Väliraportti alkukaudesta: Katsaus taaksepäin ja vilkaisu tulevaan

Suomalaisen jalkapallon murheenkryyneistä ehkä suurimpana on vuosikausia pidetty liian lyhyttä sarjakautta. Kuplahalleja on kuitenkin noussut vuosien mittaan ympäri Suomen ja tämä on osaltaan mahdollistanut kilpailullisten otteluiden pelaamisen sydäntalven aikana. Palloliiton puolelta toiselle huojuvaan strategiaan onkin viime vuosina kuulunut Suomen Cupin uusin inkarnaatio, jossa kahtena viime talvena kilpailun alkutahdit on lyöty tammi-helmikuun alkulohkovaiheessa. Sama, luonnollisesti hieman aiemmista vuosista 2019 ja 2020 poikkeava, malli jatkuu Cupin osalta myös nyt vuonna 2021.

PEPO kohtasi Kakkosen Cupissa neljä vastustajaa 30. tammikuuta – 20. helmikuuta välisenä aikana. Ensimmäinen peleistä pelattiin taivasalla rapsakassa pakkasessa Arto Tolsa Areenalla PeKaa vastaan. Loput kolme vastusta (MYPA, JäPS sekä Pargas IF) kohdattiin sisätiloissa. Saldona näistä otteluista oli suvereenin oloinen neljän voiton sarja. Voittojen taakse piiloutuu kuitenkin varsin paljon tapahtumia, maaleja ja niiden tekijöitä. Tässä katsauksessa pyrimme tutustumaan alkuvuoden cup-sukseen anatomiaan. Lisäksi päävalmentaja kertoo näkemyksensä menneistä voitto-otteluista. Lopussa hekumoidaan myös hieman tulevalla.

Tätä artikkelia ei ole tarkoitettu luettavaksi otsa rypyssä. Eikä tässä katsauksessa ole tarkoitus takertua – sinänsä mielenkiintoisten! – jalkapallotilastojen aivan syvimpiin lillukanvarsiin. Parhaiten tämä cup-menestyksen anatomiaan tutustuminen tapahtuu syötyäsi ensin maittavan lounaan Kesämäen Leipomossa ja nauttiessasi sen jälkeen palanpainikkeeksi pullon PEPO-olutta!

Neljästä ottelusta vain yksi (7.2. pelattu MYPA-voitto 2-1) kesti 90 minuutin verran. Muissa otteluissa pelattiin 30 minuutin mittainen jatko-ottelu. JäPSiä (0-1 voitto) vastaan pelattu Kakkosen Cupin puolivälierä ratkesi 119. minuutin maalilla, mutta Cupin avannut PeKa-vieraspeli (voitto 2-3, 6-7 rp.) sekä sen toistaiseksi viimeinen PIF-kotiottelu (voitto 3-2, 3-1 rp.) päättyivät 120 minuutin jälkeen lauottuun rangaistuspotkukisaan. Peliajassa lilat ovat siis viihtyneet kentällä yhteensä 450 minuutin verran. Kaikki oheisen taulukon tilastot onkin laskettu tältä ajalta, eikä siis tehdyissä maaleissa tai xG-lukemissa oteta huomioon rangaistuspotkukisojen lukuisia onnistumisia. Alla koostettuna muutamia tilastoja Cupin peleistä taulukon muodossa.

 

 

* Tarkempi taulukon selvitys alempana

Tehdyistä seitsemästä maalista kaksi tuli kulmapotkuista tai niiden jälkitilanteesta ja yksi rangaistuslaukauksesta. Pelitilannemaaleista kolme on tehty kuudentoista metrin alueen sisäpuolelta ja kertaalleen on onnistuttu kaukolaukauksella. Kaksi maalia kirjauttivat nimiinsä Nikke Veikkanen ja täksi kaudeksi lilaan ensi kertaa pukeutuva Aleksi Sainio. Yhden maalin miehiä olivat Juuso Enbuska, Joona Viskari sekä Arttu Kotanen. Syöttöjä maaleihin ovat antaneet yhdet mieheen Roope Huhtala, Markus Koistinen ja Anttoni Hirvonen. Koistinen ja Hirvonen antoivat maalisyöttönsä keskityksinä ja muutenkin PEPOn hyökkäyspelaamisessa on painopiste ollut laitojen kautta murtautumisessa. 

Lilojen nuottaan tehdyistä maaleista yksi on tullut kulmapotkusta ja loput maaleista ovat pelitilannemaaleja. Kaksi maaleista on syntynyt PEPOn oikealta laidalta tuleen keskityksen päätteeksi rangaistusalueen keskeltä. Kertaalleen Craig Hill on yllätetty kaukolaukauksella. Lisäksi viides maali syntyi myös rangaistusalueen sisältä. Tätä PIF-pelin ensimmäistä maalia edelsi kova vastustajan prässi ja PEPOn puolustuspään syöttövirhe.

Taulukon seuraava kohta vaatii hieman avaamista. Jalkapalloon 2010-luvun aikana eksynyt käsite xG on nykyään tärkeä osanen joukkueiden pelin analysointia. Termi xG tulee sanoista Expected Goals ja se suomentuu helpoiten maaliodottamaksi. Lilojen otteluista on excel-tiedostoihin kerätty talven aikana lukuja ja xG-arvioita maalipaikoista. Jokaisen ottelun jokainen maalipaikka on arvotettu todennäköisyydellä sen suhteen, miten todennäköisesti tilanteesta tulee maali. Todennäköisyys riippuu esimerkiksi laukauksen etäisyydestä maalista, laukauksen kulmasta sekä pelitilanteesta. Arvot liikkuvat välillä 0,01 (eli kerran sadasta!) – 1,00 (täysin sataprosenttisen varma maali). Helpoin esimerkki lienee Nikke Veikkasen PeKa-pelin rangaistuspotkumaali, jonka xG on 0,76. Tämä xG pohjaa pitkäikäiseen tilastointiin sen suhteen, että 76% rangaistuspotkuista johtaa maaliin ja 24% laukauksista menee ohi tai ne torjutaan. Tätä lukemaa ei kuitenkaan tilastoitu PeKa-pelin osalta, sillä se vääristäisi ottelun maaliodottamaa. Toinen hyvä esimerkki on Arttu Kotasen PIF-pelin kaukaa maaliin lähetetty ”Tsar Bomba”, jonka xG:ksi arvioitiin 0,01. Eli kyseinen kaukolaukaus onnistuu kerran sadasta. Toisin sanoen kyseisenlaisia n. 25 metristä lähteneitä laukauksia ei kannattaisi edes laukoa, koska niiden voidaan arvioida johtavan maaliin kerran tai korkeintaan kaksi kertaa sadasta yrityksestä. Tai kannattaa, jos paitasi selässä lukee Kotanen. Taulukossa seuraavassa sarakkeessa oleva xGA-luku kuvaa PEPOn osalta päinvastaista tietoa eli lukemaa siitä PEPOn päästämien maalien odottamasta (Expected Goals Allowed). 

Tarkempi tarkastelu xG-lukemiin paljastaa, että lilojen olisi pitänyt 450 minuutin aikana luomistaan tilanteista tehdä 6,83 maalia. Kuten PEPO on siis suoriutunut maalipaikoissa hiuksenhienosti odotettua paremmin ja tehnyt 0,17 maalia enemmän kuin mitä tilastot antaisivat odottaa. Tietenkään esimerkiksi neljäsosamaalia ei ole olemassakaan, joten voidaan todeta lilojen onnistuneen tekemään maaleja odotetunlaisesti. Ottelukohtaisesti luvuissa on kuitenkin eroa: korkein maaliodottama on PeKa-pelin 2,44 maalia. Kyseisessä ottelussa tehtiin 2 maalia ja arvioitu xG kuvaakin sitä, että suurempaan maalisaaliiseen oli mahdollisuus Arto Tolsa Areenalla. PIF-pelissä voidaan sanoa, että lilat olivat onnekkaita. Maaliodottama pysähtyy lukuun 1,03 maalia, kun PEPO teki paikoistaan kaksi maalia. Tilastot eivät siis koskaan anna täydellistä kuvaa pelikentän todellisista tapahtumista.

Entä miten PEPO on suoriutunut oman maalinsa suojelusta? Tilastojen mukaan päästettyjen maalien odottama (xGA) on neljän ottelun osalta 5,88 maalia. Tämä tarkoittaa sitä, että PEPO on päästänyt 0,88 maalia vähemmän kuin mitä tilastoidun perusteella voisi odottaa. PIF-peli nousee tässäkin PEPOn kannalta esiin, sillä paraislaisten olisi kuulunut onnistua tekemään 2,96 maalia. Ottelun ja sitä seuranneen jatko-ottelun olisi siis pitänyt päättyä xG/xGA-lukujen perusteella 1-3. Luvuista voi siis johtaa, että PEPO käytti laadullisesti huonommat maalipaikkansa paremmin, kun taas PIF jätti paikkojaan hyödyntämättä. MYPA-pelissä taas myllykoskelaisten maaliodottama oli vain 0,56 maalia, joten tuossa ottelussa vastustaja onnistui hyvin pelannutta PEPO-puolustusta vastaan vuorostaan hieman onnekkaasti. Kumulatiivinen xGA-luku kuitenkin osoittaa sen, että PEPO onnistunut estämään vastustajien maalintekoaikeet odotettua paremmin. Iso kiitos tästä kuuluu Cupissa useita tärkeitä torjuntoja tehneelle Craig Hillille. Hill on varsinaisen peliajan jälkeen torjunut rangaistuspotkukisoissa yhteensä neljä laukausta.

Nämä lukemat ovat mielenkiintoisia, mutta lopulta ne antavat kuitenkin vain suuntaa ja ovat apuna pelin analysoinnissa. Monesti xG-lukemat ovat tilastoa koostavan henkilön subjektiivisia näkemyksiä kunkin tilanteen maaliodottamasta. Jos kiinnostuit maaliodottamasta, lisää tietoa löydät vaikkapa täältä.

Avauskokoonpanojen keski-ikää katsottaessa PEPO on ollut nuorekas. Kakkosen finaalipaikan varmistaneen PIF-ottelun avauskokoonpano oli keski-iältään 21,3 vuotta. Kaikissa peleissä täydet minuutit pelannut 33-vuotias Hill on kentällä olleista pelaajista joukkueen nestori. Nuorin lilapaitaan Kakkosen Cupin otteluissa pukeutunut pelaaja on 16-vuotias puolustaja Valtteri Maijanen. Hän tuli muun muassa PIFiä vastaan vaihdosta kentälle. Muita PEPO-debyytin cupin otteluissa tehneitä juniori-ikäisiä pelaajia ovat Petrus Eskelinen (17 vuotta) ja Tuomas Vanhanen (17 vuotta). Tryoutilla JäPS-pelissä 56 minuutin ajan esiintynyt Saku Leppänen (25 vuotta) nosti joukkueen aloituskokoonpanon keski-iän hulppeaan 22,0 ikävuoteen. Leppänen ei jatka enää tulevissa otteluissa lilapaidassa, joten tämä keski-ikää nostattanut vaikutus jäi kertaluontoiseksi. Myös PeKa-ottelussa avauskokoonpanon keski-ikä oli samainen 22,0 vuotta. Lappeenrantaan odotetaan maaliskuun aikana saapuviksi viime kauden Kakkosen parasta puolustuspelaajaa Milos Josimovia (36 vuotta) ja Ykkösessä Tammisaaren EIF:iä viime kaudella edustanutta Zachary Sukundaa (25 vuotta). Joukkueen keski-ikää ovat osaltaan laskeneet Samu Suoraniemen (26 vuotta) ja Jerry Särkän (30 vuotta) loukkaantumisista johtuneet poissaolot cupin otteluista. 

Hillin lisäksi täydet minuutit ovat cupin otteluissa itselleen kirjannut Nuutti Toiviainen (18 vuotta). Hän on johtanut kaksi neljästä ottelusta aloittanutta, keski-iältään 20,0 vuoden ikäistä, puolustuslinjaa Salmi – Toiviainen Huhtala – Kotanen eleettömän varmasti. Kärjessä täydet 450 minuuttia on urakoinut Nikke Veikkanen.

Neljässä ottelussa PEPO-pelaajien rikkeistä on tuomittu 7 keltaista korttia. Joukkueen pahoina poikina ovat kunnostautunut PeKaa vastaan debytoinut Kalle Salmi sekä Nikke Veikkanen. Salmi on rikkonut oikealla laidallaan vastustajaa kahden keltaisen kortin arvoisesti. Veikkasella korttilukema on sama ja toinen korteista tuli pelitilanteen ulkopuolella tapahtuneesta kujeesta PIF-pelissä. Muita kertaalleen keltaisen kortin arvoisesti varoitettuja pelaajia ovat Hill, Toiviainen, Eetu Suoraniemi.

Lopuksi tilastoista on hyvä mainita muutama sananen. Maaliodottama ei esimerkiksi ole järin hyvä työkalu ennustamaan yksittäisen ottelun lopputulosta. Cupin osalta tämän katsauksen otanta on vain neljä ottelua. Joten tässä on hyvä mainita se, että mitä isompi otanta, sen paremmin tilastosta voi tehdä johtopäätöksiä. Toki xG/maaliodottama antaa suuntaa. Kakkosen kauden pyörähtäessä käyntiin pelejä tulee enemmän, ja jatkossa näillä sivuilla voidaan odottaa lisää lilojen kauden otteiden läpikäyntiä tilastojen valossa. 

Päävalmentaja Muhlin mietteitä

Neljästä Kakkosen cupin ottelusta lilat ottivat neljän voiton lisäksi neljännesvälieräpaikan varsinaiseen Suomen Cupiin. Vastustajan arvonta tapahtuu perjantaina 5.3. Lisäksi Kakkosen Cupin loppuottelussa asettuu vastaan SJK Akatemia. Tämä suoritus ansaitsee sellaisenaan kouluarvosanan 10. Neljän täysimittaisen, kolmen jatko-ottelun ja kahden rangaistuspotkukisan taakse mahtuu kuitenkin paljon tapahtumia, suorituksia ja yllä läpikäydyn mukaisia tilastoja. Kysyttäessä arvosanaa joukkueen suoritukselle lilojen päävalmentaja Janne Muhli pidättäytyy numeroarviosta. ”Joukkue teki superduunia joka pelissä, jokaisesta pelistä tuli voitto. Cupin peleissä vain voitolla on merkitystä ja siihen nähden onnistuttiin mahtavasti. Jokaisen voiton eteen tehtiin kyllä tosi iso duuni joukkueena ja siitä tosi iso kiitos pelaajille.”

Neljän 90 minuuttisen lisäksi pelattiin paljon ”ylimääräistä” jalkapalloa. Kysyttäessä otteluiden niukoista voittomarginaaleista sekä tilastoista on Muhlilla valmiina selvä näkemys otteluiden kulusta. ”Tietysti pelit olivat tiukkoja ja sitä ei voi kukaan kiistää.”, vastaa Muhli ja jatkaa: ”Kuitenkin jokaisessa pelissä luotiin tarpeeksi maalintekopaikkoja voittaaksemme pelit. Sitten koko joukkueen hyvä puolustaminen sekä maalivahtipelaaminen antoi meille mahdollisuuden voittoon joka pelissä.” Kaksi ottelua ratkaistiin 11 metristä lauotun rangaistuspotkukilpailun jälkeen. ”Tietenkin rankkarit ovat 50/50 tilanteita ja usein henkisesti vaikeita paikkoja. Pelaajien itseluottamus oli näissä kisoissa kovalla tasolla ja tiukoissa paikoissa nähtiin tosi laadukkaita ja taitavia laukauksia ja torjuntoja.”

Rangaistuspotkukisoissa vastustajan peikkona hääri PEPOn maalissa torjunut amerikkalaisvahti Craig Hill. Uusvanha ykköstorjuja saa kehuja Muhlilta. ”Craig on pysynyt terveenä ja pystynyt keskittymään hyvin harjoitteluun maalivahtivalmentaja Ville Muhlin alaisuudessa. Kun pelituntumaa on tullut lisää, Craigin suoritusvarmuus on kasvanut erittäin hyvin. Hän on tehnyt useita voittavia torjuntoja ja auttanut joukkuetta voittamaan pelejä.”

Seuraavana vastustajana häämöttää Suomen Cupissa vielä tuntematon joukkue. Toivooko Muhli mahdollisesti helpompaa arpaa ja täten vastustajaksi jotain Ykkösen joukkuetta? Vai mieliikö päävalmentaja punnita lilan veren vaikkapa jotain Veikkausliigan huippujoukkuetta vastaan? Vastustajalla tai sen sarjatasolla ei päävalmentajan mukaan ole mitään merkitystä. ”Tässä vaiheessa Cupia kaikki joukkueet on kovia. On ihan sama, mikä joukkue tulee vastaan. PEPO lähtee hakemaan jatkopaikkaa.”

Maaliskuun ensimmäisen viikon PEPO pitää taukoa harjoittelusta. Pallot, liivit ja tötsät kaivetaan esiin heti hiihtoloman jälkeen. Suomen Cupin jatkokierroksia odottelevan aika käy kuitenkin helposti pitkäksi. Lisäksi Kakkosen kausi alkaa vieraissa 24.4. Nurmijärvellä NJS:aa vastaan. Kimpisen nurmella kohdataan 9.5. ensimmäisessä kotiottelussa ”Mustina hurmureina” tunnettu FC Kiffen. Jottet joudu seuraamaan lilojen otteita pelkästään näiden tilastokoontien kautta, hanki heti kausikortti kaudella 2021 täältä!

Yhteistyökumppanit

Tilateurastamo Ikonen