Kärkikamppailu kääntyi PEPOn voittoon!

Tämän otteluraportin tarjoaa Lappeenrannan kaupunki.

 

Lappeenrannan kaupunki toimi otteluisäntänä keskiviikkoisessa 11.8. Kakkosen A-lohkon kärkikamppailussa, kun toinen osa sarjassa kolmantena olevan PEPOn ja sarjaa johtavan Järvenpään Palloseuran keskinäisistä kamppailuista käytiin kauden ennätysyleisön, 643 katsojan silmien alla Kimpisen nurmella. Kaksintaistelun ensimmäisessä osassa perjantaina Järvenpäässä kotiintuomisiksi ei jäänyt liloille pistettäkään, kun JäPS korjasi itselleen kotivoiton luvuin 1-0 (raporttiin tästä). Mutta kuten niin monesti mm. elokuvataiteen kohdalla, oli jatko-osa merkittävästi ensimmäistä osaa parempi.

Identtistä edeltävän perjantain ja keskiviikon otteluille oli se, että kumpikin joukkue paloi halusta voittaa ottelu. Tempo oli Järvenpään pelin tapaan nytkin korkealla ja kaksinkamppailut pelattiin loppuun saakka. Tästä kertoo mm. ottelun yhdeksän keltaista korttia käsittänyt korttisaldo, joista lilojen osuus oli neljän varoituksen verran. JäPS ei yllättänyt kotijoukkuetta millään tapaa taktisesti, vaan PEPOa tervehti sama tuttu 4-4-2 muoto. Järvenpääläiset olivat edelleen sitoutuneet sinnikkääseen ja korkeaan prässiin sekä pitkän pallon pelaamiseen sekä vaarallisiin erikoistilanteisiin. Perjantain maalintekijä Ville Ahola oli palannut Amerikkaan jatkamaan opintojaan ja oli täten pois vieraiden kokoonpanosta. PEPOn valmennus päävalmentaja Janne Muhlin johdolla oli päätynyt hienosäätämään peliä hiukan. PEPO tuli kentälle 4-3-3 muodossa, joka puolustussuuntaan muuttui 4-5-1:ksi. PEPOn puolustaessa Malik St. Prix jäi ylös yksin odottamaan vastahyökkäystä ja sitomaan vastustajan toppareita. Kolmen keskikenttä pelasi porrastettuna siten, että kapteeni Calvin N’Sombo laskeutui usein avaamaan peliä toppareiden eteen ja hänen oikealla puolellaan syöttömahdollisuuden tarjosi Jeff Addai ja vasemmalla hieman oudommalla pelipaikalla nyt esiintynyt Zachary Sukunda. PEPOn oikea laita oli myös miehitetty täysin uuteen uskoon. Samu Suoraniemi on kauden aiemmissa otteluissa esiintynyt kyllä laitapuolustajana, mutta nyt hän aloitti ottelun kyseisellä paikalla. Ylempänä, Samun edessä, pelasi Jerry Särkkä.

Ottelun ensimmäinen kymmenminuuttinen oli PEPOn hallintaa. Jo toisella minuutilla verkko heilui JäPSin Altti Mäkisen takana, kun Arttu Kotanen ravasi laidallaan, keskitti ja puolustajan selän taakse yksin jäänyt St. Prix viimeisteli varmasti. Kyseessä oli kuitenkin selvä paitsio, eikä tilastomerkintöjä tarvinnut vielä maalisarakkeeseen tehdä. Muutaman minuutin kuluttua Samu Suoraniemi kuljetti pallon vapaasti kentän puoleen rajaan saakka, syötti maata pitkin St. Prix’lle ja saintlucialainen jatkoi pallon toisella kosketuksellaan Markus Koistiselle. Koistisen viuhuva laukaus oli kova, mutta kaipasi tarkkuutta. Kahdeksannella minuutilla Addai tavoitteli syötöllään St. Prixia rangaistusalueelta, mutta JäPS-toppari Olli Valto sai jalkansa syöttöön väliin. Pallo kimposi Särkälle, joka pääsi 14 metristä kokeilemaan vasurillaan. Mäkinen torjui laukauksen vaikeuksitta.

Pirteää kymmenminuuttista seurasi JäPSin hallintajakso. Kymmenes minuutti ja Aleksi Ristola pääsi keskittämään pallon JäPSin kulmatilanteen jälkimainingeissa takaisin PEPOn maalin eteen. JäPSin oma albiino Carles Puyol Olli Valto nousi korkeimmalle ja puski pallon lähes kaikkien Kimpiselle saapuneiden helpotukseksi hiukan tolpan ohi. Seuraavien minuuttien aikana JäPS toteutti  pelisuunnitelmaansa oivallisesti: prässi oli hanakkaa ja se suuntautui kohti liloja jo PEPOn puolustusalueella. Pallo pyöri välillä tuskastuttavan paljon lilojen päädyssä ja kontrolloitujen lilahyökkäysten luominen oli vaikeaa. Vierasjoukkueen Valtteri Karlsson pääsi muutamaan otteeseen esittelemään mahtavaa rajaheittoaan, mutta PEPOn puolustus kera Craig Hillin kesti haasteen. 

JäPS sai lopulta todella hyvän paikan painostusjaksonsa päätteeksi, kun Ala Alaeddine korjasi PEPO-syöttöharhan jälkeisen irtopallon omalla alueeltaan ja juoksi sen kanssa aina PEPOn alueen rajalle. Alaeddinen pitkä kuljetus kruunautui vasemman jalan laukaukseen, joka kuitenkin ravisti vain hetkeä aiemmin taivaalta sataneita harvoja vesipisaroita Hillin maalin ylärimasta. Toinen oiva maalipaikka aukesi ottelun 23. minuutilla, kun Ristola ryöväsi pallon  PEPO-puolustuksen alimman miehen Roope Huhtalan jalasta. Läpi juossut ex-Veikkausliigatähti päätti viimeistellä tyylitellen hyvästä paikasta ja laukoi ulkosyrjällä: Hill kiitti kunniasta ja kaunisteli henkilökohtaisia tilastojaan helpolla kopilla. Ristola sai myös yrittää viimeistelyä hyvältä sektorilta ottelun 30. minuutilla, kun energisesti perjantaina pelannut Herkko Kuosa sähisi vasemmalla ja keskitti matalasti. Ensimmäisenä keskitykseen yritti ehtiä kärkipari Miro Schwalenstöcker, joka osui palloon liukumalla. Suuntaansa muuttanut peliväline tuli Schwalenstöckerin takana paikkaansa odottaneelle Ristolalle, mutta pallon suunnanmuutos yllätti hänet ja seurauksena säärisuojakosketus sekä maalipotku.

Tätä tilannetta seuraavasta hyökkäyksestä tapahtuikin sitten kentän vastaavassa päässä kotiyleisölle mieluisia asioita. Zach Sukunda pääsi passaamaan pallon JäPSin oikean laitapuolustajan Vili-Petri Vänttisen taakse jättämään tilaan. Pallossa ensimmäisenä oli Markus Koistinen ja toisena palloon yritti ehtiä Vänttinen, joka syyllistyi omalla rangaistusalueellaan jonkunnäköiseen perstaklaukseen. Ottelun erotuomari Lassi Siukkola tuli paikalle, vihelsi pilliinsä ja osoitti pallon paikan olevan seuraavaksi rangaistuspisteellä. Vetovuorossa oli tällä kertaa erikoistilanteiden erikoismies Jerry Särkkä, joka veti pallon maaliin Altti Mäkisen aavistaessa väärään nurkkaan. PEPO oli siirtynyt joukkueen kauden kolmannella rangaistuspotkumaalilla 1-0 johtoon.

Lilat saivat paikan lisämaaliin vielä hetkeä myöhemmin, Roope Huhtalan pystysyöttö puhkoi JäPSin kaksi linjaa ja päätyi vasempaan laitaan viimeisen linjan taakse juosseelle Sukundalle. Markus Koistinen oli tällä kertaa ottamassa vastaan takaviistoon syötettyä palloa (jollaisen hän yleensä itse tapaa syöttää!). Kova veto suoraan syötöstä koetteli Mäkisen reaktioita. Reaktiot voittivat ja pallon vierasjoukkueen veskarin sormenpäiden kautta katsomoon ja kulmaksi. JäPSillä oli myös oma paikkansa ottelun 41. minuutilla, kun sisään vasemmalta leikanneen Kuosan syöttö kimposi häntä puolustaneen Nuutti Toiviaisen jalasta vaarallisen näköisesti vain hieman PEPOn maalin tolpan ohitse. Ensimmäinen puoliaika ei kuitenkaan lisämaaleja enää tuonut ja lilat pääsivät johtoasemassa tauolle.

Toinen puoliaika käynnistyi erinomaisella lilojen paikalla. PEPOn vasemmalta laidalta vuorostaan laitapakki Kotanen oli irti ja hän syötti pallon St. Prixille, joka jekutti vartioijansa kääntymällä ketterästi ja lataamalla laukauksensa vasta tämän jälkeen. Vedon väliin ehti järvenpääläisjalka, mutta irtopallo kimposi oikealle Samu Suoraniemelle. Ryhmityksessä puoliajalla Särkän paikan ottanut Suoraniemi laukoi pallon maalia kohti, mutta kuin ihmeen kaupalla tilanteessa jo ulkona ollut Altti Mäkinen pystyi venymään pallon eteen.

Peliä pelattiin aina 55. minuutille asti, kun kentällä nähtiin perjantaisen pelin tilanne peilikuvana. Järvenpäässä Jeff Addai oli ensin taklannut JäPSin pelaajaa keltaisen kortin arvoisesti. Tilanteeseen tullut Ayuub Abdi katsoi tuolloin aiheelliseksi huomauttaa asiasta tuomarille, ja myös hänelle kirjattiin varoitus. Nyt roolit olivat päinvastaiset, kun Abdi taklasi myöhässä Markus Koistista ja Addaille nostettiin varoitus suunsoitosta. 

PEPOn toinen maali sai alkunsa omalta kenttäpuoliskolta, kun Arttu Kotanen pelasi seinän kentän keskisektorille vaeltaneen Samu Suoraniemen kanssa. Taas hurjat määrät omaa laitaansa ylös ja alas juossut Kotanen pääsi kentän päätyrajalle asti Vili-Petri Vänttisen estelyistä huolimatta. Markus Koistinen oli liikkunut jälleen lähes vastaavaan vetopaikkaan, jossa hän oli ensimmäisellä puoliajalla. Veto lähti jälleen hyvin, mutta tällä kertaa sen eteen sattui St. Prix, joka ohjasi pallon jalallaan maaliin. Vierasjoukkueen kentällä olevat pelaajat, vaihtomiehet, valmentajat ja puffetin karjalanpiirakkaa katsomossa nauttinut bussikuski protestoivat St. Prix’n olleen paitsiossa, mutta tilanteessa maalin tasolle Kotasen kanssa käydyn kilpajuoksun jälkeen jäänyt Vänttinen varmisti, että St. Prix’n osuma tuli sääntöjen puitteissa. Kolmatta otteluaan PEPOn riveissä pelannut St. Prix tuuletti pääkatsomon edessä iloisesti kauden ja uransa ensimmäistä lilamaalia. 

JäPS luotti koko pelin ajan suoraviivaiseen tyyliin, joka on tuonut joukkueelle 31 pistettä ja 39 maalia neljääntoista otteluun. Valto nikkasi pian maalin jälkeen kulman jälkitilanteesta jälleen puskun kohti Hillin maalia, mutta tuloksetta. PEPO turvasi omaa maaliaan kahden maalin johtotilanteessa ja käynnisteli aina vastahyökkäyksiä hyökkäysintoisempien vastustajiensa taakseen jättämiin tiloihin. Järvenpääläiset lähettivät useamman keskityksen ja järjestivät muutaman puolivaarallisen hässäkän lilojen maalin eteen, mutta kolmatta maalia lähimpänä olivat kuitenkin isännät ja Samu Suoraniemi. Arttu Kotanen syötti ensin St. Prix’n puolustuslinjan taakse vasemmalla laidalla. St. Prix piti ensin palloa imien itseensä kiinni muutaman puolustajan ja tämän jälkeen saintlucialainen syötti pallon takaviistoon toisesta aallosta tulleelle Addaille, joka passasi pallon vuorostaan vapaaseen paikkaan oikealta leikanneelle Suoraniemelle. Hieno kuvio päättyi Suoraniemen kovaan vetoon, joka ravisutti Alaeddinen vedon jäljiltä mahdollisesti ylärimaan vielä jääneet viimeisetkin vesipisarat Kimpisen nurmelle. Ottelun kolmas ja Suoraniemen kauden viides maali jäi vain senttien päähän.

JäPSin yritys palkittiin ehkä vieraille hieman vieraalla tavalla, kun perjantain ottelussa voittomaalin syöttäjänä toiminut Joakim Ärilä tarttui ykkösviuluun. Ärilä sai pallon 25 metriin joukkuekaveriltaan. Ärilä päätti kokeilla laukaustaan vastapalloon sen sijaan, että olisi levittänyt pelin laitaan keskitystä varten. Ratkaisu osoittautui oikeaksi, sillä kova ulkokierteinen veto lensi vastustamattomasti PEPO-maalin oikeaan ylänurkkaan. Craig Hill oli voimaton illan hienoimman osuman edessä.

JäPS sai kavennuksesta lisää puhtia takaa-ajoonsa. Pelikellon näyttäessä jo 90 minuuttia Albin Mehmeti röhmytti puskupalloon ponnistaneen Kotasen nurin PEPOn alueen vasemmalla laidalla. Tuomari Siukkola katsoi sääntöjen rajamailla tapahtuneen taklauksen olleen puhdas ja Mehmeti pääsi kokeilemaan maalintekoa pienestä kulmasta. Hill torjui tilanteen kuitenkin kulmaksi. Tilanteessa kipeän näköisesti nurmeen tippunut Kotanen pystyi pienen hetken päästä jatkamaan peliä, eikä kulmatilanteesta tullut järvenpääläisille haluttua tasoitusmaalia. Koko kuuden minuutin lisäaika ei myöskään sitä tuonut, vaikka peli aaltoili päästä toiseen ja taklauksia ei säästelty. Ottelun yhdeksästä varoituksesta kolme tuli ottelun lisäajalla. Lopulta tiukka kärkikamppailu saavutti loppunsa ja PEPO kavensi 2-1 kotivoitollaan piste-eroa kolmella pisteellä sarjaa yhä johtavaan vierasjoukkueeseen nähden. 

Olemassa olevien 21 pisteen lisäystä päästään yrittämään jälleen sunnuntaina 16.8., kun sarjakakkonen Atlantis FC saapuu PEPOn vieraaksi Kimpiselle. Reilun viikon sisään kahteen kertaan kohdatun sarjakärjen jälkeen vastus säilyy siis kovana. Sarjataulukon ylärekisterin huippupelkin otteluisäntänä toimii Stadium. 10€/6€ maksavia ennakkolippuja pystyy hankkimaan Kourulan R-Kioskilta tai Kauppatorin vierestä löytyvältä Tmi Laakon kahvikojulta.

 

Tämän otteluraportin tarjosi Lappeenrannan kaupunki.

 

Seuraa liloja sosiaalisessa mediassa:

PEPO Facebookissa

PEPO Instagramissa

PEPO Twitterissä

 

PEPO avauskokoonpano (4-3-3):

 

Hill

———

Suoraniemi

Toiviainen

Huhtala

Kotanen

———

Addai

N’Sombo ©

Sukunda

———

Särkkä

St. Prix

Koistinen

 

Ottelun maalit:

1-0 Särkkä (rp.) 33′

2-0 St. Prix 61′

2-1 Ärilä 89′

 

PEPO vaihdot:

46′ Salmi <> Särkkä

74′ Veikkanen <> St. Prix

84′ Eskelinen <> Addai

 

PEPO varoitukset:

36′ Sukunda

55′ Addai

70′ Salmi

90+5′ Eskelinen

 

Ottelu Palloliiton tulospalvelussa

Yhteistyökumppanit