No sleep ‘til Pietarsaari

 

PEPOn Ykkösen kampanjan toisen puolikkaan ensimmäinen ottelu pelataan huomenna keskiviikkona 6. heinäkuuta Pietarsaaressa. Isäntäjoukkue FF Jaro kävi huhtikuussa vieraisilla Lappeenrannassa ja nyt on lilojen vuoro suorittaa vastavierailu Pohjanmaalle.

Jaro sai kunnian olla kautta aikain ensimmäinen lilojen isännöimä Ykkösen joukkue. Käytöstavat olivat pietarsaarelaisilla kortilla, sillä punapaitaiset vieraat käyttivät Amiksen tekonurmella pelatussa ottelussa kaikki noin kolme maalipaikkaa hyväkseen ja kolme pistettä matkasivat Pohjanmaalle lopulta 0-3 vierasvoiton myötä. Lue tarkempi raportti ottelusta täältä.

Nyt liloilla on revanssin paikka. Monella tapaa Jaro-ottelu on jo toinen mahdollisuus korjata alkukaudesta tapahtuneita vääryyksiä, sillä viime lauantaina pelatussa Ekenäs IF-kamppailussa lilat hakivat hyvitystä alkukauden 2-1 tappiolle. Helteisen lauantain ottelu noudatteli ottelun 62. minuutille asti melko tarkasti (ilman EIF:n pelaajalle annettua punakorttia) Tammisaaressa Ykkösen toisella kierroksella pelattua kamppailua. Samu Suoraniemen onnistui kuitenkin kuitata välittömästi omalla kauden avausmaalillaan Ykkösen maalikuninkuudessa kiinni olevan Adam Larssonin 2-1 johtomaali, ja PEPO kasvatti pistetiliään jälleen yhden pisteen verran 2-2 tasapelin myötä. Lilat ovat tämän ottelun jälkeen nyt 10 pisteessä. Tällä pistesaldolla Ykkösen sarjataulukosta irtoaa kymmenes sija.

Lauantain EIF-peli merkitsi Joensuun JIPPOsta täksi kaudeksi PEPOn takalinjoille siirtyneelle Tilateurastamo Ikosen kummipelaaja Topi Pasille paluuta kentän rajojen sisälle. Lähes kaksi kuukautta sitten Pasi oli mukana kaatamassa PK-35:a Pihlajanmäen trillerissä. PEPOn ensimmäisen Ykkösen voiton jälkeen treenikentällä sattui kuitenkin jotain ikävää.

“Tosiaan toukokuun puolessa välissä minulta murtui veneluu treeneissä. Käsi piti leikata ja sinne laitettiin ruuvi. Vihdoin tällä viikolla sain luvan treenata ja pelata ja nyt heti lauantaina  tuli paluu askiin” Pasi kertoo poissaolostaan.

Ensimmäinen 90 minuuttinen sujui lopulta varsin hyvin tutulla keskuspuolustajan paikalla.

“Pitää olla rehellinen itselleen. Takana on pitkä poissaolo, eikä kipsin kanssa saanut hikoilla. Pelikunto ei lauantaina ollut ihan paras mahdollinen ja se näkyi ehkä joissain ratkaisuissani. Mutta kokonaisuutena peli meni ihan ok. Kunto ja tatsi varmasti paranee tästä peli peliltä. Rankka hellekeli oli ehkä onni onnettomuudessa, sillä pelin tempo ei noussut ehkä niin korkeaksi” Pasi puntaroi lauantain esitystään.

Keskiviikon kotijoukkue FF Jaro lähti TPS:n ohella suurimpana nousijasuosikkina Ykkösen tähän kauteen. Ykköscupin voitto kauden alla ei ainakaan vähentänyt odotuksia. Kausi ei ole ollut kuitenkaan odotetunlaista voitosta voittoon marssimista, vaan Jaron toimistolla on jouduttu raapimaan päätä joukkueen epätasaisia peliesityksiä katsellessa. 14 pisteen saldolla irtoaa tämän hetken Ykkösen sarjataulukon kahdeksas sija. Tämä on Jimmy Warghin suojateille selvä pettymys.

Jeppisläisillä on takanaan toukokuun puolesta välistä kesäkuun puoleen väliin kestänyt varsin musta jakso. 15. toukokuuta Jaro otti (toistaiseksi kauden ainoan!) kotivoiton PK-35:sta luvuin 4-0. Tämä voitto ei avannutkaan pietarsaarelaisten urkuja, vaan edessä oli viiden tappion putki. Jaro taipui tappioputkensa aikana mm. kahdesti MP:lle, kerran Ykkösessä (3-0) ja toisen kerran Suomen Cupissa (tappio rankkareilla). Kirvelevin takaisku oli varmasti kuitenkin 1-0 tappio vieraissa naapurikaupungin KPV:lle. Kolme viimeistä ottelua ovat menneet jo hieman paremmin. 2-2 tasapeli KTP:ta vastaan olisi ollut voittoisa ilman kotkalaisten hyökkääjä Mikan viime hetken maalia. Sen jälkeen jeppisläiset ovat käyneet hakemassa 0-2 vierasvoiton Paraisilta (vs. PIF) ja viimeksi lauantaina 1-3 vierasvoiton Seinäjoelta (vs. paikallisvastustaja SJK Akatemia). 

PEPOlla on edessään pitkä bussimatka kohti länsirannikolla sijaitsevaa ehtaa jalkapallokaupunkia. Vaikkei Jaro ole kotivoitoilla tällä kaudella juhlinutkaan, niin onko kyseessä Ykkösen vaikein etappi?

“En osaa sanoa, että onko pahin paikka pelata. Tässä tasaisessa sarjassa on monta hankalaa vierasreissua, mutta Ykkösessä voi edelleen kumpi tahansa voittaa pelin kuin pelin” Pasi näkee. 

Kauden ennakkosuosikin ja sarjaan ensimmäistä kertaa nousseiden lilojen kausia yhdistää Pasin mukaan moni asia.

Jaro on pelannut odotuksiin nähden alakanttiin, mutta monissa peleissä heillä on ollut voiton avaimet käsissä. Heillä on ollut vähän samanlaisia ongelmia pelissään kuin meillä, eli huonoa tuuria ja yksittäisiä huonoja hetkiä pelien sisällä. Keskiviikkona meidän pitää saada puolustaminen paremmaksi ja omaa maalia täytyy suojella paremmin. Selkeytetään tiettyjä asioita puolustuksessa ja jatketaan samaa pallollista peliä ja maalipaikkojen luomista. Siinä aseet, joilla on mahdollista saada pisteitä Pietarsaaresta.”

Kausi on edennyt vaiheeseen, jossa PEPO on saanut alkukautta paremmin otetta peleihin. Nyt takana on kolmen pelin putki, joista kaikista kolmesta on saatu yhdestä kolmeen pistettä. Maalinteon ja maalipaikkojen luomisen osalta hyvien pelien sarjan voi huoletta venyttää neljään otteluun, sillä vastustajien verkot ovat heiluneet neljään pelin aikana yhteensä kahdeksan kertaa. Jesse Huhtala on osunut kahdesti tolppaan ja läheltä piti -tilanteita on myös useita. Silti kahden maalin johto on pitänyt voiton arvoisesti ainoastaan PIF:iä vastaan. Ottelut SJK Akatemiaa ja EIF:iä vastaan ovat päättyneet 2-2 tasapeleihin. Kotipeliä JäPSiä vastaan ei ole enää edes syytä muistella. Kaksi tehtyä maaliakaan ei aina tunnu riittävän liloille voittoon.

“Ehdottomasti pitää pystyä puolustamaan koko joukkueena paremmin, jottei kaveri pääse niin usein maalipaikoille. Nyt ollaan hyökätty viime peleissä tosi hyvin ja luotu paljon maalipaikkoja, mutta ehdottomasti koko joukkueen puolustamiseen on saatava napsu lisää terävyyttä. Itse olin tosi monta peliä poissa ja katsoin pelejä katsomossa. Nähdäkseni pelien sisällä olemme alkaneet  liikaa ylipuolustamaan ja valumaan liian alas” Pasi kertoo.

Omaa maalia voi puolustaa monella tavalla. Joitakin vuosia sitten jalkapallon yksi trendeistä oli vetäytyä syvälle omalle alueella ja parkkeerata bussi ruutuun oman maalin eteen á la Mourinho. Nykyjalkapallossa tämä ei välttämättä enää riitä.

”Täytyy rohkeasti antaa painetta pallolle, jolloin emme tipu puolustamaan vain omaa boksia ja helpotamme kokonaisuudessaan omaa tekemistämme. Rangaistusalueella kaikki kimmokkeet ovat todella vaarallisia, puolustaessa ei voi käyttää käsiä eikä vastustajaa saa rikkoa ilman, että tuomari antaa rankkarin. Sieltä omasta boksista pitäisi pystyä pääsemään pois. Ja jos emme anna painetta pallollisella vastustajalle, niin päästämme heidät antamaan ratkaisusyöttöjä tai keskityksiä liian helposti” yhtä ja toista puolustamisesta tietävä Pasi paaluttaa.

Irfan Sadik osui jälleen kerran lauantain EIF-pelissä. Yhteentoista otteluun seitsemästi osunut hyökkääjä antaa PEPOlle pelissä kuin pelissä mahdollisuuden voittoon.

“Ifu on minun papereissani vielä nuori pelaaja. Hän on tosi kunnianhimoinen hyökkääjä. Kiva seurata hänen ammattimaista treeniään ja hän haluaa selvästi urallaan eteenpäin. Tosi vahva ja röyhkeä hyökkääjä, jota vastaan on kiva vääntää treeneissä. Uskon että hänet tullaan näkemään vielä korkeammilla kentillä tulevaisuudessa” Pasi kuvailee PEPOn kauden ykköspyssyä.

Jaron vaarallisin pelaaja on eittämättä viidesti Ykkösessä ja kolmesti Suomen Cupissa osunut Severi Kähkönen. Täksi kaudeksi Jaroon palannut Kähkönen tuikkasi joukkueiden edellisessä kohtaamisessa ottelun viimeiseksi jääneen 0-3 maalin. Jaron ykkösvahti Mykyta Savchenko ei ollut joukkueen kokoonpanossa lauantaina, kun joukkue kävi hakemassa vieraspisteet Seinäjoelta. Savchenkon pelikunto on vielä arvoitus. Hannes Käldström teki OmaSP Areenalla Ykkösen debyytinsä. Toinen vaihtoehto maaliin on niin ikään varsin kokematon Joas Snellman. Hänellä on sentään kahden ottelun kokemus Ykkösen peleistä. Kokeneemman kaartin Emile Paul Tendeng ja Markus Kronholm aloittivat Seinäjoen ottelun vaihtopenkiltä, joten heidät nähtäneen varsin suurella todennäköisyydellä avauskokoonpanossa liloja vastaan. Frankline Okoye huilaa keskiviikon pelin varmuudella lauantaina täyteen tulleen varoitustilin vuoksi. Toinen avauksen toppari Johan Brunell huilasi Seinäjoen matsin Savchenkon tapaan. Molempien keskuspuolustajien yhtäaikainen poissaolo olisi ikävä isku jo ennestään materiaaliltaan ohuelle Jaron puolustukselle.

PEPOn kokoonpanon ulkopuolelle Jaro-ottelusta jäävät sekä Zachary Sukunda että joukkueen kapteeni Calvin N’Sombo. Molemmille pelaajille määrättiin yhden ottelun pelikielto juhannusta edeltäneen SJK Akatemia -ottelun päätösvihellyksen jälkeisistä tapahtumista.

Maksaako PEPO huhtikuiset siemenperunat nyt jeppisläisille takaisin keskikesän kuorettomina pottuina? Kumpi joukkue ottaa askeleen lähemmäs Ykkösen ylempää loppusarjaa? Onko Pietarsaaren keskustassa enää mikään paikka auki viikolla ottelun päätyttyä? Myykö Korv Görans liloille kebabia mukaan vielä ottelun jälkeen? Tämä ja moni muu asia selviää keskiviikkona. Ruutu+ näyttää ottelun suorana lähetyksenä tämän linkin takaa. Keskiviikon ottelu alkaa Ruudussa ja PEPOn Twitter-seurannassa samalla kellonlyömällä klo. 18:30.

 

Seuraa liloja sosiaalisessa mediassa:

PEPO Facebookissa

PEPO Instagramissa

PEPO Twitterissä

Yhteistyökumppanit