KPV prässäsi pisteet PEPOlta

 

Lilojen Ykkösen kampanjan 17. ottelu pelattiin lauantaina 30. heinäkuuta Kokkolan Keskuskentän tekonurmella Kokkolan Pallo-Veikkoja vastaan. Jo aiemmin tässä kuussa lilat olivat tehneet matkan Pohjanmaalle FF Jaron vieraaksi. Tuo matka toi liloille korkeintaan kokemusta linja-autossa matkaamisesta, sillä heinäkuun neljännen päivän peli päättyi Jaron puhtaaseen 3-0 kotivoittoon. Pietarsaaren naapurikaupungista ei lähtenyt Lappeenrantaa kohti mitään sen ihmeempää.

Juho Heikkisen flunssa ja Arttu Kotasen neljännestä varoituksesta saama yhden ottelun pelikielto pakottivat PEPOn päävalmentaja Janne Muhlin hienosäätämään lauantaista kokoonpanoaan MP:n viikolla kotikentällä kaataneesta yksitoistikosta. Viime ottelussa kauden ensimmäisen maalinsa tehnyt Jesse Huhtala sai käskyn hyökkäyksen kärkeen Irfan Sadikin pariksi. Samalla viime pelissä Sadikin parina aloittanut Daniel Heikkinen putosi muodossa keskikentän oikeaan laitaan. Puolustuksen Kotasen poissaolo ratkesi kätevästi, kun Samu Suoraniemi vaihtoi laitaa oikealta vasemmalle Kotasen paikalle. Oikean puolustajan paikan otti takaisin oman pelikieltonsa kärsinyt Jeannot Esua.

Kamerunilainen Esua järjestää Jesse Huhtalalle huippupaikan heti ottelun viidennellä minuutilla. Kokkolalaiset tulevat kentälle isännän ottein, prässäten hanakasti liloja aina puolustuslinjaa myöten. “Kimpisen Cafu” ei näitä lähentelyjä hätkähdä, vaan hän uittaa ensin pallon Santeri Mäkisen haarojen välistä. Mäkisen huijaamista seuraa Esua pitkä kuljetus pitkin oikeaa laitaa, jonka päätteeksi hän pelaa seinän Irfan Sadikin kanssa. “Ifun” palautuksen jälkeen Esua tökkää pallon laidaltaan 30 metristä linjan taakse kirmaavalle Jessa Huhtalalle. Enää kokkolalaisten veräjänvartija Sergey Lazarev on Jessen ja maalin välissä. Huhtala sijoittaa pallon vasurillaan, mutta Lazarevin onnistuu torjua laukaus omalla vasemmalla jalallaan. Paluupallo pomppii villinä ja vapaana takatolpalle, mutta Jessen maalin eteen tähtäämä jatko ei enää tavoita pelikavereita.

Kotijoukkue ei sen sijaan ensimmäisestä kunnollisesta maalipaikastaan erehdy. Sebastian Mannströmin maata pitkin antama syöttö puhkoo PEPOn puolustuslinjan oikealta. Linjan taakse PEPOn boksiin kipittänyt Joonas Paananen napauttaa pallon takaviistoon Harri Heiermannille, joka vuorostaan tiiaa pallon takaviistoon Julius Järviselle. Järvinen vetää sydämensä kyllyydestä vedon, jonka eteen Rony Argueta syöksyy. Argueta blokkaa laukauksen, mutta veto on amerikkalaispelaajan epäonneksi osunut hänen kyynärpäähänsä. Ottelun erotuomarin Petri Viljasen harjaantunut silmä huomaa käsivirheen ja pallo viedään pilkulle. Argueta saa katsella keltaista korttia vielä ennen kuin Charalampos Chantzopoulos astelee yhteentoista metriin ampumaan kauden ensimmäistä PEPOa vastaan vihellettyä rangaistuspotkua. Rangaistuspotkujen torjujana kunnostautuneen Craig Hillin torjuntayritys on jälleen mainio, mutta Chantzopoulosin laukaus on hiukan liian tarkka torjuttavaksi. Pallo lepää lilojen maalin vasemmassa nurkassa ja kotijoukkue on ottanut aikaisen 1-0 johdon ottelussa.

Myös lilojen edellisen pelin vastustaja MP meni johtoon Kimpisellä ottelun alkuminuuteilla. Tuon jälkeen vierasjoukkue passivoitui omalle alueelleen suojelemaan johtoaan. Kokkolalaiset Pallo-Veikot eivät samaa virhettä tee, sillä lilojen painostus ylhäältä jatkuu ottelun alun kaltaisena. Hyökkäyksiä tuodaan ylöspäin etenkin vasemman laidan Santeri Mäkisen ja oikean laidan Joonas Paajasen kautta.

Paanasella onkin hyvä mahdollisuus viedä kokkolalaiset 2-0 johtoon ottelun 29. minuutilla. Santeri Mäkinen saa siirrettyä pallon Paanaselle kesken vauhdikkaan kuljetuksen. PEPOn maalin nähden oikealla olevan Paanasen ratkaisu on heikko, sillä hän tällää laukauksen suoraan päin Hilliä. Kotijoukkue saa paluupallosta vielä puolittaisen keskityksen maalilla, mutta Hill liimaa tällä kertaa pallon syliinsä.

Peliä on pelattu reilut 31 minuuttia, kun lilojen ikiliikkuja Zacharyn Sukunda riistää pallon puolessa kentässä KPV:n oikealta puolustajalta Jusa Ihalaiselta. Zachin eteen aukeaa lupaavasti vapaata tilaa, jonne kanadalainen myös hetkeäkään empimättä suunnistaa. Myös Sadik ja Jesse Huhtala ehtivät Sukundan avuksi hyökkäykseen, mutta Zach suuntaa askeleensa rangaistusalueen rajalle. Pitkän kuljetuksen päätteeksi lähtevä laukaus on valitettavasti täysi suutari, ja Lazarevin poimii pallon helposti hyppysiinsä.

37. minuutin kohdalla Lazarev joutuu jo oikeasti venymään. KPV on juuri purkanut kaaripallon alueeltaan kohti keskialuetta. Argueta nikkaa pallon takaisin kohti KPV:n maalia. Daniel Heikkinen ehtii palloon ensimmäisenä, ja hän jatkaa sen ensimmäisellä kosketuksellaan viereensä Sadikille. “Ifu” kontrolloi pallon ensin akrobaattisesti rinnallaan ja laukoo sen jälkeen pelivälineen kohti maalin alanurkkaa vasurillaan. Lazarev pelastaa kokkolalaiset syöksymällä ja tökkäämällä pallon kulmaksi.

Ensimmäisen puoliajan draaman kaari ei enää kummempia tapahtumia tarjoa. Toiselle puoliajalle palaavissa joukkueissa on tapahtunut yksi ainoa muutos, sillä Janne Muhli on vaihtanut varoituksen saaneen Rony Arguetan pois kentältä. Calvin N’Sombo on parantunut kuumeesta ja hän ottaa kentältä poistuvan jenkin paikan. Samalla Samu Suoraniemi luovuttaa kapteenin nauhan N’Sombolle. 

Kokkolalaisten prässi jatkuu vielä toisellakin puoliajalla. Vihreävalkoisten kintereissä on kiitettävästi voimaa juosta kohti pallollisia liloja. Tämä ei kuitenkaan estä liloja saamasta hyökkäyksiä. Heti toisen puoliajan toisella minuutilla Esua keskittää oikealta kohti Sadikia. “Ifu” on vapaana maalin etutolpalla, mutta epäonnisesti hän ei saa palloon hyvää kosketusta. Laukaus Lazarevin syliin suuntautuvasta pallosta Sadikille luultavasti kuitenkin kirjattaneen.

Sadikin kulmapotkusta 57. minuutilla puskema kevyt nikkaus on seuraava yritys, jonka Lazarev joutuu torjumaan. KPV ei myöskään hyvillä paikoilla juhli, mutta ottelu on kotijoukkueella silti hallinnassa. 

Ottelun 61. peliminuutin vastahyökkäys näyttää kokkolalaisittain lupaava, mutta Paananen onnistuu laukomaan vain päin Esuaa. Muutamaa minuuttia myöhemmin Sebastian Mannström yrittää taivuttaa 25 metristä lähtevän kaukolaukauksensa Hillin maalin. Vain muutama sentit erottavat pallon ylärimasta, ja Hill saa jatkaa ottelua maalipotkulla.

Mannströmin syötössä on vetoa parempi tarkkuus 65. minuutilla. Kotijoukkueen kokenut kapteeni saa pallon likipitäen oman alueensa keskellä, ja hän suuntaa lyhyen kuljetuksen kohti vasenta laitaa. Samalla Santeri Mäkinen lähtee omaan juoksuunsa kohti PEPOn korkealle nousseen puolustuslinjan selustaa. Kuten sanottua, Mannströmin syöttö Mäkiselle on tarkka ja KPV:n oma kasvatti on hetkessä nokikkain Hillin kanssa. Etutolpan juureen tähdätty laukaus löytää tiensä maaliin ja kotijoukkue on siirtynyt ottelussa 2-0 johtoon. Maalin jälkeen KPV:n päävalmentaja Christian Sund säätääkin prässin intensiteettiä maltillisempaan suuntaan. Kokkolaiset vaikuttavat tyytäväisiltä kahden maalin vierasjohtoon. 

Lilojen yritykset kavennus- ja tasoitusmaaliin karahtavat kerta toisensa jälkeen kiville. N’Sombon 80. minuutin kaukolaukaus menee karkeasti yli Lazarevin maalista. “Callen” tavoin kentälle toisen puoliajan kuluessa tullut Juho Enbuska pääsee myös vetämään kulman jälkitilanteesta. Hänen vetonsa on laadukkaampi. Matala laukaus ohittaa pelaajamassan, mutta samoilla vauhdilla se painuu myös KPV:n maalin oikean tolpan ohitse.

Lisäaikaa on pelattu jo yli kolme minuuttia, kun kavennus vihdoin ja viimein onnistuu. Zachary Sukunda keskittää vasemmalta laidalta boksiin. Palloon liikkuu ahnaasti jo kerran tällä kaudella yliajalla puskumaalissa onnistunut Roope Huhtala. Pusku ei paljon paremmin voisi onnistua: Lazarev saa vain puolittaisen kosketuksen kentän pintaa kohti suuntautuvaan pukkaukseen. Venäläismaalivahdin hanskojen pito ei enää riitä nollapeliin ja Jessen veli kaventaa ottelun lukemat 2-1:een kauden kolmannella maalilla. Samalla jatkuu myös Huhtalan veljesten yhteinen maaliputki, sillä Roope onnistui viime viikon lauantaina TPS:a vastaan ja Jesse viikolla MP:a vastaan. Valitettavasti maaliputken lisäksi ottelu KPV:a vastaan ei enää jatku, vaan Petri Viljasen mielestä enempää maaleja ei ottelussa enää tarvita.

Pohjanmaan vierasottelu päättää PEPOn heinäkuun otteluruuhkan. Loppusaldoksi seitsemän pelin paketista jäi yksi voitto, kolme tasapeliä ja kolme tappiota. Sarjataulukossa lilojen sija on edelleen 10. ja pistemäärä 15. Sarjan yhdeksäntenä olevalla MP:lla on 16 pistettä. Mikkeliläisillä on nyt myös kaksi pelattua ottelua liloja vähemmän. Ylemmän jatkosarjan viimeistä sijaa pitää nyt hallussaan Gnistan (16 ottelua, 24 pistettä).

Elokuun ottelulasti on lilojen osalta inhimillisempi, sillä kahden kotiottelun ja kahden vierasottelun välissä ehtii nauttimaan niin Kesämäen Leipomon tuotteista kuin koulujen alkamisesta. Ensimmäinen elokuun peli pelataan Kimpisellä jo tulevan viikon torstaina. Kuun neljännen päivän kunniaksi Lappeenrantaan saapuu juuri sarjakutonen Gnistan. Ennakoidaan tätä peliä tarkemmin vasta alkavan viikon keskiviikkona.

 

PEPO avauskokoonpano (4-4-2)

Hill

Esua

Pasi

Huhtala R.

Suoraniemi ©

Heikkinen D.

Argueta

Addai

Sukunda

Huhtala J.

Sadik

 

Ottelun maalit:

1-0 Chantzopoulos 9’

2-0 Mäkinen 66’

2-1 Huhtala R. 90+3’

 

PEPO vaihdot:

46’ N’Sombo <> Argueta

61‘ Visto <> Huhtala J.

      Veikkanen <> Heikkinen D.

74’ Enbuska Juho <> Addai

82’ Sinkkonen <> Suoraniemi

 

PEPO varoitukset:

9‘ Argueta

69’ Visto

 

Ottelu Palloliiton tulospalvelussa

Ottelun huippuhetket Ruutu+-palvelussa

Yhteistyökumppanit