Suosikkia horjuttamaan

Lauantai-iltapäivällä Amikselle saapuu PEPOn vieraaksi toinen Kolmosen nousijasuosikeiksi nousseista joukkueista eli Savilahden Urheilijat (SavU) Mikkelin entisestä maalaiskunnasta. Toiseksi suosikiksi siksi, että Mikkelin Kissat on korskeasti ilmoittanut nousevansa Kakkoseen ja samalla nimennyt pahimmaksi kilpailijakseen paikallisvastustajan SavUn. Molemmat mikkeliläisjoukkueet ovatkin – PEPOn tavoin – aloittaneet kautensa kahdella voitolla.

Taisin takavuosien mielikuvien perusteella luonnehtia SavUn joukkuetta harjoitusottelun alla isokokoiseksi ja pelaajia vanhoiksi. Kokemusta pelaajilla kyllä on, mutta iällä joukkuetta ei ole pilattu eikä se mitenkään erityisen kookas porukka ole. Joukkue on saanut pidettyä viime vuoden runkonsa kasassa ja kaapannut MiKistä pari vahvistusta: Sami Kariniityn ja Miikka Seppälän. Joukkueen tähtipelaaja on kuitenkin MP:ssäkin esiintynyt maalitykki Mikko Mutka. Joitakin pelaajia on luonehdittu muutaman vuoden takaisiksi suurlupauksiksi, mutta huippu-urheilijan askeettinen elämäntapa ei sitten kiinnostanutkaan riittävästi.

SavUlaisten kova juoksukunto viittaa kuitenkin siihen, että juonikkaat savolaiset ovat talvella salaa harjoitelleet ja pitäneet pitkiä tipattomia. Harjoituspelissä Urpolassa SavU tosiaan lakaisi PEPOn tekonurmen alle PEPOn omalla aseella: kovalla liikkeellä. Mutta meni tappiossa paljon PEPOn omaan piikkinkin – maalipaikat jäi hyödyntämättä ja puolustuksessa jäi paikoin sitä porrastusta ja prässääjän varmistusta puuttumaan. IPS -pelissä Imatran suurhallissa SavU ei vaikuttanut ollenkaan jäätävän hyvältä – pikemminkin hyvinkin haavoituvalta. Sitä peliä voisi luonnehtia sanalla sekava.

Em. ”talenttien” lisäksi avauksessa on hieman heikompiakin lenkkejä. Mutta taitava joukkue se on ja käyttää kentällä olevaa tilaa sekä erikoistilanteita huolella hyväkseen. Vastustajan puolustuslinja puhkaistaan läpisyötöllä tilaisuuden tullen ja hyviä puolenvaihtoja vapaalle puolelle tulee jatkuvasti. Tuollaiset yli nelikymmentämetrisetkin syötöt kaverille jalkaan onnistuvat tältä joukkueelta. Sivurajaheitotkin tulevat tarvittaessa boxiin asti. Näitä kavereita ei parane jättää tyhjään tilaan leveyteen vapaaksi – pallo löytää sinne kyllä pian kaveriksi.

PEPOlle oli PaPe -peli hyvää sparrausta lauantain koitokseen. Nyt vastustaja on vain vieläkin kovempi. Toisaalta se päästään kohtaamaan nyt kotona ja haastajan roolista ilman ylimääräisiä paineita. Avauskokoonpano saattaa olla – loukkaantumistilanteesta riippuen – hyvin paljon PaPe -pelin kaltainen. Loukkaantuneiden lista ei onneksi ole kovin pitkä, mutta aina joku siellä on vuorollaan ”telakalla” – ikävä kyllä. Maalivahdit ovat hyvässä iskussa ja kärkiä on paljon, joten Sorsa vai Malinen maalissa ja kuka kärjessä aloittaa, lienevät isoimmat kysymysmerkit.

Vastustajan oletettava avaus on seuraava: 7 – SAMI KARINIITTY, 8 – MIKKO MUTKA, 10 – MIIKKA SEPPÄLÄ, 11 – TONI HÄNNINEN, 12 – VILLE TAIVALANTTI, 14 – JOONAS HEINIKAINEN, 16 – VILI-PETTERI HÄKKINEN, 19 – JARMO ORAVA, 20 – MIKKO KAMINEN, 21 – TUUKKA SIRVIÖ, 24 – TOMI UKKONEN

Lauantaina 11.5. miesten kolmosen kotiottelu PEPO – SavU (Mikkeli) Amiksella klo 16.00.

Yhteistyökumppanit