SavU – PEPO 1-0 (1-0)

Ensimmäinen jakso varsinkin se alkuosa oli SavUn rynnistystä, mutta toisella jaksolla helteen uuvuttama kotijoukkue luovutti pallon PEPOlle ja peruutti bussin maalin eteen. Vieläkään lilakone ei ole oppinut tuota bussia hajottamaan ja mikkeliläiset pääsivät juhlimaan jälleen kerran voittoa lappeenrantalaisista. Pelaajat antoivat kyllä takaa-ajossa kaikkensa, mutta nyt meni jo yliyrittämisen puolelle. Ajatus ei pysynyt aina jalkojen matkassa ja laukauksissa ja kesoissa oli voimaa tolkuttomasti, mutta osoite hukassa. Mutta helppo se on näin kentän laidalta huudella.

Ensimmäisen jakson alkuun SavU heitti heti pitkää oikealle kulmaan ja kaksi miestä lähti pallon perään. Neljä minuutin kohdalla Sergey Afanasyev ja Markus Koistinen toimittavat pelivälineen Peetu Juntuselle, mutta kun pallo tilanteessa ajautui SavUlle se ”heitettiin” oitis pitkällä Mikko Mutkalle, jonka Niko Pyyhtiä kuitenkin piti kurissa ja nuhteessa. SavUn alkurynnistys oli kova. Seitsemän minuutin kohdalla pallo toimitettiin PEPOn maalille, mutta siihen eivät mikkeliläiset vielä yltäneet. Pari minuuttia perään ja uusi keskitys oli tuottavinaan tulosta ja pallo oli PEPOn maalissa, mutta avustava oli tarkkana. Keso lähti päätyrajan takaa. Tuloksena kulmapotku, joka hoidettiin pois vaara-alueelta.

Kaksitoista minuuttia ja SavUlla jälleen kulma, joka päättyi kovaan maakutiin ruuhkan takaa, mutta Jirko Sorsa maalissa poimi sen. 15 minuuttia kellossa ja savulaisille vapaapotku 30 metristä keskeltä. Se ammuttiin kuitenkin yli. Koistinen ja Mikko Kuningas yrittivät rakentaa välissä maalitilannetta toisessa päässä, kun taas tultiin PEPOn alueelle. Pilli soi aika köykäisesti ja Savulle kyseenalainen vapari jälleen noin 30 metristä, mutta nyt lievästi viistoon oikealta puolelta. Tuomari asetteli vielä muuria, kun SavU antaa vaparin muurin oikeaa sivustaan, josta keskitys löysi maalin edestä sinne yksin unohdetun Jarmo Oravan, joka ohjasi päällä 1-0.

Johtomaalin jälkeen Savu laski jo kierroksia ja PEPO pääsee paremmin peliin mukaan. Ennen kuin puolta tuntia oli saatu kelloon, PEPOlla oli pörräämisemme tuloksena kaksi hyvää vapaapotkutilaisuutta. Ensimmäiseen Mikko Kuningas ampui moken kannalta ilkeästi maasta maalivahdin edessä pomppaavan pallon, jonka hän joutui lopulta nyrkkeilemään riman yli kulmaksi. Toiseen sivuvapariin Abenezer Eloranta haki kierrettä ja saikin pallon kaartumaan, mutta ei ihan riittävästi. Kun kellossa oli 33 minuuttia Sergey meinasi karata Dusko Cuckovicilta, joka rappaa liukutaklauksella venäläisvahvistuksemme pois pelistä.

Kuten savupelien henkeen sopii, emme saaneet tilanteesta edes vapaapotkua. Sergeyn pelin loppuminen tiesi näytön paikkaa Jussi Vainikalle. Jussin palloton liikkuminen kentällä joukkuetta tukien ja maalille päin oli valmennusjohdon mieleen. Mutta pelaamattomuus näkyi vielä Vainikan otteissa varsinkin kaksinkamppailuissa. Abe yritti jakson loppuun vielä laukoa kaukaa, mutta karkeasti ohi meni. Tauolla PEPO vaihtoi lievästä alavartalovammasta kärsineen toppari Samu Monosen Eero-Kaappo Koivistoon. Vellusta todettakoon, että PeKa-peli ja SavU –pelin ensimmäinen jakso ovat olleet ehkä parasta Vellua vuosikausiin. Toivottavasti vaiva hoituu pian pois häiritsemästä.

Toisen jakson alkuun Abe pelattiin vapaaksi reiluun 20 metriin eikä laukaus mennyt paljoa yli, mutta yli kuitenkin. Muutaman minuutin päästä Abe ja Make järjestivät hyökkäyspäässä oman shownsa, josta saatiin vapari ja jälkitilanteesta pallo ammuttiin taas yli maalin. Hellesää on vaihtomiesten keli. 60 minuutin hujakoilla Abe ja Jari Ahonen vaihdettiin Tomi Karttuseen ja Juuso Eteläpäähän. Tuoreet jalat toivat lisää vauhtia lilakoneeseen. Lähempänä 70 minuuttia liloilla oli hyvä pyöritys ja paine. Vedot kaukaa eivät vain tuottaneet tulosta. Iivo Jaako ampui näillä main taas yhden tekokuun lisää maata kiertävälle radalle.

Heti perään Tomi murtautui vastustajan laatikkoon, mutta ”pahanteko” estettiin. PEPOlle kulma ja paine, mutta murtautumisideat olivat hakusessa. Noin 80 pelattu ja Make vaihdettiin Ilja Tartakovskiyyn. 88 minuutin kohdalla oli PEPOn ehkä loppupelin paras paikka. Kulmaan pääsi lilapaita puskemaan vapaasti, mutta puskee ohi pallosta. Vielä pitää ainakin yksi talvi harjoitella huolella ennen kuin SavU kaatuu. Tunnustus jälleen kerran vastustajille. Hävisimme kauden toisenkin maalitekokisan lukemin 1-0.

Lilajoukkue ei käynyt pelin aikana tulleita vastoinkäymisiä märehtimään ja murehtimaan. Perusjuttu on se, että jos me ei tehdä maaleja, peliä on vaikea voittaa. Ja siitä asiasta ei voi muita syyttää. Yksi pieni positiivinen asia pelin sisällä oli EK:n onnistuminen topparin tontilla. Joukkueeseen vahvistukseksi hankittu Koivisto ei ole ollut kotonaan keskikentällä, mutta keskuspuolustus tuntuu istuvan hänelle. Kolme pelaavaa topparia tarvitaan ja kun Markus Kyläheiko meni armeijaan ja Miska Miettinen ei palannutkaan LJK:sta edustukseen, EK:n roolin löytyminen topparin tontilta ratkaisisi monta asiaa.

2 – SAMU KAUPPILA
4 – NIKO PYYHTIÄ
5 – MARKUS KOISTINEN VAIHTO 81′ 11 – ILJA TARTAKOVSKIY
6 – IIVO JAAKO
17 – SAMU MONONEN VAIHTO 46′ 8 – EERO-KAAPPO KOIVISTO
19 – ABENEZER ELORANTA VAIHTO 62′ 16 – TOMI KARTTUNEN
21 – SERGEY AFANASYEV VAIHTO 38′ 28 – JUSSI VAINIKKA
24 – PEETU JUNTUNEN
25 – MIKKO KUNINGAS VAROITUS 73′
26 – JARI AHONEN VAIHTO 62′ 23 – JUUSO ETELÄPÄÄ
1 – JIRKO SORSA

Yhteistyökumppanit