Lilojen jatkosarja ei startannut toivotulla tavalla

SJK Akatemia ja PEPO kohtasivat toista kertaa viikon sisällä, kun Ykkösen alempi jatkosarja potkaistiin käyntiin molempien joukkueiden osalta lauantaina 10. syyskuuta. SJK Akatemia ei ollut voittanut PEPOa ennen lauantain kohtaamista, mutta OmaSP Stadionin tekonurmella tuohon tilastoon tuli muutos.

PEPOn päävalmentaja Janne Muhlilla ei ollut syytä juuri muuttaa viikko sitten Kimpisellä SJK Akatemian kaatanutta avauskokoonpanoa. Pelikieltonsa kärsinyt Samu Suoraniemi korvasi avauskokoonpanossa vuorostaan omaa pelikieltoaan Lappeenrantaan kärsimään jääneen keskikenttäpelaaja Rony Arguetan. Ilahduttavaa oli se, että yhdeksän maalia tällä kaudella Ykkösessä tehnyt Irfan Sadik oli tervehtynyt pelikuntoon. Hän nousi avauskokoonpanoon Nikke Veikkasen tilalle. Seinäjokisten päävalmentaja Brian Page oli sen sijaan tehnyt useampia muutoksia aloituskokoonpanoonsa. Molemmat wingbackit olivat vaihtuneet ja normaalisti keskuspuolustajana pelaava Terry Yegbe oli ohjeistettu vasemmalla kaistalla seuraamaan taukoamatta PEPOn uusinta hyökkäysasetta Usman Salea. Otto Kemppainen oli debytoinut SJK Akatemian riveissä viikkoa aikaisemmin Kimpisellä, mutta nyt hän sai käskyn aloittaa ottelu oikean wingbackin roolissa. Vaikka otteluennakossa ounasteltiin Pagen palaavan aiemmin tällä kaudella rakkaaseen 3-4-3 muotoon, skotlantilaisvalmentajan valinta tähänkin otteluun oli 3-5-2 järjestelmä. Jonathan Muzinga nousi tähän tärkeään otteluun toiseksi kärkimieheksi kuusi maalia tällä kaudella tehneen Oskar Pihlajan rinnalle.

Ottelun alku noudatti lilojen aiempien Pohjanmaan vierailujen kaavaa. Kotijoukkue prässäsi pitkän linja-automatkan tehneitä vieraitaan armotta. Valentin Gasc pääsee heti ottelun toisella minuutilla laukomaan vasemmalta, mutta hänen pienestä kulmasta laukomansa vihainen laukaus painuu oikealta Craig Hillin maalin ohi.

PEPOlle aukeaa ensimmäinen mahdollisuus ottelun yhdeksännellä minuutilla. Kymppipaikkaa tässä ottelussa miehittänyt Zachary Sukunda nostaa pallon puolesta kentästä kohti SJK Akatemian puolustusta. Hetkessä Samu Suoraniemi on nokikkain Berat Akdoganin kanssaseinäjokisten boksin rajalla. Suoraniemi huomioi maalia kohti juoksuaan tekevän Salen ja Samu yrittää ovelaa ulkosyrjäsyöttöä nigerialaiselle. Akdoganin onnistuu kuitenkin kimmottaa syöttö kulmapotkuksi. SJK Akatemia nukkuu lyhyenä pelatun kulmakuvion ajan, sillä Calvin N’Sombo onnistuu löytämään boksin vasempaan laitaan hiljaa hiipinyt Suoraniemi. Suoraniemi ampuu kierteisen vedon hyvästä paikasta vain hieman Akatemian maalin takanurkan ohi.

Irfan Sadik osoittaa maalinälkää olevan jäljellä vielä loppukauden peleihin. Ottelun 17 minuutilla Ifu saa pallon Sukunda 20 metrin päässä SJK Akatemian maalista. Nopea käännös ja vasemman jalan laukaus johtavat lopulta vain Tuomas Pöyhösen helppoon torjuntaan. Ottelun 28. minuutilla lilojen vasen laitapakki koittaa laukaustaan vielä Ifuakin kauempaa. Pöyhösellä on laukauksen kanssa odottamattomia ongelmia, sillä pallo pomppii villinä ja vapaana seinäjokisten maalivahdin torjunnan jälkeen. Joona Lahdenmäki tökkää pallon Sadikin nenän edestä kulmapotkuksi. 

SJK Akatemia siirtyy ottelussa johtoon, kun ottelua on pelattu reilut 29 minuuttia. Lilat eivät millään saa purettua pitkään jatkunutta tilannetta omalta alueeltaan. Otto Kemppainen on oikealta edennyt jo boksiin, mutta hän päättää palauttaa pallon Sami Sipolalle. Hyökkäystä tukemaan nousseen topparin keskitys kaartaa takatolpalle. Jeannot Esua voittaa pääpallon, mutta hänen puskunsa suuntautuu oman maalin vastakkaiselle tolpalle. Valentin Gasc kontrolloi ensin pallon rinnallaan ja sen jälkeen hän antaa kovan poikittaissyötön kohti vasenta takatolppaa. SJK-kärki Muzinga liukuu pallon metristä maalin sisään. Hetken aikaa ottelussa oli tunnelma, että lilat olivat saamassa rivejään kasaan hiukan nihkeän alun jälkeen. SJK Akatemian 1-0 johtomaali latistaa tätä tunnelmaa.

Jeff Addai tönäisee lupaavaan vauhtiin pallon kanssa päässeen Gascin nurin ottelun 42. minuutilla. Ottelun erotuomari Jesse Salon käsi käy korttitaskulla. Kanadalaisen keskikenttäpelaajan varoitustili on tämän kortin myötä täysi ja edessä on seuraavan kierroksen PK-35 ottelun käsittävä huilitauko.

Aivan ensimmäisen puoliajan lopussa Arttu Kotanen hakee keskityksellään etutolppaa ja Irfan Sadikia. Keskitys ohittaa Ifun ja Berat Akdogan palauttaa pallon maalia vartioivalle Pöyhöselle. Jokunen lilapelaaja viittoo erotuomari Salon suuntaan siinä toivossa, että Akdogan olisi pelannut palloa kädellään. Jos tilanteessa tapahtui käsivirhe, niin se jää Salolta huomaamatta.

Ensimmäinen puoliaika päättyy ja PEPO on yhden maalin takamatkalla. Oma hyökkäyspeliä on kotijoukkueen prässin lisäksi vaikuttanut nihkeä syöttötyöskentely. PEPOn pelaajille on sattunut harmittavia harhasyöttöjä helpoissakin tilanteissa. Usman Sale on laidallaan tuonut palloa ylös muutamaan otteeseen lupaavasti, mutta seinäjokisten Yegbe on ollut hänelle raskas päällystakki.

Heti toisen puoliajan toisella minuutilla Sami Sipola leikkaa oikealta sisään. Hän laukoo vasurillaan jotakuinkin boksin kulmasta. Veto kimpoaa Roope Huhtalan rinnasta Oskar Pihlajalle, joka laukoo sydämensä kyllyydestä vastapalloon. Huhtala pääsee tämänkin vedon eteen siten, että pallo menee hänen kauttaa kulmapotkuksi. Kulmapotkun jälkimainingeissa liloilla on taas vaikeuksia saada palloa purettua pois omalta alueeltaan. Vertti Hänninen pääsee vuorostaan kokeilemaan kaukolaukaustaan – tuloksetta.

Sami Sipolan 50. minuutin kaukolaukaus tuottaa kotijoukkueelle toivotun tuloksen. Toisen puoliajan alun vahvasti vyöryttäneet seinäjokiset saavat toivotun palkinnon, kun Sipola kokeilee laukaustaan 25 metristä. Matala laukaus yllättää Craig Hillin totaalisesti. Pallo on jenkkivahdin selän takana ja Sipola juhlii kauden kolmatta maaliaan. SJK Akatemia on painanut pelin onnistuneesti PEPOn päätyyn, ja koko toisen puoliajan ensimmäisten viiden minuutin aikana ei palloa ole saatu kontrolloidusti pelattua pois lilapäädystä. 

Luvut voisivat hetkeä myöhemmin olla lappeenrantalaisittain vielä rumemmat, mutta Hill onnistuu loistavalla vastaantulollaan estämään Vertti Hännisen avopaikkaan vapauttaman Muzingan viimeistelyn. Hetkeä myöhemmin Arttu Kotanen joutuu repimään nurin vauhtiin päässeen Kemppaisen aivan PEPOn rangaistusalueen laidalla. Tilanteesta kortti Kotaselle ja vapaapotku kotijoukkueelle. 

PEPOn päävalmentaja Muhli reagoi kahden maalin tappioasemaan ottelun 57. minuutilla. Sisään tulevat Daniel Heikkinen ja viime pelin röyhkeällä maalillaan ratkaissut Jesse Huhtala. Tämä kaksikko pelaakin muutaman minuutin jälkeen lupaavasti yhteen, kun Heikkisen 60. minuutin vapaapotku putoaa Huhtalalle SJK Akatemian maalin takatolpalle. Huhtala jatkaa pallon matalana maalille, josta Gasc kiskaisee sen voimalla päin Jessen Roope-veljeä. Tilanteesta maalipotku kotijoukkueelle.

SJK Akatemia tyytyy puolustamaan 2-0 johtoaan sitä tiukemmin, mitä vähemmän hiekkaa ottelun tiimalasista löytyy. Vaihdosta “Dana” Heikkisen ja Jesse Huhtalan tapaan sisään tullut Juho Heikkinen tavoittelee ottelun 76. minuutilla Sadikia keskityksellään. Sadikin puolustajan jaloista ohjaama jatko on heppoinen ja Pöyhönen liimaa pallon helposti. Kahta minuuttia myöhemmin Arttu Kotasen onnistuu löytää keskityksellään Ifu. Kauden kymmenes maali jää syntymättä, sillä Sadikin pusku painuu vasemman tolpan ohi. 

Vaikka PEPOn syöttöpeli tuntuu SJK Akatemian prässin hellitettyä pyörivän ensimmäistä puoliaikaa paremmin, niin vaarallisille maalipaikoille pääseminen osoittautuu ylitsepääsemättömäksi ongelmaksi lauantain tummuvassa syysillassa. Valentin Gasc sammuttaa lopulta kaikki valot OmaSP Stadionilta, kun hän, vaihtomies Oliver Günes ja Pihlaja pääsevät kolmestaan vastahyökkäykseen Esuaa ja N’Somboa vastaan ottelun neljännellä lisäminuutilla. Günes syöttää pallon Gascille vapaaseen paikkaan ja argentiinalainen sijoittaa varmasti pallon vastaan tulevan Hillin ohi. Gasc onnistuu toista kertaa kolmessa ottelussa tekemään lisäaikamaalin lilojen verkkoon. 

Ottelun lopputulos 3-0 ei jätä epäilystä voittajasta. Viimeisen säilyjän paikalla pysyvän SJK Akatemian ja PEPOn ero on nyt neljä pistettä, kun alempaa jatkosarjaa on pelaamatta neljä peliä. Tärkeät pelit jatkuvat ensi perjantaina Kimpisellä, kun PEPOn vieraaksi saapuu sarjataulukossa kahden pisteen päässä liloista rimpuileva PK-35. Ykkösen säilymiskamppailun kannalta elintärkeää kauden toiseksi viimeistä kotiottelua pohjustetaan otteluennakossa alkavan viikon aikana. 

 

Seuraa liloja sosiaalisessa mediassa:

PEPO Facebookissa

PEPO Instagramissa

PEPO Twitterissä

 

PEPO avauskokoonpano (4-2-3-1)

Hill

Esua

Pasi

Huhtala R.

Kotanen

N’Sombo ©

Addai

Sale

Sukunda

Suoraniemi

Sadik

 

Ottelun maalit:

1-0 Muzinga 30’

2-0 Sipola 51’

3-0 Gasc 90+4’

 

PEPO vaihdot:

57’ Huhtala J. <> Sukunda

      Heikkinen D. <> Suoraniemi

71’ Heikkinen J. <> Addai

87’ Veikkanen <> Kotanen

      Visto <> Sadik

 

PEPO varoitukset:

5’ Pasi

42’ Addai

55’ Kotanen

 

Ottelu Palloliiton tulospalvelussa

Yhteistyökumppanit