi kentällä heti se, että hän on huippuluokan pelaaja. Hänen yksilösuorittamiseen voi aina luottaa. Zachille voi syöttää sellaisia palloja, jotka ei välttämättä omaan jalkaani edes jäisi. Taitava, luotettava ja hyvin tilat näkevä pelaaja. Kentän ulkopuolella hän on hyvin ihmisläheinen persoona. Huumorimies, joka tulee toimeen kaikkien kanssa.

Ehkä kauden merkitykseltään suurin yksittäinen peli, Kakkosen Cupin finaali, on edessä lauantaina. Jännittääkö vai mitkä ovat tuntemuksesi ennen tärkeää peliä?

Zach: Olen innoissani! En ole hermostunut lainkaan! Iso peli lauantaina ja paljon ihmisiä tulossa katsomoon. Toivottavasti finaalissa on heidän ansiostaan hyvä tunnelma,. Pelasin viime vuonna SJK Akatemiaa vastaan. He yrittävät pitää palloa ja tulla meidän muotomme läpi sen kanssa. Tämä ei pelota, sillä joukkueeen pelitapa on samanlainen kuin KuFu98:lla, joita vastaan pelasimme tällä kaudella hyvin. Voimme pakottaa heidät vaikeuksiin pelaamalla omaa peliämme ja prässäämällä kovaa. Olen puhunut tänäänkin pelistä puhelimessa kavereideni ja odotan tosi paljon lauantaita!

Nuutti: Ei ole mikään kova jännitys. Enemmän sellainen ns. futiskiima. Nämä on ainutlaatuisia kertoja pelata finaalissa. Ei junioriturnausten jälkeen ole päässyt pelaamaan tällaisia finaalipelejä.

Onko sinulla uraltasi aiempaa kokemusta Cupin finaalissa pelaamisesta?

Zach: Australiassa pääsimme aika pitkälle paikallisessa cupissa. Ruotsissa en osallistunut cupiin. Kanadassa pärjäsimme juniorijoukkueeni kanssa parhaiten. Montreal Impactissa pääsimme USSDA-cupin semifinaaleihin asti. Kyseessä on yli 200 U18-juniorijoukkuetta käsittävä turnaus. Hävisimme tuon semifinaalin ja muistan varmasti ikuisesti 76. minuutilla kulmasta tulleen vastustajan voittomaalin. Se jäi harmittamaan. Pääsimme kuirenkin cupin pronssipeliin FC Dallasia vastaan ja voitimme sen pelin. Cupin aikana voitimme muun muassa LA Galaxyn ja Seattle Soundersin akatemian. Me 17-vuotiaat pojat lentelimme ympäri Pohjois-Amerikkaa pelaamassa näitä pelejä (nauraa)! Cup-pelit ovat arvokkaita ja niistä on jäänyt hyviä muistoja. Nyt kun olen vihdoin finaalissa, haluan todella voittaa!

Nuutti: Kertaalleen on tullut junioriturnauksessa oltua finaalissa. KäPa-cupin finaalin voitimme PEPO/IPS-yj:n joukkueen kanssa rankkareilla. Vastassa taisi olla KäPan joukkue ja Miko Sederholm sekä Joona Viskari olivat mukana voittamassa cupia. Siitä on jäänyt hyvä fiilis. Hienoa, että pääsee nyt aikuisten tasolla pelaamaan merkityksellisen cupin voitosta ja ehkä vielä hiukan kovatasoisemmassa ottelussa.

Kerro terveisesi PEPO-faneille. Miksi lauantaina kannattaa tulla Kimpiseen?

Zach: Meillä on varmasti isoin faniporukka Kakkosessa. Arvostan paljon heitä ja heidän luomaansa tunnelmaa. Meillä on todella hyvä saldo kotipeleistä, olemme tainneet hävitä vain kerran? Niille, jotka empivät tulemista lauantaina Kimpiselle, haluaisin sanoa: PEPO ei pelaa joka päivä finaalissa, joten kaikkien kannattaa ehdottomasti tulla otteluun!

Nuutti: Kannustan ihan ehdottomasti kokoamaan perheenjäsenet ja kaverit mukaan katsomaan ainutlaatuista tapahtumaa. Ihan joka päivä ei Etelä-Karjalassa pelata tällaisia kilpailullista jalkapallopeliä, jossa on panoksena tällainen turnauksen voitto.

Kiitos haastattelusta molemmille! Päästän teidät hiomaan vielä viimeisiä kuvioita harjoituskentälle ennen lauantain finaalipeliä.

Zach & Nuutti: Kiitos!!

 

*****

 

Ennakkolippuja finaaliin myydään sekä  Kourulan R-kioskilta ja kauppatorin laidalla sijaitsevalla kahvikioski Laakolta. Finaalin liput maksavat 15€/10€. PEPOn kausikortin omistajat saavat 5€ alennuksen lipun hinnasta. OPn omistaja-asiakkaana pääsy peliin perheen kanssa on ilmainen. LUT:ssa opiskeleva pääsee myös OP Etelä-Karjalan tarjoamana otteluun ilmaiseksi. Koronaoireisena on syytä jättää ottelun seuraaminen Kimpisen katsomosta käsin väliin. Jos et paikan päälle Kimpiselle finaalihuumaa pääse aistimaan, niin Palloliiton Youtube-kanavalla finaali striimataan myös suorana kello 15:45 alkaen.

Kimpiseen kannattaa tulla lauantaina jo hyvissä ajoin. Suosittelemme tulemaan paikalle puoli tuntia ennen alkuvihellystä eli kello 15:30 aikaan. Tule kannustamaan lilat historialliseen voittoon lauantain huimassa finaaliottelussa. Kimpisen porteilla tavataan!

 

Tämän cup-finaalin otteluennakon tarjosi OP Etelä-Karjala.

 

Seuraa liloja sosiaalisessa mediassa:

PEPO Facebookissa

PEPO Instagramissa

PEPO Twitterissä

Yhteistyökumppanit