Otteluennakko: Ei vuotta ilman taistelua Karjalan herruudesta!

Suomen Cupin päättyminen 0-3 tappioon PK-35:a vastaan viime lauantaina ei tarkoita sitä, että PEPO-pukukopissa istuskeltaisiin käsien päällä aina Kakkosen sarjakauden ensimmäiseen otteluun saakka. Sunnuntaina 21.3. lilat matkaavat Joensuuhun kohdatakseen Ykköseen täksi kaudeksi nousseen JIPPOn. Rantakylän jalkapallohallissa pelattava ottelu on nimellisesti harjoituspeli, mutta panoksena on näiden kahden joukkueen kohdatessa kummankin leirin havittelema Karjalan herruus.

Kakkosen C-lohkon viime kaudella voittanut JIPPO pelaa valmentajansa Jussi Leppälahden johdolla tiiviiksi tilkittyä joukkuepeliä. Viime kausi toi joensuulaisille menestystä sarjatason vaihdoksen lisäksi myös Kakkosen Cupissa. Mehtimäen tekonurmella pelatussa lokakuisessa finaalissa kaatui B-lohkon KaaPo luvuin 1-0. Itse Kakkosen sarjakausi 2020 alkoi JIPPOlta mukavasti ja nousu näytti varmistuvan jo hyvissä ajoin. Loppukesän kaksi tasapeliä ja niitä seurannut kauden ainoa (Kakkosen) tappio JJK:ta vastaan heiluttivat lopulta vain hetkellisesti nousuvenettä: Jyväskylästä hävinnyt joukkue voitti seuraavat seitsemän otteluaan ja varmisti näin toiseksi viimeisellä kierroksella nousun Ykköseen kaudeksi 2021. Hyvin organisoitu ja kentän tarkasti täyttävä joukkue päästi sarjassa vain 10 maalia. Näistä maaleista viisi päästettiin kolmessa elokuun ottelussa ja kaksi niitä seuranneessa syyskuun alun JJK-tappiossa! Hyökkäyksen linjaa johti KuPSista kauden alussa Joensuuhun palannut Joona Hiltunen, joka teki 10 maalia joukkueen 31 maalin kokonaissaldosta. Hiltusen käsialaa oli myös Kakkosen Cupin ratkaissut voittomaali.

JIPPO on ollut maltillinen vahvistaessaan joukkuetta alkavaan kauteen. Neljän Lappeenrannassa pelatun kauden jälkeen liloista Pohjois-Karjalaan palasi Jens Harju, joka edusti JIPPOa seuran edellisellä Ykkösen kaudella vuonna 2014. Jens löytänee paikkansa JIPPOsta oikeana topparina, mikäli valmentaja Leppälahti ryhmittää joukkueensa puolustuslinjan kolmen topparin muotoon. Myös PEPOsta tuttu laitapakin/wingbackin rooli tullee tutuksi tulevalla kaudella. Tuorein lisä joukkueeseen on Ykköstä FF Jarossa ja Kakkosta JBK:ssa pelannut kärkimies Wilterlynd Inalien, jolta odotetaan Joensuussa maaleja toisensa perään. Muita hankintoja ovat puolustuspäähän hankittu, viime kauden vastustajajoukkue JS Herculeksesta saapuva, toppari Samuel Hölttä. KuPS:sta lainattu maalivahti Aleksi Honka-Hallila on pelannut kaksi kolmesta Suomen Cupin pelistä ja täten heittänyt taisteluhansikkaan peliajasta ex-PEPOlaisen Jirko Sorsan kulmaukseen. Kuopion läheisyys saattaa tarkoittaa sitä, että kauden mittaan KuPSista saapuu mahdollisesti enemmänkin pelaajia hakemaan pelituntumaa punaisten riveistä.

Tärkeimpiä jatkajia joukkueessa ovat kaksoisagenttina (puolustuksen kulmakivi sekä seuran toiminnanjohtaja) toimiva Timo Tahvanainen, viime kauden maalipyssy Joona Hiltunen ja hänen keskikentällä operoiva veljensä Jere, vasemman laidan väsymätön juoksukone Nuutti Tykkyläinen sekä erittäin monikäyttöinen Tommi Tainio. PEPOssakin pelannut Antti Åke vaihtoi täksi kaudeksi Pohjois-Karjalan asennefutiksen JJK:n kettupaitaan.

Joukkueet ovat viimeksi mitelleet Karjalan herruudesta viime vuoden Kakkosen Cupin lohkovaiheessa. Tuolloin Rantakylän hallissa nähtiin ottelu, jota isännät hallitsivat läpi ottelun. Lopputulokseksi kirjattiin kotijoukkueen 3-0 voitto. Joona Hiltusen vire enteili jo tuolloin helmikuussa hyvää, sillä hän teki maaleista kaksi. JIPPO oli siirtynyt kaudeksi 2020 Kakkosen C-lohkoon, mutta vielä vuonna 2019 joukkueet pelasivat samassa A-lohkossa. Tuolloin herruuden vei kummassakin sarjaottelussa nimiinsä JIPPO. Kesäkuussa vielä Joensuun Keskuskentällä kotiottelunsa pelannut JIPPO laittoi lilat paluupostissa Lappeenrantaan 2-1 tappio niskassaan. PEPOn tasoituksen teki tuolloin kulmapotkusta osunut Jens Harju. Elokuussa Kimpisen kotipelissä kalavelat jäivät maksamatta, sillä joensuulaiset kuittasivat Paul Obin johtomaalin kolmella osumalla. Sarjataulukossa JIPPO alleviivasi dominanssiaan sijoittumalla runkosarjan lopuksi (ennen tuolloin Kakkosen sarjaohjelmaan kuulunutta, neljää runkosarjassa parhaiten sijoittunutta joukkuetta käsittänyttä jatkosarjaa) toiseksi, kun taas Lappeenrannassa jouduttiin tyytymään sarjan seitsemänteen sijaan.

Sunnuntaiseen peliin lähdetään joensuulaisten kulmauksessa hieman sekavasta tilanteesta. Suomen Cup loppui JIPPOn osalta kolmeen alkulohkon otteluun. Ensimmäisen Klubi 04:ä vastaan pelatun Cupin ottelun punaiset onnistuivat voittamaan ottelun ainoasta maalipaikasta tehdyllä maalilla 1-0. Maalin viimeisteli Nuutti Tykkyläinen. Seuraavassa ottelussa niukka voitto kääntyi jo selväksi tappioksi, sillä Talin hallissa pelatussa ottelussa Gnistan kipinöi 3-0 voiton vieraistaan. Viimeiseen Cupin otteluun JIPPO matkusti Mikkeliin MP:tä vastaan. Jatkohaaveet olivat jo joensuulaisten osalta haihtuneet ilmaan, mutta se ei yksistään selitä kentällä tapahtuneita asioita. Kauden ensimmäisessä Cupia edeltäneessä harjoitusottelussaan joensuulaiset olivat vielä voittaneet mikkeliläiset maalein 2-0, mutta nyt pöytä kääntyi MP:n eduksi luvuin 5-0. Kolme maaleista tehtiin rangaistuspilkulta ja joensuulaisista punaista korttia joutuivat ottelussa katselemaan Jere Juurinen ja Jens Harju. Ylipäätään JIPPO oli pelillisesti pahoissa ongelmissa jo ennen ensimmäistä ulosajoa.

Pystyykö JIPPO sunnuntaina oikaisemaan kurssiaan vai jyrkkeneekö alamäki entisestään liloja vastaan? Joensuulaisten päävalmentaja Leppälahti on Cupin peleissä osoittanut kentän laidalla mieltään etenkin tuomaritoimintaa kohtaan. Sekä Klubi 04:ä että MP:a vastaan valmentaja kuittasi suunsoitostaan keltaisen kortin. MP-ottelun varsin värikkäiden kenttätapahtumien jälkeen valmentaja purki turhautumistaan Twitter-viestissä, joka sisälsi rangaistuspotkutuomioiden kyseenalaistamisen lisäksi tarkkaan valikoituja tilastoja siitä, miten JIPPO on pelannut ja miten joukkuetta on “sorsittu” rangaistuspotkuja jaettaessa. Tätä viestiä seuraavana päivänä Leppälahti haki virtuaalisen takkinsa Twitteristä poistamalla tilinsä ja ilmoittamalla sitä ennen viimeisessä viestissään keskittyvänsä sosiaalisen median sijaan mm. työntekoon joukkueen suorituksen parantamiseksi. Sunnuntaina nähdäänkin se, onko valmentaja todella rauhoittunut vai kaikuvatko Rantakylän jalkapallohallissa Leppälahden vihaiset karjahdukset entiseen tapaan?

 

Pre-match piinapenkissä Petrus Eskelinen

Sunnuntaina liloja kuljettavan bussin penkille istuu 17-vuotias Petrus Eskelinen. Nuori keskikenttäpelaaja teki debyyttinsä Kakkosen Cupin avanneessa PeKa-pelissä. Ensiesiintymisen jälkeen päävalmentaja Janne Muhlilta on irronnut ennakkoluulottomalle pelimiehelle minuutteja tasaisen varmasti. Kyselimme Petruksen tunnelmia alkukaudesta ja tulevista peleistä (alla Petruksen vastaukset kursivoituna). 

Moi Petrus! Teit joulukuussa 2020 sopimuksen kasvattajaseurasi PEPOn kanssa. Miten viime kautesi meni IPS/PEPO yhdistelmäjoukkueen riveissä ja millaista on ollut tulla mukaan edustusjoukkueeseen? 

– Pelasin pääasiassa keskikentän pohjalla. Kausi meni ihan hyvin, vaikka joukkueen kanssa ei päästy aivan odotuksiin. Loppukaudesta pääsin treenaamaan enemmän edustuksen kanssa, alkukaudesta olin harjoituksissa mukana silloin tällöin. Päävalmentaja Janne Muhli on jo C-junioreista tuttu valmentaja. On hyvä juttu, että valmentaja tuntee minut jo ennestään ja minä tiedän sen, mitä valmentaja minulta pelaajana haluaa. Oli helppo tulla edustuksen mukaan.

Mikä on omin pelipaikkasi keskikentällä? Joukkueessa on tällä hetkellä peliä pedantisti rytmittävä ja pallon tarvittaessa vaikka neulansilmän läpi syöttävä Calvin N’Sombo, puolustuslinjaa suojaava ja myöhäisiä juoksuja boksiin tekevä Juuso Enbuska. Kakkosen alkuun mennessä mukaan on liittynyt uusvanha vahvistus Leon Augusto, joka on maalivaarallinen sekä erityisen vahva transitioissa. Janne Muhli kuvaili sopimustasi julkaistaessa vahvuutesi olevan ”erilaiset pallonkäsittelytaidot niin isoissa kuin ahtaissa tiloissa”. Mitkä kortit sinulla on iskeä tähän pöytään?

– Pelillisesti olen monipuolinen, pyrin pelaamaan molempiin suuntiin ja olemaan moottori keskikentällä. Vahvuuksista on kai oltava Jannen kanssa samaa mieltä (naurua). Pallollisena olen kyllä vahva. Ei kentälle kannata mennä pelkäämään, vaan tehdä itsensä pelattavaksi. Aina pitää  luottaa omaan tekemiseen. Varsinaisella pelipaikalla ei ole väliä. Se riippuu varmasti paljon myös siitä, ketä kanssani pelaa samaan aikaan.

Liloilla on viime aikoina ollut vajetta kärkimiehen paikalta. Luonnistuuko tämä pelipaikka?

– Olen pelannut muutamia pelejä junnuissa kärjessä. Kymppipaikka on mieluisampi. Joukkueessa on muitakin vaihtoehtoja loukkaantuneiden tilalle.

Mitkä on olleet merkittävimmät erot juniorien ja aikuisten pelien välillä?

– Tempo on aikuisissa tasaisempaa ja se pysyy yllä koko pelin. Pelin tempon lisäksi nopeus erottaa aikuisten pelit junioreista. Myös fyysisyys on erilaista ja kaksinkamppailutilanteissa on eroa. Peleissä väsyy myös erilailla verrattuna junnupeleihin.

PEPOn edustusjoukkue ja seuran juniorijoukkueet ovat hioneet taitojaan Visma Areenan (kts. tarkemmin tämä uutinen PEPOn ja Visma Solutions Oy:n kolmen vuoden jatkosopimuksesta) suojissa läpi talven. Missä näet sinulla olevan eniten kehitettävää, että saat vakiinnutettua pelillisen tasosi Kakkoseen?

– Kehitettävää on paljon ja monia juttuja voi hioa, mutta isoin juttu on se, että pystyy pelaamaan ehjiä 90 minuuttisia. Peliesityksen ailahteleminen matsien aikana pitää saada pois

Mikä oli omasta mielestäsi paras peliesityksesi tämän vuoden Cupin peleissä?

– Sen täytyi olla PIF:a vastaan pelattu peli. Tulin puoliajalla sisään (Calvin N’Sombon tilalle toim. huom.) ja pääsin tekemään vielä rankkarikisassa maalin. Pidin pallon omilla ja puolustin aggressiivisesti. Pallolliset suoritukset ja oman roolin pelaaminen onnistui minulta hyvin. Peli oli aika dramaattinen ja onnistuin mielestäni auttamaan jengiä saavuttamaan jatkopaikan. 

Lähtö Suomen Cupista tuli 0-3 tappiolla Amiksella PK-35:a vastaan. Tämä luonnollisesti harmittaa. Nyt treeniviikon jälkeen vastassa harjoitusottelussa joensuulainen JIPPO. Millainen vastustaja on kyseessä ja miten matsissa käy? 

– Vastustaja on Ykkösen joukkue, joten varmasti kova haaste. Cup oli meidän osalta toistaiseksi tässä ja keskitytään nyt alkavaan kauteen. Joensuussa on sunnuntaina luvassa hyvä valmistava peli Kakkosen kautta varten. Varmasti viihdyttävä peli tulossa!

Kiitos paljon haastattelusta ja tsemppiä sunnuntain peliin!

– Kiitos!

 

***** 

Sunnuntaina kello 14:00 alkava taisto Karjalan herruudesta on nähtävissä selostettuna maakuntalehti Karjalaisen kautta. Lehden digi-tilauksen pääset tekemään täältä. Edullisimmillaan tilaus maksaa vain 1 euro / kk, joten mitään tekosyitä matsin katsomatta jättämiselle ei ole!