PEPOlle tappio Kaakon derbystä

Aurinko, elokuun jälkimmäiselle puoliskolle yltänyt hellekeli ja Ykkösen sarjakakkonen Kotkan Työväen Palloilijat olivat houkuttaneet PEPOn kauden 1276 katsojan ennätysyleisön Kimpiselle lauantaina 20. elokuuta. Kaakon derbyksi ristitystä ottelusta tiedettiin tulevan tiukka kamppailu, sillä KTP oli voittanut PEPOn molempien joukkueiden kauden ensimmäisessä Ykkösen pelissä luvuin 1-0.

Janne Muhli jatkoi lauantaina lähes samalla kokoonpanolla, joka sarjan edellisellä kierroksella oli käynyt hakemassa 0-1 vierasvoiton JäPSistä. Vain viikolla itseään loukannut Jesse Huhtala oli kokonaan pois kokoonpanosta. Hänen tilalleen avauskokoonpanoon Muhli nosti Daniel Heikkisen. Danan sukunimikaima Juho Heikkinen teki paluun vaihtopenkille muutaman ottelun tauon jälkeen. Muhlin kollega Jussi Leppälahden yksitoista pelaaja löysivät itsensä kentältä muodossa 3-4-3. Ainoa odotetusta avauskokoonpanosta poikkeava pelaaja “Leppiksen” miehistössä oli vasemman wingbackin paikan Rico Finnäsiltä napannut Thomas Agyiri. Arvoitukseksi jää se, oliko Agyirin peluuttamispäätöksen takana se fakta, että Muhlilla olisi mahdollisuus asettaa oikealle laidalle uusin lilojen hankinta Usman Sale. Nigerialaista vauhtikonetta ei kuitenkaan kokoonpanossa nähty, vaan hän odottelee yhä Suomen lentoa nousevaksi Lagosin kansainvälisen lentokentän kiitoradalta.

Pirteästi aloittaneet lilat pääsevät ottelun toisella minuutilla yrittämään maalintekoa, kun Zachary Sukundan keskitys luuppaa suoraan Daniel Heikkisen otsalohkoon. Danan jatko suuntautuu kuitenkin ohi Anton Lepolan maalin.

Lilojen hallintajakso kestää kymmenisen minuuttia ottelun alusta lähtien. Pikkuhiljaa vieraaksi saapunut sarjakakkonen ottaa pallonhallinnan PEPOlta itselleen. Ensimmäinen kotkalaispaikka tulee Aleksi Tarvoselle, jolle pallon tarjoilee oikealta boksiin murtautunut wingback Matias Paavola. Tarvonen joutuu kuitenkin liukumaan palloon eikä hän saa täten kunnon osumaa pelivälineeseen. Muutamaa minuuttia myöhemmin Rony Argueta joutuu rikkomaan Johannes Laaksosta aivan lilojen alueen ulkopuolella. Erotuomari Joona Kontinen antaa ensin Arguetalle keltaisen kortin ja sen jälkeen hän mittaa lilojen muurin etäisyyden kohdilleen. Kotkalaisten vt. Benny Kultajalka, joukkueiden ensimmäisen ottelun kaukolaukauksellaan ratkaissut, Antti Mäkijärvi tuijottaa hetken vuoroin palloa ja vuoroin muuria. Lopulta laukaus lähtee Mäkijärven jalasta – suoraan päin muuria. Vasemmalle laidalle kimmonnut pallo saadaan toimitettua vielä boksiin, mutta Jirko Sorsa saa liimattua hetken flipperin jälkeen maalia kohti pukatun pallon helposti.

Linja-auto on tuonut satamakaupungista 30-40 vierasjoukkueen kannattajaa Kimpiselle. Ravintola Totemin tarjoilema olut on kuin taikaiskusta tehnyt jokaisesta kotkalaiskatsojasta ottelun erotuomarin, kun peliä on pelattu melkein tasan 16 minuuttia. Kotkalaisten kippari David Ramandingaye syöttää PEPOn linjan taakse juoksupallon, jonka perään ryntäävät sekä Tarvonen että Roope Huhtala. Tarvonen ehtii ensin palloon ja on juuri vetämässä kohti Sorsan maalia, kun Huhtala ehtii kotkalaisen rinnalle. Tarvonen kaatuu Huhtalan rinnalta kevyesti maahan ja pallo lirahtaa päätyrajasta yli. Kotkalaiskatsomo räjähtää hetkessä vaatimaan rangaistuspotkua, mutta ottelun ainoa oikea erotuomari Kontinen osoittaa tyynesti tilanteesta PEPOlle maalipotkua. Olutkatsomossa huuto ja protestointi kestää vielä ohimenevän hetken ajan. Protestiin yhtyy myös kotkalaisten päävalmentaja Leppälahti. Erotuomari Kontinen ei tätä suunsoittoa hyvällä katso, ja hän asentaa sordiinon kotkalaisvalmentajan kitapurjeisiin näyttämällä Leppälahdelle ottelun toista keltaista korttia.

Kotijoukkueen pelinrakentelua haittaavat lukuisat harhasyötöt. Vierasjoukkue ei samaan tapaan harhasyötöistä kärsi, mutta kotkalaiset liikuttavat palloa pelaajalta toiselle varsin hitaalla tempolla. Vallitsevalla noin 30 asteen helteellä on tähän asioiden tilaan luultavasti suuri vaikutus.

Lilojen parhaalle maalintekijälle Irfan Sadikille aukeaa ottelun 23. minuutilla paikka maalintekoon. Oikea laitapuolustaja Jeannot Esua ohittaa Agyirin omalla laidallaan ja keskittää matalan pallon etutolpalle. Ifu yrittää ohjata palloa kohti maalia, mutta Lepola on nuuskinut Esua syötön hyvin. Vastaan tulleen kotkalaisveskarin onnistuu torjua Sadikin tökkäys eteensä. Paluupallon katsomoon potkaisee Valtteri Vesiaho. Kimpisen mondolta pallo viskataan takaisin peliin Sukundalle, jonka Ramadingaye taklaa nurin. Samu Suoraniemen laukaukseksi tarkoitettu vapaapotku osuu ainoana muurissa seisoneeseen Agyiriin ja lilojen tilanne kuihtuu kasaan.

Suoraniemi yrittää ensimmäisen puoliajan aikana vielä kahdesti maalintekoa – molemmilla kerroilla reilut 20 metrin päästä Lepolan maalista. Ensimmäinen laukauksista lähtee lyhyen kuljetuksen jälkeen keskisektorista. Lepola hyppää myötätunnosta muutaman metrin vasemmalta olleen laukausen perään. Ottelun 30. minuutin Suoraniemen vapaapotku pomppaa sopivasti ennen Lepolaa, ja kotkalaisten maalivahdilla vaikuttaa hetken olevan vaikeuksia torjua häntä kohti suuntautuvaa vetoa. Lepolan eteensä tiputtamassa kakkospallossa ensimmäisenä on kuitenkin taas kotkalaispelaaja.

Helteistä ensimmäistä puoliaikaa seuraa helteinen toinen puoliaika. Leppälahti on luultavasti lisännyt kotkalaisten puoliajalla nauttimaan mehuun pervitiiniä, sillä heti toisen jakson alusta on selvää, että vihreäpaitainen vierasjoukkue on tullut tosissaan hakemaan täydet vieraspisteet mahdollistavia maaleja. KTP prässää selvästi korkeammalta ja lilojen ensimmäisellä puoliajalla tekemät syöttöhassit tuntuvat hetkessä moninkertaistuvan.

Puoliajan ensimmäinen maalipaikka tulee kotkalaiselle pelaajalle. PEPOn Topi Pasi tuntee peliuransa varrelta KTP:n läpikotaisin. Nyt hän edustaa kuitenkin liloja ja hänelle avautuu ottelun 50. minuutilla mahdollisuus maalintekoon. Samu Suoraniemen sivuvaparin jälkeen pallo pomppii maalin vasemmalla takatolpalla odottelevalle Pasille, jonka pienestä kulmasta laukaisema kova veto nousee Lepolan maalin yli. Tilanteessa jää epäselväksi ainoastaan se, olisiko Pasi tuulettanut vanhaa seuraansa vastaan tekemäänsä maalia, mikäli pallo olisi löytänyt tiensä tolppien väliin.

Derbyjen ratkaisijat muistetaan pitkään. Aleksi Tarvoselle ei yksi lopulta riitä yksi niitti, vaan hänen on päästävä juhlimaan maalia lopulta kahdesti. Vuonna 2000 perustetun perinneseura KTP:n 55. minuutin 1-0 johtomaali on komeaa katsottavaa. Kotkalaisten hidas hyökkäys etenee alhaalta omasta puolustuksesta asti aina 25 metriin Matias Paavolalle. Hän tuikkaa pallon oikealta laidaltaan maata pitkin kohti keskustaa ja Tarvosta. Tarvonen kuitenkin laskee pallon jalkojensa välistä takana odottavalle Antti Mäkijärvelle, joka vuorostaan chippaa pallon hölmistyneen PEPOn puolustuslinjan taakse. Pallon längistään läpi päästänyt Tarvonen on spurtannut pystyyn, ja hänellä on verrattain helppo työ ohittaa vastaan syöksyvä Jirko Sorsa.

Toinen lilojen niskaan laskettava kylmä suihku tarjoillaan vain kahta minuuttia myöhemmin. Thomas Agyiri keskittää vasemmalta tarkasti palloon boksiin. Sekä Tarvonen että Mäkijärvi ovat kumpikin menossa samaan palloon, ja Roope Huhtala jää heidän puristuksessaan voimattomaksi. Lopulta Tarvosen frisyyri on se tukkalaite, jonka kautta pallo muuttaa suuntaa kohti Jirko Sorsan maalin ylänurkkaa. Ykkösen kuukauden pelaajana heinäkuussa palkitun Tarvosen kaksi maalia nostavat hänet yhteensä seitsemään maaliin Ykkösen maalipörssissä. Minuutteja tehokkaalla hyökkääjällä on vasta kymmenestä Ykkösen ottelusta!

Seuraavan vartin aikana kotkalaisilla on mahdollisuudet lisätä johtoaan useaan kertaan. Liloilla on vaikeuksia saada kolmea perättäistä syöttöä suuntautumaan kohti omaa pelaajaa. Kotkalaisten Rudinilson kolistelee PEPOn maalin ylärimaa ottelun 63. minuutilla ovelan kulmakuvion päätteeksi. Heinäkuun lopulla vihreävalkoisiin siirtynyt toppari on jäänyt kovin vapaaksi ja vain pieni epätarkkuus laukauksessa pilaa guinea-bissaulaisen kauden avausmaalin syntymisen.

Yläriman sijaan seuraavien kotkalaistilanteiden eteen venyy loukkaantumisia täynnä olevaa kautta pelaava Jirko Sorsa. Johannes Laaksosen läpisyöttö vapauttaa 65. minuutilla Tarvosen nokikkain Sorsan kanssa, mutta lilavahdin vastaantulo on rautaa. 68. minuutilla “Jikke” nollaa vuorostaan vaihtomies Benny Ashley-Sealin. Britti laukoo pitkän juoksunsa päätteeksi kohti Sorsan maalin alanurkkaa, mutta lilojen vahti hyppää sopivasti laukauksen eteen.

Kolmas upea torjunta päättää kuitenkin maaleissa vaille mahdollisuuksia jääneen Sorsan pelin. “Johnny” Laaksonen onnistuu lähes Mäkijärven tapaan vippaamaan pallon Tarvoselle ensimmäistä maalia vastaavaan laukaisupaikkaan. Sorsa on tämän metkun oppinut jo ensimmäisellä kerralla ja nyt hän on ajoissa blokkaamassa Tarvosen laukausta . Pallo kimpoaa tilanteesta jo kauemmas, mutta lappeenrantalaisvahdin ja kotkalaishyökkääjän vauhti ei suinkaan tähän pääty. Sorsa ja Tarvonen törmäävät vauhdilla toiseensa ja tässä rytäkässä Jiken nilkka taittuu todella ikävästi. Kovan kipukynnyksen omaava Sorsa koittaa vielä seistä suorassa, mutta jalka ei kestä pelaamista. Onneksi luotettava Craig Hill on Reuscheineen penkillä ja vaihtotapahtumiakin on vielä jäljellä.

Lilat saavat hiukan otetta ottelun viimeisen kymmenen minuutin aikana. Lepolan maalinedustalle pyritään tutusti keskityksiä hyödyntäen. Paras maalipaikka lankeaa 86. minuutilla kapteeni Calvin N’Sombolle, mutta hänen vasemman jalan laukauksensa eteen ehtii töitä kentän päästä päähän paiskinyt Johannes Laaksonen. Enempää maaleja ei ottelussa nähdä ja kotkalaiset poistuvat kaupungista Kaakon derbyn kruunun kanssa.

PEPO jatkaa sarjan toiseksi viimeisellä sijalla 18 pisteen saldon kanssa. Nyt, kun runkosarjaa on jäljellä vielä kaksi ottelua, on selvää että lilojen kausi jatkuu alemmassa jatkosarjassa. Kahdesta jäljellä olevasta ottelusta ensimmäinen pelataan tämän viikon lauantaina 27. elokuuta. Ykkönen vie lilat tällä kertaa Paraisille. Pajbackan nurmella vastaan asettuu sarjajumbona majaileva Pargas IF

PEPO vaihdot:

63’ Veikkanen <> Argueta

74’ Hill <> Sorsa

Visto <> Heikkinen D.

86’ Heikkinen J. <> Suoraniemi