PEPOn voittotili auki komean taistelun päätteeksi!

Lilojen vaikea alkukausi ei näkynyt lauantaina 7. toukokuuta MagneCit Areenan tekonurmella, kun kauden kolmanteen matkapeliin saapuneet lilat ottivat seuralle historiallisen ensimmäisen voiton Ykkösessä. PEPO saapui Pihlajamäkeen niskassaan kolme tappiota Ykkösen peleistä. Viikon varrella PEPO oli kokenut myös putoamisen Suomen Cupista sarjatasoa alempana pelannutta Komeettoja vastaan. Heikommat mielet olisivat varmasti murtuneet, mutta lauantaina PK-35:a vastaan kentällä nähtiin 90 minuuttia puhtainta mahdollista PEPOheartia!

Janne Muhli esikuntineen joutui lähtemään otteluun jälleen ilman joukkueen kapteenia Calvin N’Somboa. Uusi nimi poissaolijoiden listalla oli vasen wing back Arttu Kotanen. Hänen poissaolonsa tarkoitti sitä, että joukkueen vt. kapteeni Samu Suoraniemi aloitti neljännen pelinsä neljännellä eri pelipaikalla. Kotkassa pelatussa kauden avauksessa Suoraniemi aloitti Irfan Sadikin parina hyökkäyksen kärjessä. Tammisaaressa Suoraniemen pelipaikka löytyi keskikentän kolmiosta, kun taas kotiottelussa FF Jaroa vastaan Samu esiintyi 4-3-3 muodon vasemmalla yläoksalla. Lauantain ottelua varten päävalmentaja Muhli oli palauttanut 4-3-3:n takaisin kylmiöön ja esiin oli kaivettu Kotkan ja Tammisaaren formaatio 5-3-2. Vastustajan päävalmentaja Kim Raimi oli vastavuoroisesti pitäytynyt 4-3-3 muodossa,  jossa keskikentän pelaajilla oli suuri vapaus liikkua ympäri kenttää. Ainoastaan kapteeni Esa Terävällä oli selvempi vastuu pysyä puolustuslinjan edessä. Willem Haapiainen aloitti yksinäisenä kärkimiehenä kolmea PEPO-topparia vastaan. 

Pihlisläiset olivat pelanneet vasta kaksi peliä Ykkösessä. Tuloksena näistä otteluista oli naarattu kaksi tasapeliä. Voiton tarve liloja vastaan pelatusta ottelusta on siis ilmeinen. Pelin alkuun Raimin miehistö tarjoaa hervotonta painetta á la Pihlajamäki. Vierailevat lilat painetaan prässin alle ja kotijoukkue pääsee vierailemaan hyökkäyspään kulmalipulla kolmekertaa lyhyen ajan sisään. PEPO kuitenkin kestää aivan alkuminuuttien uhittelut.

Ottelun yhdeksännellä minuutilla PK-35:n sinnikäs yritys palkitaan. Kotijoukkue on saanut vapaapotkun vasemmalta laidalta ja erikoistilannetta asettuu antamaan vasenjalkainen Miguel Medina. Kolumbialainen roikottaa keskityksen takatolpalle, jonne palloa ryntää pukkaamaan kokenut toppari Pauli Kuusijärvi. Lilapuolustus on unohtanut armoitetun pääpelaajan vapaaksi ja Kuusijärven onnistuu ohjata pallo Craig Hillin maalin takanurkkaan. Hill saa pelivälineeseen osuman sormenpäillään, mutta kosketus ei aivan riitä kimmottamaan palloa maalin ohitse. Nyt lilat on pakotettu avaamaan omaa peliään.

Pahin paine helpottaa pian maalin jälkeen. PEPOn ensimmäinen kontrolloitu hyökkäys nähdään ottelun 12. minuutilla. Topi Pasi hyödyntää Irfan Sadikia kohdepelaajana. Sadik kuolettaa Pasin pitkän avauksen kärkiparilleen Jesse Huhtalalle, joka jatkaa pallon vasempaan laitaan Zachary Sukundalle. Zach leikkaa laidalta keskustaan ja jakaa pallon Jeff Addaille, joka vaihtaa välittömästi laitaa oikealle nousua tekevälle Jeannot Esualle. Kamerunilainen keskittää pallon toisella kosketuksellaan kohti etutolpalle liikkunutta Sadikia. Keskitys kaartaa Sadikin yli takatolpalle tilaan, johon vasen wing back Suoraniemi on ilmestynyt haistelemaan maalipaikkaa. Suoraniemi laukoo Viljami Isotalon jalan vierestä matalan laukauksen kohti maalivahti Otso Knuuttilaa, joka torjuu eteensä. Luis Rodriguez  on ensimmäisenä irtopallossa ja hän siivoaa tilanteen huolella.

Ottelun 17. peliminuutti ja Hill avaa maalipotkun lyhyenä. PK-35:n koko joukkue tuntuu jääneen hieman unelmoimaan hetkeä aiemmin päättynyttä hyökkäystä. Joel Laitinen avaa puolustuksesta korkealla pallolla ja Irfan Sadik tekee taas arvokasta työtä alaspäin käyden liippaamassa pallon omalle joukkueelleen oman kenttäpuoliskonsa puolella. Jesse Huhtala liikkuu Sadikin voittamaan irtopalloon ja hänen silmänsä havaitsee vasenta laitaa etenevän Suoraniemen. Samu kuskaa Huhtalalta saamansa pallon noin 25 metriin PK-35:n maalista, jonka jälkeen on hänen vuoronsa palauttaa pallo linjan taakse spurttaavalle Huhtalalle. Tilanne on nyt edennyt aina PK-35:n boksin vasempaan laitaan saakka. Huhtala korjaa Suoraniemen syötön itselleen ja syöttää pallon kovaa matalana maaliviivan myötäisesti. Maalivahti Knuuttila sukeltaa ja torjuu pallon eteensä. Villinä pomppivaa irtopalloa ei ole nyt siivoamassa pois kumpikaan toppariparista Rodriguez-Kuusijärvi, vaan Sadik reagoi nopeimmin Knuuttilan torjuntaan. Ifu kääntää vasurillaan pallon tyhjään maalin ja peli on tasan! Vain tasan 30 sekuntia aikaisemmin pallo seisoi PEPOn puolustuspäässä Hillin jalassa.

Ottelun 23. minuutilla kentällä sattuu ikävä tilanne. Sadik ja Kuusijärvi taistelevat keskiympyrässä pääpallosta. Kamppailutilanteen jälkeen Kuusijärvi vaipuu kentän pintaan pidellen kasvojaan ja huoltaja kutsutaan kentälle. PK-35:n kylmäsprayn haltija viipyy kentällä useamman minuutin ja joutuu toteamaan, että Kuusijärvi ei toista maalia tässä ottelussa enää tee. Romy Nevalainen ottaa Kuusijärven paikan pihlisläisten keskuspuolustuksessa.

Hetki tämän tilanteen jälkeen Luis Medina onnistuu prässäämään pallon pois Suoraniemeltä PEPOn puolustuspäässä. Medina syöttää laidasta takaviistoon kärkimies Haapiaiselle vapaaseen paikkaan kuudentoista metrin rajan tuntumaan. Haapiaisen väkevä rintapotku ampaisee hieman Hillin maalin yli.

Topi Pasi korkkaa ottelun 31. peliminuutin röhmyttämällä kotijoukkueen Noah Kaijasillan takaa nurin. PK-35:n maaliin nähden keskisektorista saamaa vapaapotkua asettuu ampumaan Medina. Lujapotkuisen kolumbialaisen vasemman jalan veto viuhuu noin 25 metristä muurin yli. Onneksi tähtäys on kuitenkin muutaman sentin verran vinossa ja Hill pääsee jatkamaan peliä maalipotkulla.

Lilat saavat oivan maalipaikan ottelun 35. minuutilla. Samu Suoraniemen vasemmalta antama PEPOn ottelun ensimmäinen kulmapotku kaartaa Knuuttilan vartioman maalin takatolpalle. Joel Laitinen ei ehkä ole kaikista pisin keskuspuolustaja, mutta hänen ajoituksensa on todella usein kunnossa. Laitinen puskee palloa oikeaoppisesti alaviistoon kohti maalin vasenta alanurkkaa. Kentän pinnasta pompun ottanut pallo ponnahtaa kovaa vauhtia vain hieman maalin ohi.

Loput ensimmäisestä puoliajasta kulkee isäntäjoukkueen hallinnassa. Peli pyörii suurimmaksi osaksi PEPOn kenttäpuoliskolla. Ottelun erotuomari Kalle Mäkinen antaa lisäaikaa kokonaiset kolme minuuttia. Melko rikkonainen ensimmäinen jakso päättyy tasatilanteeseen 1-1. Kumpikin joukkue on osoittanut 45 minuutin aikana halua ja kykyä napata kauden ensimmäisen täyden kolmen pisteen potin. PEPO aiemmissa otteluissa toinen jakso on ollut järjestään ensimmäistä hiljaisempi, joten nyt liloilta vaaditaan vastaavaa taisteluilmettä myös toisella puoliajalla.

Toista puoliaikaa on pelattu viitisen minuuttia, kun Nevalainen päättää siivota Sadikin harmittoman näköisen keskityksen oman päätyrajan yli. On taas Suoraniemen vuoro antaa kulmapotku. Tällä kertaa pallo laskeutuu aivan maalin edustalle, josta PK-35:n puolustaja puskee sen korkeana kukkupallona korkealle ilmaan. Sadikin pallon lentorataa analysoivat aistit aktivoituvat välittömästi. Ifu laskee pallon putoamispisteen oikein ja hän laukoo vasemmalla jalallaan suoraan volleysta. Veto lentää tiheän pelaajamassan lävitse ja Knuuttila sukeltaa kohti maalinsa vasenta nurkkaan. Turhaan, sillä Sadikin laukaus painuu vastustamattomasti maaliverkkoihin. PK-35:n pelaajat esittävät geneerisen protestin tilanteesta ja erotuomari Mäkinen päättää käydä tarkistamassa vielä avustavan erotuomarin näkemyksen tilanteesta. Muutosta pelin kulkuun ei kuitenkaan tule. Sadikin kauden kolmas Ykkösen maali on vienyt PEPOn arvokkaaseen 1-2  vierasjohtoon!

Kim Raimi reagoi tilanteeseen tekemällä kolme vaihtoa kertaheitolla. Patrick Aaltonen, Tommi Tainio ja Hussein Mohamed tulevat kentälle. Samalla PK-35:n formaatio muuttuu hyökkäävämpään, sillä Haapiainen saa Medinasta yhä selvemmin apua hyökkäykseen. Tainio tuo apua pelin tekemiseen keskikentän pohjalle, ja sekä Aaltonen että vasen laitapuolustaja Nuutti Tykkyläinen nousevat ylemmäs kenttäryhmityksessä.

Heti vaihtojen jälkeen tapahtuu perä perää molemmissa kentän päissä. Hillin nopean pelin avaamisen jälkeen lilat pääsevät vastahyökkäykseen oikealta. Juho Heikkinen haistelee Jesse Huhtalan boksiin suuntautuvan liikkeen oikein. Huhtala koettaa jälleen matalaa keskitystä Sadikille, mutta Kaijasilta on pudonnut omaan boksiin auttamaan puolustustaan. Vain minuuttia myöhemmin heitollaan lilojen hyökkäystä käynnistänyt Hill on kyljellään kentän pinnassa. Medina on vapauttanut vaihdosta kentälle tulleen Hussein Mohamedin oikeaan laitaan. Somalian maajoukkueessa esiintyneen pelaajan matala keskitys pakottaa Hillin syöksymään pallon eteen juuri ennen kuin se on osumassa Haapiaisen nappulakenkään.

PEPOn puolustustaistelu jatkuu MagneCit Areenaa kastelevan kevätsateen tapaan armottomana. Lilat ovat linnoittautunut tiiviisti omaan boksiin ja PK-35 hallitsee pelin flow’ta. Kun ottelun varsinaista peliaikaa on jäljellä enää tasan 20 minuuttia, Hussein Mohamed keskittää jälleen oikealta. Pallo laskeutuu aivan kuudentoista rajan sisään Medinalle, joka saa viuhuttaa vasenta jalkaansa. Joel Laitinen pelastaa vaarallisen tilanteen syöksymällä kolumbialaisen vedon eteen.

Puolitoista minuuttia myöhemmin isäntäjoukkue onnistuu tasoittamaan pelin muutaman sekunnin ajaksi. Patrick Aaltonen onnistuu löytämään oikean jalan keskityksellään Esa Terävän PEPO-maalin takatolpalta. Terävä puskee pallon Kuusijärven tavoin Hillin maalin takakulmaan, mutta avustava erotuomari viestittää päätuomari Mäkiselle tilanteen olleen paitsio. Pihlisläisten kaljakatsomossa volyymit nousevat vastaamaan nousukiitoon lähtevän jumbojetin moottoreita. 

Hussein Mohamed ei enää keskitä, kun ottelua on pelattu reilut 77 minuuttia. Somalialainen on ajanut oikealta laidaltaan sisään boksiin. Nyt hän kääntää pallon vasemmalle jalalleen Samu Suoraniemen edestä ja laukoo pallon pienestä kulmasta voimalla maalin yli. Raimin viimeisenä vaihtona kentälle tuomalla Muslim Markhiyevilla on vetopaikka reilut viisi minuuttia myöhemmin. Tilanteessa Tykkyläinen saa pallon lyhyenä annetusta vapaapotkusta boksin vasempaan laitaan. Entisen JIPPO-pelaajan vasemman jalan keskitys päätyy toisen ex-JIPPOlaisen Topi Pasin otsaan. Purkupallo ajautuu kuuteentoista metriin Markhiyeville, joka vetää volley-vedon Hillin maalin yli.

PEPOn puolustustaistelu saa erotuomari Mäkiseltä vielä neljä minuuttia lisäaikaa. Lisäajan kolmannella minuutilla Willem Haapiaisella on edellisen kierroksen Pargas IF -pelin tapaan mainio mahdollisuus iskeä 2-2 tasoitusmaali. PK-35 on painanut lilat syvälle puolustusasemiin. Pitkän hallinnan päätteeksi Tykkyläinen pääsee taas keskittämään vasemmalta kohti maalin takatolppaa. Terävä jatkaa Tykkyläisen keskityksen päällään kohti rangaistuspilkkua. Haapiainen on vastaanottamassa palloa ja hän päätyy tykittämään volley-vedon voimiensa tunnosta. PIF-pelin kaltainen tasapelipisteen pelastaminen jää kuitenkin tapahtumatta, sillä Haapiaisen voimakas veto tärähtää maalin takana olevaan parkkipaikkaa suojelevaan verkkoon. 

Haapiaisen paikasta vierähtää muutama hetki ja kaikkiaan 90 minuuttia sekä yhteensä 7 lisäajan minuuttia kestänyt taistelu taukoaa. Sateesta läpimärkä tulostaulu näyttää edelleen lukemia 1-2. Tämä tarkoittaa sitä, että lilojen seurahistorian neljäs Ykkösen ottelu tuo vihdoin kauan kaivatun merkinnän lilojen voittosarakkeeseen! Lauantain ottelussa PEPO osoittaa sisua vihdoin koko ottelun keston ajan. Vaikea alku ja aikainen takaiskumaali käännetään vain hetkeä myöhemmin tasatilanteeksi Lisäksi lilat livahtavat toisen puoliajan aluksi johtoasemaan. Loppu pelistä onkin sitten vain laskettelua kohti kolmea arvokasta pistettä. PK-35 jätetään tylysti etsimään omaa kauden avausvoittoaan.

Kauden toisen voiton ja Ykkösen ensimmäisen kotivoiton etsintä jatkuu ensi perjantaina Lappeenrannassa. Vielä ei ole täyttä varmuutta siitä, pelataanko perjantaina 13. (!!!) toukokuuta Amiksen tekonurmella vai Kimpisen kotipyhätössä. Ottelun vastustaja on kuitenkin varma, sillä muun muassa raveista ja raveista tunnetun Mikkelin sinivalkoinen ylpeys MP asettuu perjantaina poikkiteloin lilojen ja kolmen Ykkösen sarjapisteen väliin. Otteluennakko on luettavissa viikolla PEPOn sosiaalisista medioista. Ennakkoliput (12/8€) otteluun pystyy lunastamaan esimerkiksi Pitsin ja Laakon kahvilakioskeista (kauppatorin laidalta) tai Pitsi Salaatti-Kahvilasta (Kauppakatu 28).

 

 

Seuraa liloja sosiaalisessa mediassa:

PEPO Facebookissa

PEPO Instagramissa

PEPO Twitterissä

 

PEPO avauskokoonpano (5-3-2)

 

Hill

Esua

Pasi

Huhtala R.

Laitinen

Suoraniemi ©

Addai

Heikkinen

Sukunda

Huhtala J.

Sadik

 

Ottelun maalit:

1-0 Kuusijärvi 9’

1-1 Sadik 17’

1-2 Sadik 51’

 

PEPO vaihdot:

79’ Heikkinen <> Visto

84’ Huhtala J. <> Veikkanen

 

PEPO varoitukset:

57’ Suoraniemi

77’ Huhtala J.

90+4’ Sadik

 

Ottelu Palloliiton tulospalvelussa

Yhteistyökumppanit