Ykkönen jatkuu lauantaina Tammisaaressa

PEPO matkustaa jälleen lauantaina 23. huhtikuuta kohti vieraspeliä. Nyt lilojen taival kulkee läpi ruuhkaisimman Suomen kohti Tammisaarta ja Tammisaaren keskuskenttää. Ykkösen toisen kierroksen ottelussa PEPOa isännöi paikallinen Ekenäs IF

Viikko ja Ykkönen alkoivat lilojen osalta maanantaina Kotkassa. Vaiherikkaan ja alkukauden otteluksi varsin hyvätasoisen 90 minuutin taiston jälkeen pisteet jäivät kotijoukkue KTP:n haltuun, kun Antti Mäkijärven kaukolaukaus riitti varmistamaan isäntien 1-0 voiton (lue raportti täältä).

Ottelussa 78 minuutin ajan kentällä raatanut Zachary Sukunda teki paluun lilojen kanssa Kakkosessa vietetyn vuoden tauon jälkeen Ykkösen peleihin. PEPOn ensimmäinen Ykkösen peli jätti kanadalaisen mieleen hyvän vaikutelman lilojen tason riittävyydestä uudella sarjatasolla.

“KTP-pelissä oli paljon positiivisia asioita. Onnistuimme luomaan paljon paikkoja ja olimme vaarallisia omalla hyökkäyskolmanneksellamme. Joukkue oli myös kompakti puolustussuuntaan ja seurasimme pelisuunnitelmaa tarkasti koko ottelun ajan. Maanantain esitys olisi monesti riittänyt tasapeliin tai jopa voittoon” Zach luettelee.

Liloilla jäi KTP-pelistä parannettavaa Sukundan mukaan etenkin yhdessä asiassa.

“Ilmiselvin parannusta vaativa asia on se, että meidän pitää onnistua käyttämään vaivalla luomamme maalipaikat hyväksi. Kotkassa meillä oli neljä todella hyvää paikkaa. Olen luottavainen ja levollinen asian suhteen. Pystymme varmasti parantamaan viimeistelyä pian” viidesti viime kauden Kakkosessa osunut kanadalainen toteaa.

Lauantain vastustaja EIF on jälleen panostanut joukkueeseen Veikkausliigan nousun saavuttaakseen. Kaudeksi 2015 Ykköseen nousseet tammisaarelaiset ovat vuosi vuodelta parantaneet sijoitustaan Ykkösessä. Parhaimmillaan seura sijoittui kauden 2018 päätteeksi kolmanneksi. Tuolloin joukkuetta valmensi Gabriel Garcia Xatart, joka sittemmin valmensi myös liloja kaudella 2020. Joukkueen maalia vartioi Gabrin alaisuudessa Jonathan Jäntti, joka seurasi espanjalaista kaudeksi 2020 Lappeenrantaan. Pikkukaupungin seura sai Gabrin menestyskaudesta uskoa toimintaansa, ja sen jälkeisinä vuosina joukkueeseen on panostettu entistä vahvemmin.

Tämä kausi alkoi Tammisaaressa Lappeenrannan tapaan Ykköscupin pelaamisella. “Grönvitt” -lempinimellä tunnettu seura harjasi Ykköscupin A-lohkon vastustajistaan (TPS, PIF ja PK-35) täydet yhdeksän pistettä ja voitti näin ollen lohkonsa. Maaleja tammisaarelaiset tekivät mukavat 10 kappaletta ja omiin laskettiin kolme maalia.

Ykköscupin välierässä EIF:iä vastaan asettui KPV, joka kaatui Kauniaisten halliolosuhteissa pelatussa ottelussa luvuin 1-0. Välierässä EIF sai vastaansa taas TPS:n. Jonatan Johansson ja entinen EIF-luotsi Gabri olivat saaneet nyt punottua cupin alkulohkoa paremmat juonet EIF:n ja päävalmentaja Mikko Mannisen pään menoksi. Turkulaiset menivät finaalin vakuuttavasti 0-3 voiton myötä. EIF:n Valdrin Rashica tunsi ottelussa cupin välierän paineen niin raskaana niskassaan, että hän päätti poistua kentältä ennen aikojaan erotuomarin hänelle näyttämän punaisen kortin saattelemana.

Ykkönen alkoi EIF:n osalta ottelulla – rumpujen pärinää – turkulaista TPS:a vastaan. Kauden kolmas kohtaaminen oli jälleen väriltään mustavalkoinen, kun Tammisaaressa pelattu ottelu päättyi lukemiin 1-3. Tällä kertaa Valdrin Rashica malttoi mielensä ja pysyi kentällä koko ottelun ajan, mutta joukkueeseen täksi kaudeksi Armeniasta muuttanut Bruno Miguel kruunasi Ykkösen debyyttinsä ulosajolla. 

Mikko Manninen tuli Tammisaareen täksi kaudeksi Veikkausliigan FC Hakan organisaatiosta. Ensimmäisessä kotipelissään EIF käytti neljän puolustajan linjaa ja ylhäällä hyökkäyksen kärkenä juoksi trio Valdrin Rashica – Adam Larsson Stanislav Efimov. Viime kaudella Rashica osui vihreävalkoisille neljä kertaa kuuteentoista otteluun. Hänellä on myös kokemusta Veikkausliigan FC Lahdesta toissa kauden ajalta. Superettanin AFC Eskilstunasta saapunut Larsson pystyy pelaamaan kaikkia hyökkäyksen paikkoja. Alku on ollut ruotsalaisen osalta vakuuttava: Ykköscupissa Larsson teki neljä maalia. Maanantaina TPS:a vastaan hänen jalastaan lähti ainoa tammisaarelaisten maalin mennyt laukaus. Kolmikon kolmas jäsen Efimov on juonikas ja liukas peluri, jonka harhautusten kanssa lilojen tulee olla tarkkana. 10 maalia viime kaudella tehneellä pelaajalla on myös “anttimäkijärvimäistä” pelotetta kaukolaukauksissaan.

Puolustuksesta on varmuudella pois ulosajon takia huilaava Bruno Miguel. Oliver Pettersson voi hyvinkin laskea keskikentältä alas keskuspuolustajan paikalle tuuraamaan Miguelia. Puolustuksessa aloittavat melkoisella varmuudella talvella MP:sta siirtyneet toppari Iiro Äijö ja oikea laitapakki Yassin Daoussi. Keskikentältä kannattaa pitää silmällä kamppailuvoimaista – mutta varsin raskasrakenteista – Karl Madiangaa. Riittääkö Skotlannin toisen sarjatason Dundee FC:sta preseasonilla seuraan saapuneen ranskalaisen jalka vielä toisessa ottelussa viikon sisään?

Entinen EIF-pelaaja Sukunda tuntee seuran ja kaupungin kauden 2020 kestäneen visiittinsä perusteella. Unelias pikkukaupunki ja kodikas perheseura olivat kanadalaisen ensimmäinen Suomen etappi hänen usean maan sarjat kattavalla urallaan.

“Minulla on mukavia muistoja Tammisaaresta! Meillä oli hyvä kausi Ykkösessä. Seurassa on todellinen perheenomainen ilmapiiri. On mukava palata ensimmäisen Suomessa edustamani seuran vieraaksi pelaamaan. Näen taas kaikki tutut vapaaehtoiset, jotka tekevät töitä seuran eteen. Stadion on pieni, mutta samalla se on myös kompakti” Sukunda muistelee.

Marginaalit Ykkösessä ovat todella pienet, kuten maanantaina nähtiin Kotkassa sarjanousijan ja viime kaudella Veikkausliigaa pelanneen joukkueen välisessä ottelussa. Lauantaina Tammisaaressa vastaan asettuu taatusti omasta kotiavauksesta ja TPS-tappiosta ärsyyntynyt “grönvitt”. Tammisaareen hetkeksi palaava Sukunda osaa kertoa sen, mikä seikka tulee lopulta kääntämään ottelun lilojen hyväksi.

“Valmentajat ja kapteenisto ovat luoneet koko talven hyvää yhteishenkeä joukkueeseemme. EIF:llä on varmasti sama, mutta uskon että kova yhteishenkemme ja vahva yhteinen kemiamme kantaa peliämme heitä paremmin. Vaikka hävisimme Kotkassa 1-0, niin uskomme vahvasti yhteiseen juttuumme. Emme luovuta vaan jatkamme taistelua joka pisteestä!” Zach alleviivaa PEPOn lauantain voiton avaimet. PEPOheartista ei siis ole pulaa. 

Lauantain koitos alkaa kello 17:00. Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä Ruutu+-palvelusta. Mikäli olet aloittanut vapun viettämisen jo hyvissä ajoin ja liikkuvan kuvan katseleminen aiheuttaa sinulle matkapahoinvointia, kannattaa sinun seurata ottelun tapahtumia PEPOn Twitter-tilillä päivittyvän tekstiseurannan kautta (saattaa sisältää vähäisiä määriä gif-kuvia).

 

Seuraa liloja sosiaalisessa mediassa:

PEPO Facebookissa

PEPO Instagramissa

PEPO Twitterissä

Yhteistyökumppanit