Ennakko: Lilat viettävät lauantaita harjoitusottelun merkeissä Myllykoskella

PEPOn valmistautuminen toukokuulle lykkääntyneeseen Kakkosen sarjakauteen jatkuu lauantaina 10.4., kun vastaan asettuu Kakkosen Cupista tuttu MYPA.

Lilat kävivät noin kaksi viikkoa sitten Lahdessa vierailulla. Lahden Reipasta vastaan pelatusta harjoitusottelusta oli tuliaisena 2-3 vierasvoitto. PEPO lähti otteluun jo edellisestä JIPPO-ottelusta (tutustu otteluraporttiin täällä) tutulla kolmen keskuspuolustajan muurilla. Ensimmäisellä puoliajalla PEPO joutui kestämään kotijoukkueen ajoittain varsin väkeväksi yltynyttä prässiä. Lilat eivät vain sinnitelleet mukana, vaan ensimmäisen 45 minuutin aikana lahtelaismaalin verkot pöllysivät kahdesti. Ensimmäisessä maalissa lahtelaisten maalivahti Nikita Volkov avasi peliä heikosti jouduttuaan Samu Suoraniemen ahdistamaksi. Lyhyeksi jääneen syötön katkaisi Calvin N’Sombo, ja hän pelasi pallon välittömästi takaisin Suoraniemelle. Vielä yhden syötön jälkeen Zachary Sukunda olikin jo pelattu nokikkain Volkovin kanssa, eikä mikään enää estänyt kanadalaisen viimeistelyä. Toiseen maaliin johtaneen hyökkäyksen käynnisti keskuspuolustaja Roope Huhtala erittäin komealla ristipallollaan oikeaan laitaan. Huhtalan syötön otti haltuunsa Samu Suoraniemi, joka luikerteli lähestulkoon kentän päätyyn saakka. Samun matala keskitys takaviistoon löysi oikealta sisään kaventaneen wingback Kalle Salmen, jonka vasemman jalan laukaus vielä blokattiin. Irtopallo kimposi kuitenkin hyökkäykseen osallistuneelle vasemman laidan wingback Arttu Kotaselle, joka latasi pallon suoraan ilmasta takanurkkaan. 

Toinen puoliaika tarjosi lisää mannaa lilafaneille, kun Nuutti Toiviainen puski kulmapotkusta pallon Volkovin ulottuville. Puskussa oli sen verran voimaa, että Reippaan maalivahdin torjunta jäi vain puolittaiseksi. Aleksi Sainio kiitti ja siirsi irtopallon maalin edestä tyhjään nuottaan. Maali oli Sainion kevään kolmas seitsemässä ottelussa, kun mukaan luetaan molempien Cupien pelit ja kaksi pelattua harjoitusottelua. Reipas kiri kahdella Tim Martisen  maalilla 2-3 lukemiin saakka, mutta lopulta lilapaidet eivät päästäneet isäntiä rinnalleen. Ensimmäinen Martisen maaleista tuli rangaistuspotkusta. Lahden peli tarjosi kaikille PEPOn pelaajille minuutteja ja esimerkiksi Anton Kylkilahti torjui pelin jälkimmäiset 45 minuuttia PEPOn maalilla.

Helmikuisen Kakkosen Cupin neljännesvälierän 2-1 voitosta (raportti Cupin kohtaamisesta täältä) on kulunut aikaa lähes kaksi täyttä kuukautta. Tulevan kesän Kakkosen A-lohkon kiistakumppanit ovat kummatkin tahoillaan hioneet peliään parempaan suuntaan. Myllykoskelaisten kevään harjoitusotteluiden tulokset ovat olleet kirjavia. Veikkausliigan KTP mukiloi helmikuussa kahta sarjatasoa alempana pelaavat vieraansa luvuin 5-1. Kakkosen A-lohkossa niin ikään pelaavan PeKan MYPA on kohdannut kahdesti. Näistä kahdesta pelistä saldona on 5-1 kotivoitto sekä 2-3 vierasvoitto. Lopuista kahdesta harjoituspelistä on legendaarisen MYPA-talon eteiseen on satanut lunta tappioiden muodossa. Lumisade oli vielä maltillista hämeenlinnalaista HJS:a vastaan pelatussa kotiottelussa, joka päättyi 0-1 tappioon. A-lohkon potentiaalinen musta hevonen Atlantis FC järjestikin sitten kunnon pyrytyksen Lehtomäen tekonurmella, kun myllykoskelaisten tappioluvut karkasivat aina 1-5 lukemiin saakka. Pelaajarintamalla on Myllykoskella ollut vähäistä liikehdintää. Merkittävä kiinnitys punaiseen paitaan tulevaksi kaudeksi on jatkosopimukseen nimensä laittanut puolustaja Ahmed Said Ahmed, jolla on Ykkösen pelien lisäksi kokemusta myös Somalian maajoukkueesta. Lilojen on vuorostaan mahdollista juoksuttaa kentälle viime kauden sensaatio Leon Augusto, sillä hän on palannut Lappeenrantaan ja harjoitellut joukkueen kanssa. Mikäli et ole vielä tutustunut keskikentän PEPO-vahvistukseen, niin kurkkaa kreikkalais-portugalilaiset juuret omaavan pelaajan haastattelu täältä.

 

Pre-match piinapenkissä Marko Kaila

Harjoituskauden ajan PEPO on harjoitellut kuvioitaan Janne Muhlin valmennustiimin punomien juonien mukaisesti. Muhlin oikeana kätenä joukkuetta harjoituttaa apuvalmentaja Marko Kaila, joka valikoitui kysymysten kohteeksi ennen lauantaista matkaa Anjalankoskelle. Alla Markon vastaukset kysymyksiin kursivoituna

Terve Marko! Tulit mukaan PEPOn edustusjoukkueen valmennustiimiin päävalmennusvastuun Gabri Xatartilta perineen Janne Muhlin apuvalmentajana elokuussa 2020. Kerrotko vähän, miten asiat tuolloin etenivät?

Kun Jannesta tuli päävalmentaja, niin hän soitti seuraavana päivänä ja kysyi halukkuuttani lähteä mukaan edarin valmennukseen. Päätös piti tehdä pikaisesti, mutta päivän verran harkittuani päätin lähteä mukaan. Jannen puhelu tuli maanantaina ja torstaina olinkin sitten jo mukana treeneissä.

Valmennustiimi koostuu teidän kahden lisäksi maalivahtivalmentaja Ville Muhlista, valmentaja Mika Sipistä, fysioterapeutti Arto Kaijansinkosta sekä videovalmennuksesta ja analytiikasta vastaavasta Antti Sinkkosesta. Onko tiimissä jotain tiettyjä vastuualueita ja vastaatko sinä esimerkiksi erikoistilanteista?

Asioita mietitään yhdessä tiimin kesken. Joku saattaa olla jossain harjoitteessa enemmän vastuussa tai pitää palaverissa enemmän ääntä, mutta päätämme työnjaon ja toimenpiteet valmennustiimin kesken. Tietenkin Jannella on päävalmentajana viimeinen sana kaikista päätöksistä.

Viime kausi mentiin Muhlin vetovastuun aikana pääasiassa muodolla 4-2-3-1. Nyt harjoituskaudella joukkue on ryhmittynyt muodostelmaan, jossa kentällä on kolme keskuspuolustajaa. Vähän pelin vaiheesta riippuen tuon muodon voi kirjata numeroina esimerkiksi 5-4-1 tai 3-4-3. Tullaanko kolmen topparin puolustuslinjaa näkemään kesällä Kakkosen koitoksissa?

Haluamme enemmänkin sitä, että on useampia vaihtoehtoja kuin yksi ainoa ryhmitys. Vaihtoehtoisen ryhmityksen harjoitteleminen antaa vapautta soveltaa peleissä. Katsotaan sitten tilanteen mukaan millä mennään. Liikaa ei kuitenkaan pidä numeroita tai ryhmityksiä katsella. Pelaamisen perusperiaatteet ovat samat, on ryhmitys sitten mikä tahansa.

PEPOn edustusmiehistö vietti leiripäivän pitkäperjantaina 2.4. Pitikö päivä sisällään pelkkää virpomavitsojen hienosäätöä ja munien maalailua?

Aamusta pidimme joukkueen kesken palaverin ja sen jälkeen Sammonlahden tekonurmella pelattiin joukkueen keskinäinen 11 vastaan 11 ottelu. Valmentajat jakoivat pelaajat joukkueisiin ja kumpikin joukkue sai itse tehdä päätöksen omasta ottelusuunnitelmasta.

Monta tuokkosta mämmiä apuvalmentajan kotitaloudessa tyhjeni tänä pääsiäisenä?

Itsellä ei yhtään, mutta perheellä saattoi muutama mennä.

Siirrytäänpä pääsiäisen suklaisista munista jalkapallokauden kuumaan perunaan. Pandemia jatkuu ja näin ollen Kakkosen kauden alku lykkääntyi ehkä jopa odotetusti toukokuulle saakka. Mitä hyötyä ja mitä haittaa näet kauden aloituksen myöhästymisestä olevan?

Hyödyksi on laskettava se, että loukkaantuneet pelaajat saavat hoivata itsensä kuntoon. Ja kauden myöhäistäminen mahdollistaa sen, että saadaan yleisöä useampaan peliin. Haittaa ottelusiirroista on sen suhteen, että kausi venyy syksyyn. Lykkääntyminen luo myös otteluruuhkaa johonkin kohtaa kalenteria ja jo ennestään pitkä preseason venyy entistä pitemmäksi. 

Lauantain vastustaja MYPA on voitettu jo kertaalleen Kakkosen Cupissa. Sama vastustaja tullaan kohtaamaan vielä kahteen otteeseen kesän mittaan Kakkosen A-lohkon peleissä. Mitä jäi ensimmäisestä kohtaamisesta käteen ja mitä lähdetään parantamaan lauantain peliin?

Helmikuun ottelu oli kauden toinen ottelumme ja MYPAlle se oli kauden ensimmäinen peli. Preseason oli vasta alussa ja helmikuusta on jo pitkä aika. Hirveästi siis tätä peliä ei kannata muistella. Molemmat ovat varmasti saaneet kehitettyä omaa pelaamistaan tuosta ottelusta ja lauantaina tulee olemaan aivan uusi peli.

Tattis vastauksistasi ja tsempit peliin, Marko!

Kiitos!

 

***** 

Ottelu alkaa kello 13:00 ja tarkka ottelupaikka on viihtyisääkin viihtyisämpi Saviniemen jalkapallostadion. Yleisöä ei lehtereille päästetä. Tällä hetkellä ottelustriimistäkään ei ole tätä kirjoittaessa tietoa. Striimiä janoavien kannattaa ottaa PEPO seurantaan Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä, sillä niiden kautta pysyt perillä tämän ottelun striimaamisen lisäksi muista ajankohtaisista lilajengin asioista!