Suoraniemen kaksi rangaistuspotkua toivat voiton KäPasta

Varsin tapahtumaköyhien EM–pudotuspelien ja finaalin jälkeen oli taas aika kääntää viihdyttävyysmutteri kohti kaakkoa, kun PEPO isännöi  Käpylän Palloa lauantain alkuillan lempeässä helteessä. Kimpisen nurmelle asteli muutoksia kokenut PEPO, kun heinäkuun alussa joukkueesta poistuneiden Miloš Josimovin ja Leon Auguston tilalla esiintyivät kauden ensimmäisen Kakkosen pelinsä pelannut Nuutti Toiviainen ja elämänsä ensimmäistä kertaa lilapaidan ylleen vetänyt tuore vahvistus Jeff Addai. Hyvin pelanneen KäPan kohtaloksi koitui lopulta muutaman minuutin sisällä oman rangaistusalueen sisällä tehdyt virheet.

Pelin ensimmäinen maalitilanne oli heti huippupaikka. Kotijoukkueelle aukesi mahdollisuus ottaa aikainen ote pelistä, kun peliä oli kulunut viitisen minuuttia. Arttu Kotanen lähetti pitkän pystypallon tutkaparilleen Markus Koistiselle, joka pääsi kiihdittymään yllättävän vapaasti KäPa-puolustuksen selustaan. Yhtä vapaaseen paikkaan oli itsensä saanut viisi metriä maalista odotellut Nikke Veikkanen, jonka Koistisen matalaan keskitykseen tekemä sisäsyrjäohjaus oli valitettavasti puolittainen. Pallo kohosi vaarattomasti yli maalin oikean ylänurkan ja Veikkanen jäi harmittelemaan tuhlattua tuhannen taalan paikkaa. Ottelun kymmenennellä minuutilla tämä tilanne toistui lähes identtisenä. Tällä kertaa Koistisen vasuri laittoi pallon alle hieman ilmaa, mutta myös hieman liikaa nopeutta. Veikkanen ei aivan ehtinyt takatolpalle viimeistelemään maalia.

KäPa ryhmitti puolustukseen odotetunlaisesti viisi miestä. Hyökätessä vierasjoukkueen oikea wing-back Abubaker Amin ja vasemman puolen kollegansa Elias Collin nousivat hyvin aggressiivisesti linjasta kohti PEPOn maalia, tarjoten näin leveyttä vieraiden peliin. Maalipotkut vierasjoukkue antoi lyhyenä ja pyrki tulemaan pelaamalla omalta puoliskoltaan ulos ja ylös. Tämä oli lilojen osalta selvästi skoutattu, sillä näissä tilanteissa PEPO prässäsi usein korkealta ja useamman pelaajan voimin.

Käpyläläiset saivat ensimmäisen maalipaikkansa ottelun 17. minuutilla, kun Benjamin Thurling pääsi aggressiivisen tilanneprässin päätteeksi katkaisemaan Jeff Addain lyhyen syötön. Thurling ajautui kuitenkin pieneen kulmaan eikä hänen vasemman jalkansa voimattomalla laukauksella ollut osoitetta. Hieman pakollisen juomatauon jälkeen käpyläisillä oli paikka, kun Nuutti Toiviainen ryntäsi katkaisemaan vastustajan pystysyöttöä, myöhästyen kuitenkin hiuskarvan verran katkossaan kentän oikealla laidalla. Patrik Ahonen paineli vapaasti kohti PEPOn maalia, mutta hänen boksin sisältä lähettämä matala syöttönsä ei tavoittanut joukkuekaveria. Lilat saivat vuorostaan hetkeä myöhemmin pallon kentän vastakkaisen päädyn maaliin asti. Samu Suoraniemi ajoi oikealta laidalta sisään ja koitti onneaan vasurilla. Veto kimposi blokkaamaan tulleesta puolustajasta Veikkaselle, joka viimeisteli nyt varmasti. Maali oli kuitenkin selvä paitsio eikä käsiä tarvinnut turhaan levitellä avustavan erotuomarin suuntaan.

Jo toista peliä putkeen peräkkäin lilat hölläsivät otettaan liian aikaisin puoliaikaa odottaessaan. Aivan ensimmäisen jakson lopussa KäPa-kärki Brian Mansaray jatkoi saamansa syötön pystyyn korkealle nousseen PEPOn puolustuslinjan taakse. Pystysyöttöön reagoi ensimmäisenä Ahonen, jonka kuudentoistarajalta lähtenyt vasemman jalan laukaus painui Craig Hillin näppien kautta maalin nurkkaan. Vain hetkeä aikaisemmin PEPOn päävalmentaja Janne Muhlin huuto oli muistuttanut kotijoukkuetta ensimmäisen puoliajan viimeisestä minuutista ja sen tärkeydestä. Neuvo ei mennyt perille ja tämän takia kotijoukkue painui puoliajalle tappiotilanteessa 0-1.

Toinen puoliaika toi muassaan yhden PEPOn pelaajavaihdon, kun Zachary Sukunda siirtyi tutumpaan oikean laiturin roolin ja Samu Suoraniemi tippui ryhmityksessä alaspäin Sukundan taakse laitapuolustajaksi. Kalle Salmen osaksi joutui tulla vaihtoon, kun ehkä PEPOn rautaisimman tukijalan omistava Jerry Särkkä tuli hääräämään kymppialueelle.

KäPa pääsi kokeilemaan ensimmäisenä toisella puoliajalla maalintekoa, kun voimakasta KäPa-prässiä osakseen saanut Suoraniemi syötti pallon alaspäin Hillille. Huomiotta Suoraniemeltä jäi se seikka, että jo kerran ottelussa osunut Patrik Ahonen oli jälleen kärkkymässä paikkaa itselleen. Ahonen katkaisi syötön, mutta Hill oli tullut maaliltaan hyvin vastaan ja sai heittäytymällä pallon pois Ahosen jaloista. Apuun tulleiden toppareiden suojatessa Hill pääsi poimimaan pallon syliinsä ja lilat välttyivät toiselta jääkylmältä suihkulta.

Toisen jakson vanhetessa vieraat tinkivät pallollisesta pelistään ja ryhmittyivät selvästi passiivisempaan matalaan blokkiin. Täten lilat saivat enemmän ja enemmän otetta pelistä. Ja mitä enemmän paine kattilassa kasvaa, sitä helpommin keitos kiehuu ylitse. PEPO pyrki boksiin tutuilla keskityksillään, mutta myös vasemman laidan syöttökuvioiden kautta. Näitä avustamaan ja miesylivoimaa luomaan oli oikealta laidalta vaeltanut usein myös laiturin roolin toisella puoliajalla perinyt Sukunda.

Paine laukesi ensimmäisen kerran pelin 64. minuutilla, kun vasemmalta boksiin ajanut Markus Koistinen kaadettiin ja ottelun erotuomari Miika Pesonen osoitti kädellään rangaistuspistettä. Josimovilta pilkkujen vetovastuun perinyt Samu Suoraniemi ei ollut ottanut vinkkejä rangaistuspotkuihinsa EM-kisojen finaalista, vaan laukoi pallon varmasti oikeaan alanurkkaan.

Hetkeä myöhemmin pallo oli taas samassa paikassa ja pallon takana jälleen Samu Suoraniemi. Kärjestä keskikentälle laskeutunut Veikkanen katkaisi KäPan rakentelun ja pallo pelattiin vasempaan laitaan Särkälle. Tämän matala keskitys löysi Veikkasen, jonka rintamasuunta ei ollut vielä maalia kohti. Touko Laakkonen puolusti tilanteessa kuitenkin turhan ahnaasti ja torppasi vasta kääntymässä olleen Niken selästä nurin. Rangaistuspotku oli ensimmäisen toisinto, sillä Suoraniemellä ei vetojensa välissä kuluneiden noin kolmen minuutin aikana ollut jalkapalloilullisten velvoitteidensa takia ehtinyt katsoa mallia EM-finaalin kolmesta viimeisestä rangaistuspotkusta. Yhtäkkiä kotijoukkue oli siirtynyt kahdella rangaistuspotkulla 2-1 johtoon.

Tappiotilanne aiheutti vastareaktion vierailijoissa, kun lilojen prässääminen alkoikin jälleen kiinnostaa enemmän oman maalin suojelun sijaan. Olikin PEPOn vuoro miehittyä alemmas ja hakea kolmatta maalia vastahyökkäyksistä. Ottelua oli pelattu 77 minuuttia, kun Petrus Eskelinen korvasi debyyttinsä lilapaidassa tehneen Addain. Vaihtoonn tullut kanadalainen suoriutui ensiesiintymisestään mallikkaasti. Keskikenttämies oli läpi ottelun hyvin pelattavissa. Hän katkoi vastustajien hyökkäyksiä ja siirteli palloa joukkuetovereille lyhyin syötöin. Pääsipä kanadalainen myös laukomaan ottelun ensin 21. minuutilla ja sitten 30. minuutilla.  Ensimmäinen vedoista leijui maalin yli ja toinen päätyi suoraan Mustafa Besartin syliin. 

Vieraiden takaa-ajon kypsin hedelmä putosi puusta pelin 81. minuutilla, kun vaihdosta kentälle tullut Marius Söderbäck liikkui PEPOn puolustuksen selustaan lähetettyä diagonaalipalloa kohti ja veti taitavasti suoraan ilmasta. Craig Hill venyi jälleen kuudentoista alueen rajalta lähteneen vedon eteen ja pallo kimposi amerikkalaisen torjunnasta ylärimaan ja siitä turvallisesti päätyrajan ylitse.

Lopulta kaksi rangaistuspotkumaalia riittivät liloille kotivoittoon: Lappeenrantalaiset jatkavat lauantain voiton jälkeen Kakkosen A-lohkon kolmantena 14 pisteellä. Sekä JäPS että Atlantis FC ovat iskuetäisyyden päässä. Lauantain ottelussa ottelun parhaana pelaajana palkittu Samu Suoraniemi nappasi rangaistuspotkuvastuun lisäksi myös tämän hetken maalikuninkaan tittelin Leon Augustolta, kun kaksi rangaistuspotkuosumaa tuplasivat hänen kauden maalisaaliinsa neljään täysosumaan. Seuraavaksi kotiottelun sijaan PEPOlla on edessä vieraspeli, kun heinäkuun viimeisen sunnuntain kunniaksi lilat matkustavat Helsinkiin FC Kiffenin vieraaksi. Tässä 25.7. pelattavassa ottelussa “Mustat Hurmurit” ja PEPO pääsevät jaloittelemaan legendaariselle “Bollikselle” ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Saa nähdä, laitetaanko pallo tuolloin helsinkiläisten maalinedustalla olevalle pisteelle ja onko Samu jo ehtinyt jo ottaa oppia Kolmen Leijonan rangaistuspotkujen metodeista?

 

PEPO avauskokoonpano (4-2-3-1):

 

Hill

———

Salmi

Toiviainen

Huhtala

Kotanen

———

N’Sombo (c)

Addai

———

Suoraniemi

Sukunda

Koistinen

———

Veikkanen

 

Ottelun maalit:

45’ 0-1 Ahonen

64’ 1-1 S. Suoraniemi (rp.)

67’ 2-1 S. Suoraniemi (rp.)

 

PEPO vaihdot:

46’ Särkkä <> Salmi

77’ Eskelinen <> Addai

82’ Viskari <> Sukunda

89’ Sainio  <> Veikkanen

 

PEPO varoitukset:

90’ Särkkä

 

Ottelu Palloliiton Tulospalvelussa

Yhteistyökumppanit