PEPO haastaa TPS:n lauantaina Turussa

Kahden viikon tauko Ykkösen peleissä päättyy lauantaina 21. toukokuuta, kun PEPO matkaa Turun Palloseuran vieraaksi Turkuun.

Lilat lähtevät matkaan täynnä itseluottamusta, sillä kauan kaivattu ensimmäinen Ykkösen voitto tuli viimeksi pelatussa vieraspelissä PK-35:a vastaan. Likimain ehjä 90 minuutin esitys ja Irfan Sadikin kaksi maalia takasivat lopulta sen, että kolme pistettä matkasivat Pihlajanmäestä Lappeenrantaan (lue ottelun koko raportti täältä). Ykkönen oli alkanut kolmella opettavaisella tappiolla, joten voitto neljännestä ottelusta oli enemmän kuin haluttua tavaraa lilojen keskuudessa.

“Tietysti fiilikset olivat jollain tapaa helpottuneet heti ottelun jälkeen” Sadik kertaa ottelun jälkeisiä tuntemuksia. “Olemme osoittaneet peleissä, että pystymme haastamaan kenet vain. Pisteiden saaminen on ollut pienistä jutuista kiinni. Avausvoiton saaminen helpottaa kaikkien fiiliksiä ja siitä saadaan extrabuustia tuleviin peleihin. Jokaisella meidän jengistä on varmasti ollut ikävä voittamisen tunnetta. Haluamme pitää siitä tunteesta kiinni.”

PEPOn oli määrä jatkaa orastavaa voittoputkea alunperin viime perjantaina 13. toukokuuta, kun “Ifun” vuonna 2020 edustaman MP:n oli tarkoitus saapua vierasotteluun Lappeenrantaan. Molemmat seurat päätyivät yhteisymmärrykseen ottelun siirrosta myöhempään ajankohtaan, sillä lilojen kotikentän Kimpisen nurmi ei ollut vielä viikko sitten pelikunnossa. Sadikin mukaan hän itse ja varmasti koko muukin joukkue olisivat tahtoneet pelata ottelun, sillä alla oli makea voitto PK-35:sta.

“Ymmärrän kyllä, miksi päätös ottelun siirtämisestä tehtiin. Kimpinen ei ole pelikunnossa ja Amiksella ei taas saa järjestettyä parasta mahdollista ottelutapahtumaa. Peli MP:a vastaan ansaitsee parhaat mahdolliset olosuhteet” Sadik toteaa.

MP-pelin siirron jälkeen seuraava kanto lilojen kaskessa on TPS. Turkulaisseura huokuu perinteitä, sillä kuluva vuosi on seuran sadas toimintavuosi. Viime kaudella turkulaiset pelasivat todella ailahtelevan kauden. Loppusijoitus Ykkösen ylemmässä loppusarjassa oli lopulta kolmas, eikä seura päässyt täten juhlimaan sadansia syntymäpäiviään korkeimmalla sarjatasolla. Tämä jatko Ykkösessä tarkoittaakin sitä, että TPS:n juhlavuoden tavoitteena on vain ja ainoastaan nousta kauden päätteeksi sarjaporrasta ylemmäs.

Jonatan Johansson jatkaa tällä kaudella TPS:n päävalmentajana. Valmennusvastuuseen kesken Veikkausliigasta putoamiseen päättyneen kauden 2020 tullut “Tintti” on saanut täksi kaudeksi valmennustiimiinsä PEPOlle tutun apulaisen, kun Gabri Garcia Xatart palkattiin edustusjoukkueen apuvalmentajaksi. Gabri luotsasi PEPOa osan kaudesta 2020. Tämän jälkeen hänet nähtiin vuoden 2021 aikana Veikkausliigaa tuolloin pelanneen KTP:n valmennusvastuussa. Onko Johanssonin apurin paikka vihdoin se pitempiaikaisempi rooli paljon Suomea kiertäneelle espanjalaiselle?

Usea pelaaja jätti TPS:n joukkueen tämän kauden alla. Veikkausliigan vetovoima osoittautui liian kovaksi mm. FC Hakaan muuttaneen Atte Sihvosen, VPS:an siirtyneen Juhani Pikkaraisen ja Maarianhaminan IFK:n valinneen Joakim Latosen osalta. Turkuun jäi silti vahva joukkueen runko, jonka kanssa Johansson tavoittelee nousua Veikkausliigaan. Puolustuksen keskustaan turkulaisilla on valita Rasmus Holman ja Samba Bengan tapaisia järkäleitä. Juri Kinnunen jatkaa ties monetta kautta laitansa puolustamista. Monikäyttöinen Kalle Taimi esiintyi vielä muutama vuosi sitten jopa maajoukkueessa. Viime kaudeksi pitkältä ulkomaankomennukselta koko joukkueen talismaaniksi palasi Kasper Hämäläinen. 63 A-maaottelua urallaan pelannut Hämäläinen ei enää loukkaantumisten jäljiltä ole ehkä yhtä sähäkkä liikkeissään kuin ennen, mutta peliteot kentällä huokuvat älyä ja tyyliä. Hämäläinen seuraa PEPO-ottelun loukkaantumisen vuoksi katsomon puolelta. Albijon Muzaci yrittää saada tehoja itsestään irti tälläkin kaudella. Ehdoton tulevaisuuden pelaajalupaus on Jasper Jalonen. Jo viime kaudella debytoinut toisen polven TPS-pelaaja on vasta 16-vuotias, mutta häneltä on jo nyt lupa odottaa ulkomaiden ammattikentille suuntautuvaa uraa. Tämän kauden otteluista Jalosella on tilillään jo maali ja useampi maaliin johtanut syöttö.

Uusia hankintoja tehtiin Veikkausliigaa silmällä pitäen. Paikallisvastustaja FC Interistä tolppien väliin saapui Aati Marttinen. Hän on ehkä jopa hieman yllättäen kantanut alkukaudesta torjuntavastuuta aina viime peliin saakka. SJK Akatemiaa vastaan maalilla oli taas monivuotinen luottovahti Jere Koponen. Puolustuslinjan laidoille TPS kiinnitti viime kaudella SJK:sta lainalla olleen Joonas Sundmanin vasemmalle ja MuSasta saapuneen Joonas Lakkamäen oikealle. Keskikentän Daniel Rantanen päätti jälleen vaihtaa Ykkösen seuran toiseen. Kovapotkuinen pelintekijä saapui Turkuun PK-35:sta. Kokemusta keskikentälle tuotiin Veikkausliigasta asti, kun Suomessa sekä HJK:ssa että Interissä pelannut Anthony Annan tuli heiluttamaan luutaa mustavalkoisten puolustuslinjan eteen. Ghanalainen kuumakalle on taas mukana lauantaina, sillä hän on kärsinyt KTP:ta vastaan saamastaan ulosajosta tulleen kahden ottelun pelikieltonsa.

TPS:n tärkeimpiä hankintoja täksi kaudeksi olivat ehdottomasti hyökkäyspään vahvistukset. Aivan ennen sarjan alkua Espoosta Turkuun matkasi Demba Savage, joka on urallaan iskenyt yhteensä 80 maalia Veikkausliigassa. Gambialainen on kuitenkin alkukaudesta kärsinyt loukkaantumisista ja ensiaskeleet Aurajoen rannoilla ovat olleet hapuilevia. Savagea tärkeämpi hankinta on ysiksi hankittu Simo Roiha, joka pelasi onnistuneen viime kauden RoPS:n riveissä. Kaikki tuntui vihdoin onnistuvan urheilullisella kärkimiehellä ja kauden maalisaalis kohosi 14 maaliin. Tällä kaudella Roiha on osunut TPS:lle neljästi Ykkösen peleissä ja kahteen kertaan Suomen Cupissa.

Lilat ovat onnistuneet maalinteossa kolmesti tämän kauden Ykkösen otteluissa. Kaikissa maaleissa maalaajana on yksi ja sama pelaaja: Irfan Sadik. Ykkösen maalipörssissä heti Roihan jälkeen jaetulla kolmannella sijalla oleva Ifu on tyytyväinen alkukauden maalisaldoonsa.

“Vähän paremmalla tuurilla maalimäärä voisi olla vielä nykyistä korkeampi. Niinhän se on, että nälkä kasvaa syödessä. Peli kerrallaan mennään ja sitä kautta haetaan lisää tehoja ja voittoja.”

Entä nähdäänkö jo lauantaina Turussa PEPO-maali, jonka tekee joku muu kuin Sadik?

“Kyllä maalihanat aukeaa muunkin joukkueen osalta varmasti pian. Tarvitaan vaan ne pari onnistumista. Se on vain ajan kysymys”  ahkerasti myös alaspäin töitä tekevä kärkimies näkee.

Kauden avanneessa Ykköscupissa lauantain vastustaja eteni aivan päätyyn saakka. Turussa pelattu finaali päättyi kuitenkin toisen Ykkösen nousijasuosikki FF Jaron voittoon. PEPOa vastaan pelattavaan otteluun TPS lähtee Ykkösen kärkipaikalta. Viidestä pelatusta pelistä turkulaisilla on kasassa 10 pistettä. JäPS, SJK Akatemia ja EIF ovat kokeneet turkulaiset vahvemmiksi, kun taas Kotkaa vastaan TPS pelasi räntäsateessa 0-0 tasapelin.

Viides peli tuotti turkulaisille kauden ensimmäisen tappion, kun piskuinen sarjanousija Pargas IF kävi hakemassa kolme pistettä Turusta 9. toukokuuta pelatusta ottelusta, jonka odotusten vastainen lopputulos sai hätäisimmät turkulaiset puhumaan jo kriisistä. Paraislaisten riemastuttava 0-2 vierasvoitto on myös hyvä mittatikku liloille siitä, miten ennakolta vahvempi joukkue on mahdollista kaataa vaikeassa vieraspelissä.

“Kaikki me tiedetään, että TPS on koko sarjan ennakkosuosikki. Mutta me emme lähde Turkuun kumartelemaan. Koko joukkueen täytyy olla parhaimmillaan ja olla sataprosenttisen valmis tekemään töitä. Kuten sanottua, voimme haastaa kaikki sarjan joukkueet ja meillä on täydet mahdollisuudet ottaa kolme pistettä lauantaina” Sadik arvioi tulevaa TPS-kohtaamista.

Lauantain Veritas-stadionilla pelattava vieraspeli pyörähtää käyntiin kello 17:00. Ottelun näet suorana maksullisesta Ruutu+-palvelusta. PEPOn twitter-tili toimittaa riittävän usein päivittyvää otteluseurantaa sen sijaan täysin ilmaiseksi.

 

Seuraa liloja sosiaalisessa mediassa:

PEPO Facebookissa

PEPO Instagramissa

PEPO Twitterissä

Yhteistyökumppanit