Vieraspelit pakettiin NJS-voitolla!

Tämän otteluraportin tarjoaa Selosella Oy.

PEPO säilytti ohuen oljenkorren lohkovoittoon ja sen mahdollistamaan sarjanousuun voittamalla Klaukkalan tekonurmella pelatun ottelun Nurmijärven Palloseuraa vastaan. Ensimmäisellä puoliajalla lilat hallitsivat tyypilliseen tapaansa palloa ja siten myös pelitapahtumia. Toisen puoliajan nuhainen esitys meinasi kuitenkin koitua kohtaloksi. Lopulta voittoon ei tarvittu edes lopussa saatua kulmaa.

Tämän kauden Kakkosessa on nähty karkeasti karrikoiden kahdenlaisia tapoja aloittaa peli PEPOa vastaan. On joukkueita, jotka ovat välittömästi iskeneet iholle kuin teekkari vappuyönä. Toiset vastustajat taas ovat parkkeeranneet bussinsa omalle alueelle ja yrittäneet hyökätä liloja vastaan. NJS oli valinnut näistä tavoista ensimmäisen. Ottelun alkuun nurmijärveläisten 4-4-2 muodostelmasta irtosi jopa viisi miestäkin tilanneprässiin, joista pallo yritettiin voittaa omalle joukkueelle syvällä PEPOn puolustusalueella. Prässi oli erityisen voimakasta etenkin silloin, kun pallo oli PEPOn puolustuksen oikeassa laidassa. Lilat kuitenkin selvisivät puhtain paperein kotijoukkueen alun lähentelyistä.

Ensimmäiseksi tilastoihin pääsi lilojen Arttu Kotanen. Arttu repi puserosta kotijoukkueen vastahyökkäykseen lähdössä ollutta Samuel Tammivuorta. Rike osoitti PEPOn luotettavalta laitapuolustajalta pelisilmää, sillä miehistön tasapaino ei ollut lähelläkään optimaalista, ja nupullaan ollut vastahyökkäys olisi voinut koitua kohtalokkaaksi PEPOn kannalta.

Vain hetki tästä ja pallo oli ensimmäistä kertaa verkoissa. Kalle Salmi ja Malik St. Prix pelasivat syöttökombinaation oikeassa laidassa. Salmi syötti pallon saintlucialaiselle rangaistusalueen kulmaan, josta “Grand Prix” tökkäsi pallon takaviistoon Zachary Sukundalle. Zach otti pallon ensimmäisellä kosketuksella haltuun. Toinen kosketus siirsi pallon lähes rangaistusalueen kaaren päälle. Kolmas palloon osunut kosketus olikin Sukundan vasemman jalan muulinpotku, joka sujahti vauhdilla NJS-maalin vasempaan ylänurkkaan. “Palokärkien” puolustus ei reagoinut tilanteessa tarpeeksi nopeasti, sillä hekin olivat luultavasti siinä luulossa, että Zach on ainoastaan oikeajalkainen. Molemmilla jaloilla lähes yhtä vihaisia vetoja laukova kanadalainen on tehnyt nyt yhteensä neljä täysosumaa tämän kauden Kakkosen peleissä.

Ottelun 20. minuutilla toinen lilamaali oli lähellä. Tilanne lähti syvältä PEPOn alueelta, kun Markus Koistinen tuli rohkeasti ulos NJS:n kolmen pelaajan tarjoilemasta painostuksesta. Koistisen onnistui syöttää pystyyn Jeff Addaille, joka kuljetti hetken palloa ja jakoi sen sitten vasemmalleen St. Prix’lle. Komean hiuspehkonsa kenties jo huomista Simpsons-teemaista cosplay-iltaa ja Marge Simpsonina esiintymistä varten valmiiksi koonneen “Grand Prix’n” kuljetus suuntautui kohti maalia. Valitettavasti etunurkkaan yritetty veto ei aivan onnistunut, ja Otso Knuuttilan vartioiman maalin verkot eivät venyneet enää toista kertaa lyhyen ajan sisään.

Ottelu jatkui väkevämmin PEPOn hallinnassa. Harvat NJS:n hyökkäykset pysähtyivät viimeistään puolustuslinjan edessä partioineen väkivahvan Addain jalkaan. Taitava toppari Roope Huhtala vuorostaan toi palloa helposti “Palokärkien” prässin ohitse.

Heti 37. minuutin kohdalla lilat pääsivät lupaavan näköiseen vastahyökkäykseen vasemmalta laitakaistalta. Syöttömahdollisuuksien paljous ilmeisesti hieman hämmensi jo boksiin ehtinyttä Arttu Kotasta, sillä nurmijärveläispuolustaja ei mennyt hänen harhautukseensa. PEPO-hyökkäys käännettiin pitkällä syötällä NJS:n vaaralliseksi vastahyökkäykseksi, joka päättyi pitkänhuiskean Eetu Sankkisen laukaukseen. Harmillisesti Sankkisen kannalta hänen ensimmäinen kosketuksensa oli hieman kova ja pallo oli täten päätynyt pieneen kulmaan PEPOn rangaistusalueen vasemmalla puolella. Craig Hill sai katsella rauhassa kovan vedon viuhumista maalinsa ohitse.

42. minuutti toi päivänvaloon St. Prix’n puolittaisen saksipotkuviritelmän, joka työllisti jälleen vain maalin takana odotelleita pallopoikia. Seuraavasta tilanteesta NJS:n tasoitusmaali oli hyvin lähellä syntymistään. Pallo näytti jo jäävän keskialueen usean pelaajan pallontavoittelutilanteessa PEPOlle. Lilojen kapteeni Calvin N’Sombo otti itselleen hyvin epätavanomaisen huonon kosketuksen palloon, ja Miro Salminen pääsi väliin. Hän jatkoi pallon Tammivuorelle oikeaan laitaan, joka vuorostaan kuljetti pelivälinettä kohti päätyä. Tammivuoren oikean jalan syöttö löysi boksista vasemmalta laidaltaan sisään kaventaneen Joona Tukiaisen, joka sai tökättyä hennon vedon Hillin ohitse. Laukauksesta puuttunut voima mahdollisti kuitenkin sen, että tilanteessa omaa maalia kohti juossut Zachary Sukunda siivosi pallon miltei maaliviivalta. Kanadalainen toimi ensin 12. minuutilla maalipyssynä ja nyt hän sijaisti vuorostaan Saskatchewanin provinssissa partioivia ratsupoliiseja.Tätä viivaa ei pallo ylitä. Todellista PEPO-sydäntä Zachilta!

NJS sai toisen puoliajan alkuun jälleen hyvän mahdollisuuden tasoittaa ottelu. Pitkä syöttö nurmijärveläisten puolustuksesta kaarsi Nuutti Toiviaisen selustaan. Toiviainen sai vielä ohjattua Miro Salmisen pienempään kulmaan. Craig Hill torjui matalan viimeistelty-yrityksen eteensä ja Salmisen kärkipari Sankkinen pääsi kokeilemaan viimeistelyä nk. takavasaralla. Tämä yrityksen Roope Huhtala kuitenkin esti.

Nuutti Toiviainen oli taas juoksukilpailussa ottelun 56. minuutilla. Jälleen hänen kanssaan kilpaa juossut Salminen kaatui köykäisesti PEPOn rangaistusalueen vasemmalla laidalla ja NJS vaati koko joukkueen voimin rangaistuspotkua. Ottelussa oikeutta jakaneen Juuso Vuorisen pilli pysyi kuitenkin mykkänä.

Lilojen maalintekoyritykset olivat harvassa toisella puoliajalla. Zachary Sukunda pääsi puoliajalla kentälle tulleen Joona Viskarin esityöstä kokeilemaan jopa hieman maaliin johtanutta tilannetta paremmasta sektorista, mutta nyt nurmijärveläisten puolustus oli lihamuurina vedon edessä. Malik St. Prix’n 59. minuutin laukauksessa ei ollut lainkaan osoitetta. Kotijoukkueen kovin prässi oli jo ehkä hieman hiipunut, mutta tasoitusta haettiin silti aktiivisesti. Ottelun 72. minuutilla Samuel Tammivuori kuljetti pallon lähes puolesta kentästä aina kymppitaskuun saakka. Hän tiiasi pallon viereensä vaihdosta kärkeen vaihdetulle Georg Janarille, joka laukoi ensimmäisellä kosketuksellaan päin Craig Hilliä. Lilojen puolustus liikkui jähmeästi irtopalloa kohti ja toinen vaihtokärki Akseli Pohjantähti pääsi kokeilemaan maalintekoa paluupallosta. Roope Huhtala ehti kuitenkin Pohjantähden vedon eteen.

PEPOn johto kesti aina ottelun 77. minuutille asti. Ensin Jeff Addai kaatoi Janarin kendotaklauksella 18 metrin päässä Hillin maalista. Sekä Tammenvuori että Matti Kaipio asettuivat pallon taakse. Erotuomari Vuorisella kesti muutama hetki saada muuri aseteltua mieleiseensä kohtaan. Kun lupa vihdoin annettiin, on muuri ainakin Kaipion mielestä oikeassa paikassa: komea veto kaartaa muurin yli takanurkkaan. Kotijoukkue on tasoittanut pelin. Tämä tasoitus oli toisen puoliajan otteiden perusteella täysin ansaittu.

Nämä loppulukemat eivät kuitenkaan jää taululle. Lilojen piiskuri Janne Muhli reagoi tasoitukseen vaihtamalla Juuso Enbuskan Kalle Salmen tilalle, kun ottelua on pelattu 83. minuuttia. Enbuskan vaikutus hyökkäysten terävyyteen on välitön. Ensin hän syöttää oikealta laidalta sisään kaventavan Samu Suoraniemen vetopaikkaan. Suoraniemen laukaus painuu kuitenkin maalin vasemman tolpan ohi. Vain minuutteja myöhemmin Jeff Addain pitkä pallo on jo ylittämässä NJS-toppari Jonathan Ndongalan. Ndongala saa puskettua pallon huonosta tasapainosta kohti keskialuetta, mutta Enbuska korjaa irtopallon ja syöttää sen Sukundalle, joka palauttaa sen lähes välittömästi takaisin NJS:n maalia kohti juoksuaan jatkaneelle savitaipalelaiselle. Tarkka laukaus pienestä kulmasta löytää tilaa Knuuttilan oikean jalan ja etutolpan välistä, ja lilat ovat siirtyneet Enbuskan kauden viidennellä maalilla 1-2 johtoon.

NJS aloitti tasoitusmaalin jahtaamisen toistamiseen heti pelin käynnistyttyä uudelleen. Janar pääsi laukomaan, kun lilat sekoilevat pitkän syötön siivoamisen kanssa. Hill kuitenkin torjuu varmasti. Otso Knuuttilakin nousee maaliltaan lopun kulmaan mukaan, mutta erikoistilanteesta ei tule tulosta. NJS sai vielä ottelun aivan viimeisestä hyökkäyksestään erinomaisen paikan, kun oikealla laidallaan koko pelin vahvasti pörrännyt Tammenkangas pääsee keskittämään. Matala ensimmäinen keskitys kimpoaa Kotasesta takaisin Tammenkankaalle, mutta toinen päätyy toisesta aallosta juoksevan Tukiaisen jalan. Suoraan vastapalloon lauottu laukaus menee vain hieman PEPO-maalin ohi. Vuorisen pilli soi ennen kuin maalipotkua on ehditty antaa, ja lilat selviävät säikähdyksellä. Kauden viimeinen vieraspeli päättyy PEPOn 1-2 voittoon.

Lilat vankistavat tällä voitollaan otetta Kakkosen A-lohkon toisesta sijasta. Lohkon voittaminen on vielä matemaattisesta mahdollista, mutta jo tänään kello 19:00 alkava KuFu98 JäPS ottelu voi ratkaista A-lohkon voiton järvenpääläisten hyväksi. Mikäli JäPS hakee Kuopiosta voiton, ei PEPO voi enää tavoittaa järvenpääläisten neljän pisteen etumatkaa.

NJS-vierasvoitto toimi PEPOlle kenraaliharjoituksena 16.10. pelattavaan Kakkosen Cupin finaalia varten. SJK Akatemia kohdataan näillä näkymin Kimpisessä pelattavassa ottelussa, jota isännöi OP Etelä-Karjala. Kahden viikon pelitauon aikana liloille on hyvää aikaa hioa kuviot kuntoon pohjanmaalaista vastustajaansa varten. Vielä pitempi pelitauko tulee Kakkosen pelien osalta. Viimeinen, kauden 22. Kakkosen ottelu pelataan Mikkelin Pallo-Kissoja vastaan lauantaina 23.10. Sammonlahden tekonurmella. Tuolloin ollaan jo paljon viisaampia sen suhteen, kuka nousee kaudeksi 2022 Ykköseen. Lisäksi tiedetään varmuudella myös se, kuka nosteli Kakkosen Cupin voittopokaalia edellisenä viikonloppuna kohti Kimpisen kirkkaita iltavaloja. Elämme mielenkiintoisia aikoja.

Tämän otteluraportin tarjosi Selosella Oy.

46‘ Viskari <> Koistinen

70’ Veikkanen <> St. Prix

83’ Enbuska Juuso <> Salmi

90+2’ Sainio <> Sukunda