Taas soi samba Karjalan kunnailla!

Juuri surkeammin ei olisi keskiviikon 27. heinäkuuta pelattu paikallispeli Mikkelin Palloilijoita vastaan alkaa. Ottelua oli ehtinyt kulua hädin tuskin kaksi ja puoli minuuttia, kun PEPOn puolustus oli jo nukahtanut ja antanut vierasjoukkueen Topi Keskiselle tarvittavan ajan ja tilan johtomaalin tekemiseen. Tuosta hetkestä lähtien ottelun ote siirtyi vakaasti PEPOn haltuun. Loput Ykkösen kuudennentoista kierroksen ottelusta  lisäaikoineen kuljettiinkin sitten vakaasti lilojen komennossa. Hikinen iltapuhde palkittiin lopulta kauden kolmannella voitolla.

PEPOn päävalmentaja Janne Muhli joutui lähtemään otteluun ilman luottopuolustajaansa Jeannot Esuaa. Onneksi Muhlilla on asettaa kentän oikealle laidalle monikäyttöinen Samu Suoraniemi, joka peri samalla kapteenin käsinauhan flunssaiselta Calvin N’Sombolta. Keskikentän toisen pohjapelaajan peliaikka siirtyi “Callelta” yhdysvaltalaiselle Rony Arguetalle. PEPOn muoto oli myös hiukan elänyt lauantaiseen TPS-otteluun verrattaessa. Tuossa ottelussa debytoinut lainapelaaja Daniel Heikkinen nousi nyt ensimmäistä kertaa avauskokoonpanoon. Hänen pelipaikkansa löytyi kymppitaskusta, hieman kärjen Irfan Sadikin takana. Vierasjoukkueen Juha Pasoja oli niin ikään hienosäätänyt noin kaksi viikkoa sitten lilat kaatanutta avauskokoonpanoaan hiukan. Arjan Goljahanpoor pääsi irti oikealla laidalla ja uusi FC Interistä tullut lainapelaaja Jan Heinonen asettui puolustamaan Juho Heikkistä vastaan mikkeliläisten vasemmalla laidalla. Viime kaudella lilat Kakkosessa Atlantis FC:n väreissä kohdannut Antti-Pekka Kesonen oli myös ilmestynyt avauskokoonpanoon. Hänen pelipaikkansa löytyi Jonathan Dunyin viereltä.

Kuten sanottua, Pikkuhuuhkajissakin vakuuttanut Topi Keskinen vie MP:n johtoon heti alussa kauden seitsemännellä maalillaan. Kuin nappia painamalla MP vetäytyy heti johtomaalin jälkeen matalahkoon ja passiiviseen blokkiin suojelemaan 0-1 vierasjohtoaan. Hetki mikkeliläisten vierasmaalin jälkeen sekä Daniel Heikkinen että Juho Heikkinen (ei sukua toisilleen) kokeilevat muutaman minuutin välein kaukolaukauksillaan tasoittaa ottelun. Mikkeliläisten maalivahti Aleksi Honka-Hallila tekee ottelun ensimmäisen – muttei läheskään viimeistä – torjuntansa “Danan” laukauksen edessä. “Jusun” veto menee taas reilusti MP:n maalin yli.

Molemmat joukkueet hukkaavat lähes varmat maalit lähes perättäisissä tilanteissa. Kummassakin tilanteessa maalivahdeilla on näppinsä pelissä. Ensin ottelun 15. minuutilla kahdeksan Ykkösen maalin mies Irfan Sadik joutuu toteamaan Honka-Hallilan torjuntataidot. Juho Heikkisen onnistuu pelata pallo “Ifulle” mainioon vetopaikkaan liki keskelle mikkeliläisten aluetta. PEPOn yksinäinen kärkimies kääntyy ja vetää takanurkkaa kohti, mutta hyvin sijoittunut Honka-Hallila pelastaa sormenpäillään laukauksen kulmapotkuksi. Kaksi minuuttia tästä ja Antti-Pekka Kesosella on miltei parempi maalipaikka. PEPOn hyökkäyspään kulman jälkeen Dunyin purkaa pallon pitkänä Topi Keskiselle. Mikkeliläisten ihmepoika kuljettaa pallon aina PEPOn boksin rajamaille, jonka jälkeen hän malttaa luopua pelivälineesta. Kesonen saa pallon Keskiseltä boksin oikeaan laitaan. Craig Hill ehättää kuitenkin mainiosti paikalle ja jenkkivahti torjuu Kesosen laukauksen. Zachary Sukunda on jäljittänyt Kesosta ja nyt vuorostaan hän kerkeää ensimmäisenä irtopalloon.

Irfan Sadikin kauden yhdeksäs onnistuminen on lähellä useampaan otteeseen ottelun 20. peliminuutin korvilla. Juho Heikkinen on kaventanut oikealta MP:n alueelle ja hän on ylettää Arttu Kotasen aikaiseen vasemmalta laidalta lähetettyyn keskitykseen. Kotasen keskitys jää hieman taakse eikä “Jusu” ei saa palloon puhdasta kosketusta. Kimmoke tulee kuitenkin viereen Sadikille, joka reagoi irtopalloon yrittämällä maalintekoa saksipotkulla. Veto menee metrin-pari maalin ohi.

Vain hetki tästä ja MP:n keskuspuolustaja Samuli Hölttä palauttaa pallon Aleksi Honka-Hallilalle, joka koppaa pelivälineen hanskoihinsa. Ottelun erotuomari Matti Roth muistaa jalkapallon säännöt aivan oikein, ja tilanteesta puhalletaan PEPOlle epäsuora vapaapotku 5,5 metrin päästä maalista. Hetken hiomisen jälkeen lilat päätyvät kuvioon, jossa Samu Suoraniemi syöttää pallon viereen Sadikille. “Ifu” laukoo sydämensä kyllyydestä, mutta MP:n maaliviivalle asettunut mikkeliläisten jalkaviidakosta ei löydy avoimia länkiä. Tilannetta seuranneesta kulmapotkusta saadaan MP:n maalille vielä hyvä hässäkkä, joka päättyy lilojen rikkeeseen ja Rothin vihellykseen.

PEPOlla on peli edelleen hyvin hallussa. MP pääsee vain hetkittäin hyökkäämään pallon kanssa. Puolen tunnin kohdalla ex-PEPO Jonathan Dunyin näyttää jo olevan nokikkain Hillin kanssa, mutta vieraiden kannalta valitettavasti tilanne kuihtuu paitsioliputukseen. Ottelun 36. minuutilla Samu Suoraniemi repii sivun Jeannot Esuan pelikirjasta. Päätyrajalle pallon saanut Suoraniemi huiputtaa normaalisti puolustuksen keskustassa pelaavaa Jan Heinosta. Suoraniemen syöttö on suunnattu etutolpalle liikkuvia Sadikia ja Sukundaa kohti, mutta Kesonen tökkää pallon kulmaksi. Kulmapotku johtaa jälleen tilanteeseen takatolpalla, kun Juho Heikkinen pääsee jopa kahdesti laukomaan. Ensimmäisen laukauksen blokkaa vastustaja ja toinen veto menee saman blokkaajan kautta jälleen kulmapotkuksi. Toinen kulma ei johda enää sen kummempaan.

Kahta minuuttia ennen puoliaikaa Topi Keskinen on päästä pitkän kuljetuksensa päätteeksi kokeilemaan illan toisen maalin tekemistä, mutta pallo karkaa häneltä juuri ratkaisevalla hetkellä. Hetkeä myöhemmin puoliajan päättymisen merkiksi soiva Rothin pilli merkitsee sitä, että MP:n 0-1 johto pitää kuin pitääkin lilojen ryöpytyksestä huolimatta.

Ottelusta saatavat kolme pistettä tekisivät sitä kuuluisaa “eetvarttia” molemmille joukkueille. Ottelun tärkeys näkyykin varmasti siinä, että MP vetäytyy kyttäämään vastahyökkäyksiä heti aikaisen johtomaalin jälkeen. Toisella puoliajalla sama kuvio jatkuu sillä erotuksella, että ensimmäisellä puoliajalla varoitettu mikkeliläisten Goljanhanpoor tulee puoliajalla vaihtoon Nuutti Laaksosen tieltä. Janne Muhli panttaa vielä fiksusti hihaässiään.

Heti toisen puoliajan alkuun näyttää siltä, että Daniel Heikkistä rikotaan MP:n boksissa. Honka-Hallila on juuri torjunut Suoraniemen matalan keskityksen eteensä ja pallo vierii takatolpalla. Sekä Jan Heinonen että Dana yrittävät ehtiä ensimmäisenä irtopalloon, ja vaikuttaa hetken siltä, että ensin mainittu kaataa jälkimmäisen. Matti Roth on kuitenkin toista mieltä ja peli jatkuu rangaistuspilkun sijaan kulmalipulta.

Ottelun ajurin hansikkaat pysyvät lilojen käsissä, mutta maalipaikat ovat toisen puoliajan alussa vähissä. Janne Muhli noteeraa tämän seikan vaihtamalla keskikenttäpelaaja Arguetan hyökkääjä Jesse Huhtalaan ottelun 62. minuutilla. Tämä vaihto on lopulta ottelun käännekohta.

Kunnollista PEPOn tai MP:n maalipaikkaa saadaan odottaa lähes parikymmentä minuuttia siitä, kun lilat protestoivat “Dana” Heikkisen kaatamista MP:n rangaistusalueella. Tilanne lähtee, kun Juho Heikkinen tuntee olevansa perin optimistisella keskitystuulella. Hänen oikealta laidalta potkaisema kaaripallo tulee hieman onnekkaasti koko MP:n puolustusmuodon lävitse Irfan Sadikille. “Ifu” kuolettaa pallon ensimmäisellä kosketuksella eteensä ja heti perään koettaa onneaan toisella. Sadikin ja kauden yhdeksännen maalin eteen nousee esteeksi huippupeliä pelaava Aleksi Honka-Hallila: Kuopiosta ja KuPSista täksi kaudeksi MP:n maalille siirtynyt maalivahti reagoi salamannopeasti torjumalla Sadikin matalan laukauksen jalallaan. Irtopallon rajaheitoksi Kimpisen aurinkokatsomoon tykittää Hölttä mikkeliläispuolustuksesta.

Koko kauden murtumattomana kestänyt sinetti murtuu vihdoin heti seuraavassa tilanteessa. Samu Suoraniemi viskaa pallon takaisin peliin ja boksin sisään “Dana” Heikkiselle. Heikkinen pitää puolustajan selkänsä takana ja hänen syöttönsä tulee kuuteentoista metriin vasta alle 10 minuuttia kentällä viihtyneelle Jesse Huhtalalle. Kauden ensimmäistä maaliaan jahtaava Huhtala ei ehkä vielä suoraan syötöstä vetäessään tiedä, että alle puolen sekunnin kuluttua kuparinen rikkoutuu. Näin nimenomaan todella tapahtuu: maalivahti Honka-Hallila ei ehdi naputella näppäimistöltään IDDQD:ta ja etunurkkaan jää juuri sopivasti tilaa Huhtalan tuliselle maanuoliaiselle. Lilojen 67 minuuttia kestänyt takaa-ajo laukeaa hetkittäiseen riemuun, kun kenttäpelaajat onnittelevat Roopen veljeä kauden esikoisen johdosta. Lilojen on kuitenkin vielä tehtävä yksi maali, mikäli joukkue mielii napata täydet kolme pistettä.

Jesse Huhtalan 1-1 maali herättää nyt myös Ruususena uinuvat mikkeliläiset. Koko MP:n pakka hivuttautuu heti maalin jälkeen kohti PEPOn päätyä. Jonathan Dunyin kokeilee Hillin taitoja heti seuraavasta MP:n hyökkäyksestä, mutta luotettava jenkki torjuu kaukaa lähtevän laukauksen helposti. Tämän jälkeen itseluottamusta uhkuva Jesse Huhtala yrittää kaukolaukausta vapaapotkusta reilun 25 metrin päästä maalista, mutta veto leijailee reilusti Honka-Hallilan tukkalaitteen yli.

Huhtalan knuckleshotista on kulunut jälleen muutama minuutti, kun Samuli Hölttä on puskea mikkeliläiset taas johtoon. Antti-Pekka Kesosen kulma on laadukas ja Hölttä on ponnistaa oikeaan aikaan. Pusku tavoittaa kuitenkin vain lilamaalin yläriman.

Daniel Heikkisen ensimmäinen peli lilojen avauskokoonpanossa päättyy ottelun 80. minuutin kohdalla, kun Nostradamus Muhli näkee ennalta mikkeliläisten tuomiopäivän. Lilojen piiskuri tekee illan toisen käänteentekevän pelaajavaihdon, kun Nikke Veikkanen juoksee “Danan” tilalle Kimpisen tutulle kotinurmelle. Jo kohta vaihdon jälkeen Veikkanen onkin hänelle niin tutussa työn touhussa maalin edustalla, sillä Niken jalasta syntyy lilojen 2-1 johtomaali.

Maali rakentuu komeasti keskikentältä. Jeff Addai on koko ottelun ajan ottanut vastuuta Calvin N’Sombon poissaollessa peliä edistävien syöttöjen antamisesta. Kanadalainen on pallon kanssa 35 metrin päässä MP:n maalista, kun hän huomaa Jesse Huhtalan tekevän aloitteen puolustuksen selustaan. Jeffin syöttö on juuri oikein ajoitettu ja sopivan kova. Maalin tehnyt Huhtala karkaa Jan Heinosen selustaan kuin Tilateurastamo Ikosen sika konsanaan. Palloon ehdittyään Jesse suuntaa syöttönsä matalana kohti etutolppaa, jonne Nikke Veikkanen onkin jo sopivasti löytänyt. Niken läheltä maalin kattoon pamauttama laukaus ei jätä mitään mahdollisuuksia Honka-Hallillalle. Kimpisen mondolle asti ulottuvissa maalijuhlallisuuksen vastaanotossa on nyt mukana kenttäpelaajien lisäksi myös joukko lilojen vaihtopelaajia sekä osa valmennusjohtoa. 2-1 maali nostaa Veikkasen kauden henkilökohtaisen maalisaldon kahteen osumaan.

MP yrittää parhaansa päästä otteluun mukaan, mutta yritykset jäävät hajanaisiksi. 89. peliminuutilla mikkeliläisten vaihtopelaaja Topi Jäppisen keskitys on päätyä Kevin Beugrélle avoimeen paikkaan, mutta Topi Pasin onnistuu liipata pallo norsunluurannikkolaisen ulottumattomiin. Lopulta lilat ovat vieraita lähempänä maalintekoa, kun ottelun lisäajalla Jesse Huhtala ja koko ottelun päästä päähän uutterasti puurtanut Sukunda pääsevat puolesta kentästä haastamaan Jan Heinosta. Huhtalan onnistuu pelata Zach nokikkain Honka-Hallilan kanssa, mutta liian lähelle MP:n maalivahtia ajautuneen kanadalaisen viimeistely ontuu. Tämä ei haittaa, sillä 2-1 lukemat riittävät PEPOlle kolmeen pisteeseen oikeuttavaan kauden kolmanteen voittoon.

Kolme lisäpistettä antavat mukavan nosteen sarjataulukossa. Kuudestatoista pelistä liloilla on nyt kasassa yhteensä viisitoista pisteitä. MP-voitto kohensi myös sarjasijoitusta, sillä PEPO loikkasi täyden pistepotin vahvistamana PK-35:n (sijoitus 11., 16 ottelua, 14 pistettä) ja Pargas IF:n (12., 16 ottelua, 13 pistettä) ohi sarjan kymmenenneksi. MP on pelannut ottelun liloja vähemmän ja Lappeenrannasta Mikkeliin viedyt nolla pistettä eivät kartuta lainkaan sinivalkoisten keskiviikkoista 16 pisteen saldoa.

Hieno ja hyvin koko 90 minuuttia lilojen otteessa pysynyt ottelu antaa lisää vauhtia Kokkolaan suuntautuvalle vierasreissulle. Keskuskentällä pelataan PEPOn Ykkösen 17. kierroksen ottelu jo heti ylihuomenna lauantaina 30. heinäkuuta. PEPOn mediatiimi läväyttää ennakon ottelusta ihmeteltäväksi jo heti huomenna perjantaina!

PEPO vaihdot:

62’ Huhtala J. <> Argueta

77’ Visto <> Heikkinen J.

80’ Veikkanen <> Heikkinen D.